Χρηματιστήριο: Σερί 5 θετικών συνεδριάσεων για τη Helleniq Energy

3 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Τις βάσεις για την 5η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση έχει βάλει η μετοχή της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία επιστρέφει εκ νέου άνω των 8 ευρώ, δείχνοντας να συνέρχεται από το πρόσφατο «χτύπημα» της έκτακτης φορολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται δυναμικά στο +2,40% και διαμορφώνεται στα 8,12 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουνίου, όταν και χάθηκαν τα 8 ευρώ.

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών ανέρχεται σε περισσότερα από 1,7 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 217.303 τεμάχια.

Το ανοδικό σερί έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης αναδίπλωσης της μετοχής έως τα 7,8 ευρώ, με τις πιέσεις να αποδίδονται στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτο φόρο στα κέρδη του 2023.

Οι στηρίξεις των 7,8 ευρώ φαίνεται ότι ενεργοποίησαν τους αγοραστές, οι οποίες με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν επαναφέρει τη μετοχή άνω των 8,1 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε μια σωρευτική άνοδο κατά 4%.

Από τις αρχές του έτους, η μεταβολή της Helleniq Energy ανέρχεται στο +10%, με τη μετοχή να φθάνει έως τα 8,8 ευρώ (15 Μαΐου) και τα υψηλά 5ετίας. Από εκείνα τα επίπεδα, βέβαια, απέχουμε πλέον περίπου 7,5%.

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης υπολογίζεται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό το νούμερο αντανακλά μια εξαιρετικά ελκυστική αποτίμηση, με βάση τα τρέχοντα θεμελιώδη μεγέθη.

Κι αυτό, διότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E, σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg, καθορίζεται στο 4,8x και ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται στο 0,81x.

Τα σενάρια για placement

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες και τα σενάρια για ένα νέο placement από τους βασικούς μετόχους, μέσα στο φθινόπωρο, εξακολουθούν να μονοπωλούν την ειδησεογραφία για τη Helleniq Energy.

Τον Δεκέμβριο η οικογένεια Λάτση και το ελληνικό δημόσιο προχώρησαν στην από κοινού παραχώρηση του 11% των μετοχών, σε μια πρωτοβουλία που κρίθηκε ως απολύτως επιτυχημένη και ωφέλιμη.

Αυτήν την στιγμή το ποσοστό της οικογένειας Λάτση ανέρχεται στο 40,4% και του δημοσίου στο 31,2%. Επομένως, η διάθεση ενός νέου πακέτου μετοχών θα βελτιώσει περαιτέρω τη μετοχική διασπορά και κατ’ επέκταση, την εμπορευσιμότητα/ελκυστικότητα του τίτλου.

Πάντως, προς το παρόν τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς όλα τα παραπάνω συνιστούν αποτέλεσμα πληροφοριών και σεναρίων -και όχι ειλημμένων αποφάσεων.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο