Χρηματιστήριο: Έβαλε «φρένο» στις απώλειες, αν και δεν… έπεισε

2 εβδομάδες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Από έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση (4/4) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές κινήσεις και τους αγοραστές να κερδίζουν στο… νήμα τους πωλητές.

Ωστόσο, το θετικό πρόσημο αποτέλεσε μια πύρρειο νίκη, μην πείθοντας τους αναλυτές για την ουσιαστική αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Εξάλλου, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κάτω των 1.400 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, η αγορά υπερασπίστηκε με απόλυτη επιτυχία τα στηρίγματα των 1.380 μονάδων, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν ως ανάχωμα στις ρευστοποιήσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση, συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,19% και διαμορφώθηκε στις 1.386,38 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.383,69 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (1.376,62 έως 1.394,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 117 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά τουλάχιστον 1% και προσέγγισε εκ νέου το 1,8 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφάνισε και η μετοχή της ΔΕΗ, με την Autohellas να κάνει ράλι 5%. Από την άλλη πλευρά, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έδωσε συνέχεια στην καθοδική πορεία, ανεβάζοντας στο -15% τις απώλειες στο 30ήμερο.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν διορθώσει κατά τουλάχιστον 10%

Το ελάχιστο… κέρδος

Εάν και το ξεκίνημα στη συνεδρίαση ήταν εν μέρει ενθαρρυντικό, το θετικό κλίμα τελικά δεν κράτησε έως το τέλος, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραδοθεί εκ νέου στη μεταβλητότητα, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων κερδών.

Έτσι, η ελληνική αγορά «ψαλίδισε» κατά το ελάχιστο τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, οι οποίες μέσα στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις (από τις 21 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου) εξακολουθούν να κυμαίνονται πέριξ των 45 μονάδες.

Το θετικό για τον Γενικό Δείκτη, πάντως, είναι ότι υπερασπίστηκε με επιτυχία, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τα βασικά στηρίγματα των 1.380 μονάδων, τα οποία αναμφίβολα λειτουργούν ως ένα πρώτο ανάχωμα στις ρευστοποιήσεις.

Ανδριόπουλος: Ο «βασιλιάς» του real estate που ξεκίνησε από τα… McDonald’s

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγαλύτερης διορθωτικής κίνησης στο άμεσο μέλλον -ένα σενάριο, το οποίο θα δοκιμάσει τα κεκτημένα του α’ τριμήνου του 2024.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Χρηματιστήριο χρειάζεται νέους θετικούς καταλύτες, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα και την υπεραπόδοση της οικονομίας. Κάτι το οποίο αντανακλάται στην -εδώ και αρκετές εβδομάδες- αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Ορισμένα νέα επιχειρηματικά deals, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στην επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε ανοδική τροχιά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει το…. παραμικρό, με την τάση να παραμένει θετική και τον στόχο των 1.500 μονάδων να διατηρείται επί τάπητος.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -12% στην Πειραιώς και το κόντρα… ράλι στην Optima

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχη στις διεθνείς αγορές μετοχών, οι οποίες δείχνουν να έχουν εν μέρει «κατεβάσει» ρυθμούς, μετά τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ του Μαρτίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,25% και τις 511 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,15%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,53% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,03%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB μειώνεται κατά 0,05%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την τριήμερη πτώση, ο Dow Jones ανακάμπτει κατά τουλάχιστον 150 μονάδες.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο