Χρηματιστήριο: Με ώθηση από το εξωτερικό, αλλά χωρίς τζίρο

2 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης από τα στηρίγματα των 1.400 μονάδων καταβάλλει σήμερα (3/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η προσοχή όλων στρέφεται στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τους εγχώριους καταλύτες να απουσιάζουν, η τάση στην ελληνική αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις των επενδυτών στο εξωτερικό, οι οποίοι εύλογα έχουν κυρίως εστιάσει στον πολιτικό παράγοντα και στον κίνδυνο αβεβαιότητας.

Και μπορεί η Αθήνα να κινείται σε θετικό έδαφος, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει ένδεια πειστικών αγοραστικών εντολών, δεδομένου ότι ο συναλλακτικός τζίρος θυμίζει περισσότερο… Αύγουστο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,80% και διαμορφώνεται στις 1.418,28 μονάδες, κερδίζοντας 11 μονάδες σε σχέση σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.407,03 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.414,89 έως 1.421,04 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 30λεπτο.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο… χρήμα

Η απουσία καταλυτών

Σε μια περίεργη… φάση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον και τον συναλλακτικό τζίρο να παραπέμπουν σε ημέρες Αυγούστου, έχοντας χαρακτηριστικά έντονης θερινής ραστώνης.

Φυσικά υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό το έλλειμμα κινήσεων στο ταμπλό. Από τη μία πλευρά, η απουσία εγχώριων καταλυτών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ενόσω όλοι περιμένουν σιγά – σιγά τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το β’ τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη, με ημιαργία (σήμερα) και αργία (αύριο) στη Wall Street λόγω της 4ης Ιουλίου, βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο (αύριο) και μια τεταμένη πολιτική σκηνή στη Γαλλία εν όψει της επαναληπτικής κάλπης την προσεχή Κυριακή.

Όλα αυτά έχουν καταστήσει εξαιρετικά προσεκτικούς και φειδωλούς τους αγοραστές, οι οποίοι προτιμούν να απέχουν και να περιμένουν την έκβαση όλων των παραπάνω μετώπων -ιδίως το πώς θα διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Νο.2 οικονομία της Ευρωζώνης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. συνεχίζει τη «μάχη» για την υπεράσπιση των 1.400 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο σημαντικό οχυρό, πριν η αγορά έρθει αντιμέτωπη αρχικά με τις 1.380 – 1.360 μονάδες και μετέπειτα με τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.340 μονάδες).

Πάντως, μην ξεχνάμε ότι παρά την αναδίπλωση κατά 6,5% σε σχέση με τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων (κλείσιμο στις 20/5), η συνολική άνοδος του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2024 παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς αγγίζει το +9%.

Κέρδη στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τώρα, οι επερχόμενες πολιτικές αναμετρήσεις έχουν βάλει στον… πάγο τις αγορές, με αποτέλεσμα ο Stoxx 600 να καταγράφει μικρά κέρδη στο +0,5% και τις 513 μονάδες. Πάντως, στην Ιταλία ο FTSE MIB προσπαθεί να ξεχωρίσει, ενισχυόμενος κατά τουλάχιστον 1%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, μετά τα νέα ρεκόρ του S&P 500, ο οποίος χθες έκλεισε άνω των 5.500 μονάδων, τα futures των αμερικανικών δεικτών παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις, σε μια συνεδρίαση η οποία θα ολοκληρωθεί πρόωρα στις 20.00 (ώρα Ελλάδος).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα νέα χαμηλά του ΔΑΑ, η αντίδραση του ΑΒΑΞ και η αδιαφορία (;) για το report της Παπουτσάνη

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο