Με βήμα σημειωτόν συνεχίζει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές κινήσεις, μην αναλαμβάνοντας περιττό ρίσκο.
Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με τη Cenergy να παίρνει τη θέση της Viohalco στον Large Cap και την τελευταία να εισέρχεται στον Mid Cap μαζί με την Intralot.
Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, η εικόνα της ελληνικής αγοράς δεν αφήνει κανέναν ικανοποιημένο, με τη στασιμότητα και την επιφυλακτικότητα να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά, ενόσω οι επενδυτές αυξάνουν τη ρευστότητά τους εν όψει του placement της Εθνικής.
Συγκεκριμένα, στην 5η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,04% και διαμορφώνεται στις 1.427,77 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.428,39 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.427,59 έως 1.432,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Χρηματιστήριο: Τα «μικρά»… διαμάντια του 2024 – Ποιες μετοχές κάνουν ράλι έως και 109%
«Εγκλωβισμένο» για 27 συνεχόμενες συνεδριάσεις
Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έκλεισε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας (1.428 μονάδες), αλλά οι επενδυτές επ’ ουδενί δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία του Γενικού Δείκτη.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι την ώρα που η ελληνική αγορά κατέγραφε ημερήσια κέρδη μόλις κατά 0,63%, ο Stoxx 600 στην Ευρώπη τερμάτιζε άνω των 521 μονάδων και ο Dow Jones στις ΗΠΑ κατέρριπτε το ιστορικό ρεκόρ των 42.000 μονάδων.
Κάπως έτσι, η ευφορία από την επιθετική μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης μόλις που «ακούμπησε» την Αθήνα, η οποία συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της παρατεταμένης στασιμότητας και επιφυλακτικότητας.
Σίγουρα, αυτή η σταθερή υποαπόδοση σε σχέση με το εξωτερικό σχετίζεται με τις εξελίξεις που ακολουθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η αγορά πρέπει να βρει ρευστότητα, προκειμένου να «καλύψει» την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου, το placement του ΤΧΣ στην Εθνική, αλλά και την ΑΜΚ της Cenergy.
Την ίδια στιγμή, ενόσω η ισχυρή κερδοφορία έχει ήδη προεξοφληθεί, η απουσία νέων «καταλυτών» διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτήν την πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος για 27 συνεχόμενες συνεδριάσεις κινείται στο εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων.
Μυλωνάς: Θα γυρίσει το παιχνίδι; H ανάκαμψη του αλουμινίου, η πώληση του χυτηρίου και οι… servicers
Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, στο επίκεντρο τίθενται οι μετοχές των Viohalco και Attica Bank, οι οποίες χθες ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, αλλά και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ εν μέσω των διαδοχικών εξελίξεων για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Σήμερα, επίσης, έχουμε το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με τη Cenergy να προστίθεται στον Large Cap και τη Viohalco να «υποβαθμίζεται» στον Mid Cap, στον οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά η Intralot. Αναμφίβολα, αυτές οι αλλαγές θα προκαλέσουν σημαντική αύξηση των ροών, με «πρωταγωνίστριες» τις παραπάνω τρεις μετοχές.
Σε επίπεδο εβδομάδας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεδρίαση της Παρασκευής, η μεταβολή του Γενικού Δείκτη ανέρχεται στο +0,6%, με τον Σεπτέμβριο να παραμένει οριακά πτωτικός κατά 0,2%.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,44% και τις 519 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη, από την πλευρά του, υποχωρεί κατά 0,7%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν οριακές μεταβολές για την έναρξη της συνεδρίασης το απόγευμα, με τον Dow Jones να διατηρείται στα επίπεδα ρεκόρ των 42.000 μονάδων.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)