Γ. Γκάλαντ: Να ερευνηθούν όλοι, για το πώς φτάσαμε στην επίθεση της Χαμάς

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Έρευνα «για όλους» που θα αναζητήσει  τυχόν κυβερνητικές ευθύνες σε σχέση με την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του στρατού, παρουσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γκάλαντ τόνισε μεταξύ άλλων πως η κρατική έρευνα θα πρέπει «να είναι αντικειμενική, να διερευνήσει όλους μας, όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις και όσους τις εκτελούν – στην κυβέρνηση, στις ένοπλες δυνάμεις και στις υπηρεσίες ασφαλείας». «Πρέπει να διερευνήσει εμένα ως υπουργό Άμυνας, πρέπει να διερευνήσει τον πρωθυπουργό», είπε ο Γκάλαντ, επευφημούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει εκκλήσεις για τη διεξαγωγή κρατικής έρευνας σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία έπιασε στον ύπνο τις υπηρεσίες ασφαλείας στο Ισραήλ και πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει καταστήσει σαφές πως η διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Δεν είναι η πρώτη σύγκρουση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάλαντ συγκρούεται με τον Νετανιάχου. Πέρυσι, ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ο Γκάλαντ είχε ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια.

Ο Νετανιάχου τον απέπεμψε, αλλά δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκάλαντ. Ο πρωθυπουργός τελικά υποχώρησε και ο υπουργός Άμυνας διατήρησε τη θέση του.

Έκτοτε, ο Γκάλαντ έχει εκφράσει ενστάσεις σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη του κόμματος Λικούντ να ζητούν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την αποπομπή του υπουργού Άμυνας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο