Επιμένει το υπ. Παιδείας στην απόφαση οι μαθητές να έχουν την ευθύνη και όχι οι εκπαιδευτικοί των ενδοσχολικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων

2 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Esos
ΜΑΘΗΤΕΣ

Η διευκρίνιση της υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή στο esos

Ζέττα Μακρή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην εφαρμογή   της απόφασης, οι μαθητές να έχουν την ευθύνη  και όχι οι εκπαιδευτικοί των    ενδοσχολικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων , η οποία περιλαμβάνεται στο νέο  Πρότυπο  Κανονισμό  Λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μάλιστα η υφυπουργός Ζέττα Μακρή με διευκρινιστική προς το esos υποστηρίζει αντίστοιχη διατύπωση υπήρχε και στον Κανονισμό του 2021 χωρίς να δημιουργηθεί   παρανόηση ή θέμα στην εφαρμογή της απόφασης.

Το esos σημειώνει ότι ο κανονισμός του 2021 όριζε ότι: "Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/μαθητριών".

Στο νέο κανονιμό γα το σχολικό 2024-25 αφαιρέθηκε το "πρέπει" και ορίζει τα εξής: Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/τριών.

Ακολουθεί η διευκρίνιση της υφυπουργού Παιδείας

Προς Διευθυντή Σύνταξης του esos

Με αφορμή το ρεπορτάζ της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας σας με τίτλο "Κυρίαρχοι" οι μαθητές, χωρίς ευθύνη εκπαιδευτικών, οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες", θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα διευκρίνισης στην παράγραφο "Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/τριών".

Αντίστοιχη διατύπωση υπήρχε και στην υπ' αριθ. 13423/ΓΔ4/4-2-2021 απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 491/9-2-2021 και σας διευκρινίζω ότι ουδέποτε δημιουργήθηκε παρανόηση ή θέμα στην εφαρμογή της μια και είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη αφορά στην υποβολή προτάσεων από την πλευρά των μαθητών και δεν αφορά στην ευθύνη της τελικής επιλογής των προτάσεων αυτών.

Ωστόσο η παρατήρησή σας είναι χρήσιμη και σας ευχαριστώ ξανά για την ουσιαστική συμβολή σας στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, κηδεμόνων και κάθε ενδιαφερόμενου για την εκπαιδευτική διαδικασία και την σχολική ζωή.

Με εκτίμηση,

Ζέττα Μ. Μακρή 
Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο