Σταθερά ελεγχόμενες παραμένουν οι σημερινές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιδίδονται σε «μετρημένες» ρευστοποιήσεις, διατηρώντας την επαφή με τις 1.450 μονάδες.
Η νευρικότητα που επικρατεί στο εξωτερικό, εν αναμονή των κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (νέες θέσεις εργασίας), δείχνει να επηρεάζει εν μέρει την Αθήνα, μην επιτρέποντας μια ανοδική κίνηση.
Ωστόσο, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει μια ανθεκτική και σχετικά ικανοποιητική εικόνα, «κρατώντας» το θετικό πρόσημο σε επίπεδο εβδομάδας και στρέφοντας το βλέμμα στην αποψινή ετυμηγορία του οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του πενθημέρου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια κάμψη κατά 0,48% και διαμορφώνεται στις 1.439,64 μονάδες, χάνοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.446,56 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.438,89 έως 1.441,69 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Γιαν Κάρας: Ο master των μερισμάτων μοίρασε 2,2 δισ.
«Κρατά» τα εβδομαδιαία κέρδη
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου -ενός μήνα, ο οποίος επιφυλάσσει αρκετές συγκινήσεις.
Παρά τη νευρικότητα και τη στασιμότητα των ξένων αγορών, η Λεωφόρο Αθηνών επιδεικνύει μέχρι στιγμής μια πρόθεση διαφοροποίησης κι αυτονόμησης, η οποία της επιτρέπει να κερδίζει τουλάχιστον 1% (έως την Πέμπτη) στις πρώτες ημέρες του μήνα.
Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, διανύουμε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας με αρκετούς άγνωστους Χ, εκ των οποίων ο κυριότερος είναι ο φόβος περί πιθανής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Στα αποκλειστικά καθ’ ημάς, οι εισηγμένες συνεχίζουν να ανακοινώνουν εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη για το α’ εξάμηνο, ενώ η έλευση του φθινοπώρου γεμίζει σιγά – σιγά την ατζέντα των πιθανών επιχειρηματικών deals.
Μην ξεχνάμε, δε, ότι ήδη έχουμε τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτρια Τράπεζα (ακολουθεί η ΑΜΚ), τη δρομολογούμενη ΑΜΚ στη Cenergy, αλλά και την επένδυση της Aegean Airlines στη Volotea.
Απόψε, στο μεταξύ, ο DBRS θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, ενώ την επόμενη Παρασκευή είναι το κρίσιμο ραντεβού με τον Moody’s, ο οποίος είναι ο τελευταίος rate agency που διατηρεί το ελληνικό ομόλογο σε μη επενδυτική βαθμίδα.
Σήμερα το μεσημέρι, επίσης, έγιναν γνωστά τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2024, το οποίο διαμορφώθηκε στο +2,3%.
Όλα αυτά, φυσικά, «τρέχουν» παράλληλα με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Εθνική Τράπεζα, η οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης ενός μέρους του 18,3% που διατηρεί το ΤΧΣ.
Ο Γενικός Δείκτης, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι εστιάζει στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.450 μονάδων, οι οποίες σε τυχόν διάσπαση προλειαίνουν το έδαφος για την περαιτέρω σύγκλιση με τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, σε ενδεχόμενη οπισθοχώρηση, οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα.
5η ημέρα πτώσης στην Ευρώπη
Όσον αφορά το εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς τελευταία έχουν «φουντώσει» οι φόβοι για πιθανή «ανώμαλη προσγείωση» της οικονομίας, λόγω της παρατεταμένης νομισματικής σύσφιγξης.
Τα επιμέρους δεδομένα από τον ιδιωτικό τομέα έδειξαν μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά μόλις 99.000 τον Αύγουστο (ο μικρότερος αριθμός από το 2021), κάτι το οποίο δεν προδιαθέτει θετικά τους επενδυτές για τις σημερινές ανακοινώσεις (στις 3.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας).
Μια μεγάλη μείωση στις νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη Federal Reserve σε απόφαση μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, και όχι κατά 25 μονάδες βάσης, όπως προβλέπει μέχρι σήμερα το επικρατέστερο σενάριο για τον Σεπτέμβριο.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί για 5η διαδοχική ημέρα, αναδιπλούμενος στο -0,32% και τις 510 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν έναν πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)