Δ. Καλαματιανός: Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό

3 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ ΣΥΡΙΖΑ

15/05/2024

Δ. Καλαματιανός: Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό

 Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμόΣημεία από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού

Σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη, ανέφερε:

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν δυο ζητήματα: πρώτον, η παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, που είναι αντίθετη με το κράτος δικαίου, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Δεύτερον, είναι η ίδια η υποψηφιότητα Μπελέρη στις επερχόμενες ευρωεκλογές με τη ΝΔ. Προκύπτει ότι αυτή η υποψηφιότητα είναι απότοκος της αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί διπλωματικά το ζήτημα αυτό. Επομένως, από τη μια υπάρχει ξεκάθαρη αποτυχία διπλωματικής επίλυσης και από την άλλη, κομματικοποίηση και εργαλειοποίηση της υποψηφιότητας.»

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως ως χώρα, πρέπει να επιδιώξουμε την τήρηση και την εφαρμογή της συμφωνίας.

«Αυτό είναι το εθνικά επωφελές. Από την άλλη, είναι απέναντι στα εθνικά συμφέροντα το γεγονός ότι εδώ και 5 χρόνια, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην κυρώσει και τα μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα. Στην αιτιολογική έκθεση αυτών των μνημονίων, παρατηρούμε ότι το μνημόνιο κατανόησης θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αντίστοιχη διατύπωση υπάρχει και στην αιτιολογική έκθεση των άλλων 2 μνημονίων. Μάλιστα, υπογράφουν και Υπουργοί της κυβέρνησής σας. Άρα, λοιπόν, κακώς η κυβέρνηση δεν έχει κυρώσει αυτά τα μνημόνια, εφόσον οι ίδιοι οι Υπουργοί της ομολογούν ότι είναι προς τη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη γειτονική χώρα.»

Για την κατάσταση που επικρατεί στον πολιτισμό, επισήμανε πως η κυβέρνηση αντί να τον ενισχύει, τον υποβαθμίζει και τον απαξιώνει.

«Η κατάσταση που επικρατεί στα μουσεία της χώρας δεν είναι καλή. Σήμερα, θέλετε να κυρώσετε μια σύμβαση που θα δημιουργήσει επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το ερώτημα είναι: με ποιο προσωπικό; Με ποια κατάσταση να επικρατεί στο χώρο; Με κλειστές αίθουσες; Έτσι προάγεται ο πολιτισμός; ‘Έτσι ωφελούνται τα μουσεία μας;

Επίσης, πως κρίνετε τη νομοθετική σας πρωτοβουλία να δημιουργήσετε ΝΠΔΔ στα 5 μεγαλύτερα μουσεία της χώρας; Δυστυχώς, τα αποτελέσματά σας είναι τραγικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και το Μουσείο Λοβέρδου, όπου καταγράφονται ελλείψεις σε προσωπικό, κλειστές αίθουσες και ζητήματα ασφάλειας. Τα ίδια σχεδόν προβλήματα υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Όλα αυτά καταδεικνύουν μια εικόνα εγκατάλειψης των Μουσείων μας.

Επίσης, με έκπληξη είδαμε να συντελούνται παράνομες ενέργειες στον χώρο της Ακρόπολης. Είδαμε σκηνές μπόλιγουντ στην Ακρόπολη. Πως βρέθηκαν όλοι αυτοί εκεί; Ήταν παράνομη η παρουσία όλων αυτών μετά το πέρας του ωραρίου; Ποιος έδωσε την εντολή να μπουν οι ηθοποιοί και να παραμείνουν οι επισκέπτες μετά τις 8 το βράδυ; Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που βρίσκονταν εκεί έχουν ευθύνη; Οι κυβερνητικοί παράγοντες που ήταν εκεί έχουν ευθύνη; Όλα αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα.

Εσείς κα Μενδώνη, ως Υπουργός Πολιτισμού, δεν νιώθετε ότι έχετε την πολιτική ευθύνη για αυτό το φιάσκο, για αυτόν τον ευτελισμό του Παρθενώνα και της Ακρόπολης; Δεν θέλετε να αποκαλυφθεί ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την προσβολή στην πολιτιστική μας κληρονομιά; Πρέπει να απαντήσετε.

Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα: δεν θα τοποθετηθεί η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας για το γεγονός ότι μετατρέπεται σε ισλαμικό τέμενος ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας, όπως η Μονή της Χώρας;»

Σε ό,τι αφορά την κύρωση της σύμβασης για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σημείωσε πως δεν υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, ούτε του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου (ΚΑΣ), όπως θα έπρεπε.

«Η σύμβαση έχει ζητήματα λειτουργίας κατά παρέκκλιση των ειδικών διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου και του σχετικού ΠΔ για τη μελέτη και εκτέλεση αρχαιολογικών έργων.

Εμείς επιμένουμε στη θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με κατάργηση όλων των μορφών άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισής της. Επιμένουμε στην εμβάθυνση της σχέσης με την UNESCO. Εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι για τον πολιτισμό απαιτούνται ισχυρές δημόσιες πολιτικές και ισότιμη πρόσβαση όλων στα πολιτιστικά αγαθά. Η δική σας προσέγγιση με τις πολιτικές που εφαρμόζετε είναι στην αντίθετη κατεύθυνση.

Δίχως αμφιβολία, η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου πρέπει να αποτελεί έναν εθνικό στόχο. Οφείλετε, λοιπόν, να αναθεωρήσετε τις πολιτικές σας και να επιδιώξετε έναν δημόσιο διάλογο με τον Δήμο, με τους κατοίκους, με την κοινωνία, τους επιστήμονες, τους αρχαιολόγους, τους αρχιτέκτονες, με όλους τους αρμόδιους φορείς. Δυστυχώς, όμως, δεν το κάνετε.

Σας ρωτάμε λοιπόν: γιατί επιλέξατε να διενεργηθεί κλειστός διαγωνισμός με μόλις 10 υποψηφίους, υποχρεωτικά από το εξωτερικό; Γιατί να μην συμμετέχουν και άλλοι πολίτες της χώρας, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι; Γιατί με αυτές τις επιλογές σας αφήσατε περιθώρια για δικαστικές προσφυγές; Γνωρίζετε ότι αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός από το ΣτΕ, όλο το έργο θα τιναχθεί στον αέρα.

Θα πρέπει να απαντήσετε σε όλα αυτά. Επαναλαμβάνουμε πως η επέκταση είναι αναγκαία και η δωρεά σημαντική. Όμως, η διαχείριση του όλου θέματος από την πολιτική ηγεσία ναρκοθετεί την εξέλιξη του έργου.»

Κλείνοντας, υπενθύμισε τα λόγια της σπουδαίας Μελίνας Μερκούρη ότι "η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς".

«Αυτά είπε η Μελίνα Μερκούρη, η οποία τίμησε τον θεσμό της Υπουργού Πολιτισμού. Δυστυχώς, εσείς κα Μενδώνη είστε υπόλογη για τις υποχωρήσεις και την υποβάθμιση που πραγματοποιείται επί των ημερών σας.»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο