Αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής έλαβαν 2 ακόμη τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

2 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Esos

Αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής έλαβαν ακόμα δύο τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας  Επιτροπής του Άρθρου 66, στη συνεδρίαση της 28/6/24.

Ειδικότερα, η αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 66 του ν.4610/2019 γνωμοδότησε θετικά για την πλήρη αντιστοίχιση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ως προς τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. 

Μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι απόφοιτοι του Τμήματος θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ) προκειμένου να τους αποδίδονται τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας του Μηχανολόγου Μηχανικού (Π.Δ.99/2018). 

Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής θα έχει αναδρομική ισχύ από την 18η Μαΐου 2021, ημερομηνία αποφοίτησης των πρώτων φοιτητών του εγκεκριμένου πενταετούς Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. 

Επίσης, κατά την ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, έλαβε ομόφωνη ανάλογη αντιστοίχιση με τα ομότιτλα Πολυτεχνικά Τμήματα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στο ΤΕΕ και αποκτούν τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους του αντίστοιχου Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής. 

Ως έναρξη ισχύος της αντιστοίχισης ορίστηκε τυπικά η 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά ουσιαστικά η 10η Ιουλίου 2024, ημερομηνία κατά την οποία θα ορκιστούν οι πρώτοι φοιτητές του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος σπουδών, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τις πλήρεις αντιστοιχίσεις των Τμημάτων: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Θεσσαλονίκη), Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Θεσσαλονίκη), Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Σέρρες), του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ως προς τα αντίστοιχα Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. 

Έτσι λοιπόν, ο στρατηγικός στόχος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος για μετεξέλιξη της Σχολής Μηχανικών σε Πολυτεχνική Σχολή γίνεται άμεση πραγματικότητα, όπως αναφέρει ο Πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, Καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας την υψηλή ποιότητα της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά και της τεχνογνωσίας που διαθέτει το Πανεπιστήμιο. 

Πρόκειται για αποφάσεις, βάσει των οποίων τα Τμήματα αυτά της Σχολής Μηχανικών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. ταυτοποιούνται με σαφή τρόπο και με όρους ισοδυναμίας στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.  

Επιπροσθέτως, οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να έχουν απολύτως θετικό αντίκτυπο στην περαιτέρω πορεία των Τμημάτων, τα οποία θα συνεχίσουν με επιτυχία την αποστολή τους, παρέχοντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και προάγοντας την έρευνα στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο