Χρηματιστήριο: «Ασταμάτητοι» οι αγοραστές – Ξεπερνά τα 100 δισ. η κεφαλαιοποίηση

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Με το πόδι στο… γκάζι παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει σε θετικό έδαφος για 6η διαδοχική συνεδρίαση, δηλώνοντας έτοιμο να διασπάσει (και) τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων.

Το θετικό περιβάλλον στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, διατηρούν στα ύψη την επενδυτική ψυχολογία.

Κι αυτό, εύλογα, «ανεβάζει» τις αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά ρεκόρ ή σε πολυετή υψηλά.

Κάπως έτσι, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου επιστρέφει άνω του ψυχολογικού ορίου των 100 δισ. ευρώ -ένα ιστορικό ορόσημο, το οποίο αποδεικνύει ότι οι καχεκτικές ημέρες βρίσκονται πλέον στο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 0,61% και διαμορφώνεται στις 1.456,63 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.447,82 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.448,93 έως 1.456,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα νέα ρεκόρ στην Titan και οι φήμες για το άλμα στην Τεχνική Ολυμπιακή

Στα υψηλά 13 ετών

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 φιγουράρει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιδεικνύει ένα ράλι άνω του 6,5% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να έχει σκαρφαλώσει στις «κορυφές» των 1.447 μονάδων.

Το εορταστικό κλίμα έχει εκ νέου φέρει τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων, οι οποίες σε περίπτωση διάσπασης προλειαίνουν το έδαφος για τον πρώτο μεγάλο στόχο του 2024, δηλαδή τις 1.500 μονάδων.

Αυτήν την στιγμή, η φετινή απόδοση της ελληνικής αγοράς αγγίζει το +12%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η σωρευτική μεταβολή στο 12μηνο ξεπερνά το +30% και η συνολική μεταβολή στο 6μηνο υπερβαίνει το +23%.

Για σήμερα, μάλιστα, αν και είναι πιθανό να υπάρξει μια προσπάθεια αφομοίωσης των κεκτημένων και ρευστοποίησης των πρόσφατων κερδών, δεν αποκλείεται να δοθεί συνέχεια στην ανοδική κίνηση, διευρύνοντας το θετικό σερί.

Άλλωστε, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται στο +0,10% και τις 508 μονάδες. Στο +0,41% βρίσκεται και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του S&P 500 παραμένουν στο «πράσινο», χάρη στα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα.

Στροφή στα θεμελιώδη

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, σήμερα το πρωί η Sarantis ανακοίνωσε μια σύνοψη των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου 2024, σύμφωνα με την οποία οι οργανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,6% και τα συγκρίσιμα EBITDA κατά 30,7%.

Αύριο είναι η σειρά της Mytilineos να δημοσιεύσει τα κέρδη του α’ τριμήνου, ενώ την ίδια ημέρα η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του 2023.

Χρηματιστήριο: 7+1 blue chips με μερίσματα άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2024

Και μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του ΟΠΑΠ, οι μέτοχοι των οποίων καλούνται να εγκρίνουν τα φετινά μερίσματα.

Οι εταιρικές εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, καθώς τα άκρως ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη συνιστούν κινητήριο μοχλό για νέες αγοραστικές κινήσεις, σε συνδυασμό φυσικά με τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπουμε αρκετές εισηγμένες, ιδίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να φιγουράρουν είτε κοντά στα ιστορικά ρεκόρ, είτε κοντά στα πολυετή υψηλά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο