Ενδείξεις για χερσαία επέμβαση μικρής κλίμακας στον Λίβανο βλέπουν οι ΗΠΑ

2 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Οι ΗΠΑ θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης χερσαίας εισβολής στον Λίβανο καθώς το Ισραήλ μετακινεί δυνάμεις στα βόρεια σύνορά του, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αμερικανικά μέσα δεν αποκλείο

Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει λάβει απόφαση για το αν θα πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή.

Η αξιολόγηση των ΗΠΑ βασίζεται στην παρατηρούμενη κινητοποίηση των ισραηλινών στρατευμάτων και στην εκκαθάριση περιοχών, κινήσεις δηλαδή που θα μπορούσαν να συνιστούν προετοιμασία για την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Πίτερ Λέρνερ δήλωσε ότι ο στρατός προετοιμάζεται για την πιθανότητα χερσαίας εισβολής, αλλά αυτό ήταν απλά μία από τις εξεταζόμενες επιλογές. Ο δεδηλωμένος στόχος του Ισραήλ είναι να καταστήσιε δυνατή την επιστροφή περίπου 60.000 Ισραηλινών στα σπίτια τους, στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Και την Τετάρτη, ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε ότι η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή είσοδο χερσαίων δυνάμεων στον Λίβανο.

Ωστόσο, λίγο πριν από την είδηση ​​για την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε ότι το Ισραήλ ελπίζει να μην πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

«Η πρώτη επιλογή μας είναι να μην έχουμε χερσαία εισβολή», είπε ο αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι που μίλησαν επίσης στο ABC news ανέφεραν ότι μία μικρής κλίμακας επιχείρηση ή έστω «συνοριακές μετακινήσεις» προς τον Λίβανο για την εξάλειψη των θέσεων της Χεζμπολάχ ακριβώς στα σύνορα έχουν ήδη αρχίσει ή επίκεινται.

Το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει ακόμη πλήρως αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση, αλλά είναι προετοιμασμένο για μία τέτοια, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Εάν συμβεί μια χερσαία επιχείρηση, το εύρος της πιθανότατα θα είναι περιορισμένο, ανέφεραν οι πηγές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο