Για να επηρεάσετε τους άλλους, κάντε αυτή τη μία βασική αλλαγή στον τρόπο που μιλάτε

2 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να κάνετε ερωτήσεις – σε φίλους, συνεργάτες ή προϊσταμένους –  μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αδύναμος ή ανασφαλής.

Αλλά η απλή αυτή πράξη μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε επιρροή και να κάνετε τους ανθρώπους γύρω σας να αλλάξουν γνώμη, λέει ο ειδικός επικοινωνίας Matt Abrahams – εάν γνωρίζετε τις σωστές ερωτήσεις.

«Το να κάνεις μια ερώτηση σε φέρνει σε θέση εξουσίας», λέει ο Abrahams, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο CNBC Make It. «Μπορώ πραγματικά να ενισχύσω τη θέση μου και να μειώσω τη δική σου όταν κάνω μια προκλητική ερώτηση».

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα οι ερωτήσεις να είναι προκλητικές. Μπορούννα εκφράζουν μία πραγματική απορία και ενδιαφέρον. Το να κάνεις καλές ερωτήσεις «δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι, δείχνει ενσυναίσθηση, δείχνει ότι είσαι πρόθυμος να μάθεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παραδέχεσαι ότι δεν τα ξέρεις όλα», προσθέτει. «Όλα αυτά είναι πολύτιμα εργαλεία και assets, pου πρέπει να έχετε όταν προσπαθείτε να αναπτύξετε την καριέρα σας».

Οι αποτελεσματικοί ηγέτες συχνά εξισορροπούν την αξιοπιστία τους με την ταπεινοφροσύνη, την προθυμία να μάθουν και να συνδεθούν καλά με τους συναδέλφους τους, λένε οι ειδικοί. Αλλά δεν θα σας βοηθήσει κάθε ερώτηση να προχωρήσετε. Πρέπει να ξέρετε πώς, πότε και γιατί κάνετε την ερώτηση για να σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη επιρροή, εξηγεί ο Abrahams.

Η συνταγή για μια καλή ερώτηση

Οι καλές ερωτήσεις περιέχουν τρία στοιχεία, λέει ο Abrahams:

  • Είναι συνοπτικές, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του ακροατή
  • Βασίζονται σε αυτό που έχει πει το άλλο άτομο — προάγοντας τη συζήτηση, αντί να παραφράζουν ή να συνοψίζουν
  • Περιστρέφονται γύρω από μια εστιασμένη ιδέα

Θα πρέπει να εξετάσετε την πρόθεση ή τον στόχο σας πριν κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση, προσθέτει. Θέλετε να δείξετε ότι ακούτε και καταλαβαίνετε ή ότι ενδιαφέρεστε πολύ για το συγκεκριμένο θέμα; Ίσως θέλετε να βοηθήσετε διακριτικά το άλλο άτομο να καταλάβει μια άλλη οπτική γωνία ή απλά να προχωρήσετε τη συζήτηση.

Μία από τις χειρότερες προθέσεις, σημειώνει ο Abrahams: η προσπάθεια να πάρεις πόντους συμμετοχής σε συναντήσεις στον χώρο εργασίας. Οι ερωτήσεις σας πρέπει πάντα να είναι προσεκτικές, δεν χρειάζονται να γίνουν απλά για να πείτε κάτι.

Πώς να εξασκηθείτε στο να κάνετε ερωτήσεις

Το να κάνεις καλές ερωτήσεις, ειδικά για να πείσεις, να επηρεάσεις ή να αλλάξεις γνώμη κάποιου, χρειάζεται εξάσκηση. Ξεκινήστε από μικρές συναντήσεις.

Εάν οι ερωτήσεις σας συχνά μπερδεύονται και θέλετε να γίνουν πιο συνοπτικές, μπορείτε να στραφείτε και στην τεχνητή νοημοσύνη: Ρωτήστε ένα chatbot όπως το ChatGPT για συντομότερους τρόπους διατύπωσης συγκεκριμένων ερωτήσεων και, στη συνέχεια, αναλύστε τα αποτελέσματα.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε σχόλια από αληθινούς ανθρώπους — μετά από μια μεγάλη συνάντηση ή μια σοβαρή συζήτηση εργασίας, βρείτε έναν έμπιστο συνάδελφο και ρωτήστε τους τη γνώμη τους για τις ερωτήσεις που θέσατε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο