Αντίποινα προαναγγέλλει το Ισραήλ μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση που έστειλε χιλιάδες στα καταφύγια

3 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Με τη λήξη συναγερμού που δόθηκε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, ολοκληρώθηκε επιχείρηση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, χωρίς ουδείς να γνωρίζει αν θα υπάρξει επόμενη.

«Μπορείτε πλέον να εγκαταλείπετε τους προστατευμένους χώρους σε όλες τις περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Ζητούμε από το κοινό να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες της διοίκησης εσωτερικού μετώπου», ανέφερε στη δήλωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν ξεκίνησε στις 7: 50. Ενας αριθμός ρουκετών που πλησίαζε ή ξεπερνούσε τις 200 εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ στέλνοντας τμήμα του πληθυσμού στα καταφύγια.

Την ίδια στιγμή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύριζαν από εικόνες πυραύλων που έπεφταν βροχή στο κεντρικό Ισραήλ, με πολλούς από αυτούς να αναχαιτίζονται, από τον Σιδερένιο Θόλο.

RAW FOOTAGE: Watch as Iranian missiles rain over the Old City in Jerusalem, a holy site for Muslims, Christians and Jews.

This is the target of the Iranian regime: everyone. pic.twitter.com/rIqUZWN3zy

— Israel Defense Forces (@IDF) October 1, 2024

Κάποιοι άλλοι ξεκάθαρα έφθασαν στον προορισμό τους προκαλώντας τεράστιες εκρήξεις.

Υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης είχαν σταλεί σε πολλά σημεία, αλλά μέχρι τις 10:00 το βράδυ δεν υπήρχαν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς, σύμφωνα με το ΒΒC.

Παιλαιστινιακά μέσα, ωστόσο, ανέφεραν ότι από το μπαράζ πυραύλων ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στη Δυτική Οχθη.

Alarms sounded across Israel and explosions could be heard in Jerusalem and the Jordan River valley after Israelis piled into bomb shelters. Reporters on state television lay flat on the ground during live broadcasts https://t.co/pkceCOB6P1 pic.twitter.com/rH1LFfXNBA

— Reuters (@Reuters) October 1, 2024

Εχουμε τα σχέδιά μας

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».

«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Δύο κόσμοι: Ψαλμοί και πανηγυρισμοί

Μια εβραϊκή προσευχή σε ένα υπόγειο πάρκινγκ, καραμέλες στα παιδιά σε ένα καταφύγιο, κραυγές χαράς σε μια παλαιστινιακή συνοικία: στην Ιερουσαλήμ, η επίθεση με ιρανικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με πολύ διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το πού βρισκόταν ο καθένας.

Όταν ήχησαν οι σειρήνες, εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονταν στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων, στη δυτική πλευρά της πόλης, κατέφυγαν στο υπόγειο πάρκινγκ, ακολουθώντας τις οδηγίες του στρατού.

Κάποιοι άρχισαν να διαβάζουν ψαλμούς. Άλλοι κοιτούσαν τα κινητά τηλέφωνά τους ενώ ακούγονταν καθαρά οι εκρήξεις απ’ έξω, καθώς πύραυλοι αναχαιτίζονταν στον αέρα από την αντιαεροπορική άμυνα.

A video has surfaced showing missiles fired from Iran towards Tel Aviv. Iranian state TV confirmed “dozens” of missiles were launched. Israel’s Iron Dome intercepted several missiles, while the home front command issued urgent warnings directing civilians to shelters in affected… pic.twitter.com/uVvZI9jYog

— Khogendra Rupini (@KhogendraRupini) October 1, 2024

Στον δρόμο, στον νυχτερινό ουρανό διαγραφόταν φωτεινή η τροχιά των βλημάτων που κατευθύνονταν από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αλλεπάλληλες εκρήξεις αντηχούσαν σε όλη την ιερή πόλη.

Στο καταφύγιο της Μουσράρα, ένα προάστιο στη δυτική Ιερουσαλήμ, κάτοικοι τηλεφωνούσαν σε φίλους και συγγενείς για να δώσουν τα νέα τους, να βεβαιωθούν ότι όλοι ήταν καλά. Ένας άνδρας που προτίμησε να μην πει το όνομά του, είπε σε μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου: «Εμείς, μπορούμε να το καταλάβουμε, αλλά τα παιδιά όχι». Για αυτό, τους μοίραζε καραμέλες «για να μην έχουν άσχημες αναμνήσεις», όπως εξήγησε.

Τα παιδιά έκλαιγαν. Οικογένειες κατέφταναν κάθε φορά που ηχούσαν οι σειρήνες, κάποιοι είχαν αιφνιδιαστεί: δεν είχαν ακούσει για την επικείμενη απειλή, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις των αρχών και των μέσων ενημέρωσης, επί μία και πλέον ώρα.

Αλλαγή περιβάλλοντος και αντιδράσεων στο Σιλουάν, μια παλαιστινιακή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία προσάρτησε το Ισραήλ το 1967.

«Μόλις άκουσαν οι Παλαιστίνιοι (της συνοικίας) τις πρώτες σειρήνες, άρχισαν να σφυρίζουν, μετά να χειροκροτούν και να φωνάζουν Αλλαχού Ακμπάρ («Ο Θεός είναι μεγάλος»), είπε μια κάτοικος. Εδώ, οι κάτοικοι δεν πήγαν στα καταφύγια αλλά στον δρόμο ή στις ταράτσες, για να δουν το θέαμα, εξήγησε.

As a response, #Israel will turn #Iran into ashes..

Civilians of Iran will pay the price. pic.twitter.com/7pBYVo7gyS

— Mr Sinha (@MrSinha_) October 1, 2024

Στα δυτικά, μόλις έληξε ο συναγερμός, ο 17χρονος Αλόν επέστρεψε στο μικρό εργαστήριό του. «Εδώ και έξι μήνες δεν είχα ακούσει σειρήνες συναγερμού στην Ιερουσαλήμ», είπε, αναφερόμενος στην πρώτη ιρανική επίθεση, τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Απριλίου. «Δεν φοβάμαι», διαβεβαίωσε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο