Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί ποντάρουν στην πυρηνική ενέργεια – Η δίψα των Microsoft, Amazon και Google

1 ώρα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Στο κλαμπ των τεχνολογικών κολοσσών που στρέφονται με ορμή στην πυρηνική ενέργεια, για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την ανάπτυξη εφαρμογών παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών άνθρακα, εντάχθηκε μόλις και η Amazon.

Η Amazon Web Services ανακοίνωσε ότι επενδύει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε project πυρηνικής ενέργειας, από τη Βιρτζίνια έως την Ουάσιγκτον.

Η AWS ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Dominion Energy, επιχείρηση κοινής ωφελείας της Βιρτζίνια, για να εξερευνήσει την ανάπτυξη ενός μικρού αρθρωτού πυρηνικού αντιδραστήρα, ή SMR, κοντά στον υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό North Anna. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν παράγουν εκπομπές άνθρακα.

Ο SMR είναι ένας προηγμένος τύπος πυρηνικού αντιδραστήρα με μικρότερο αποτύπωμα και έχει ταχύτερο χρόνο κατασκευής από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες. Η Amazon είναι η τελευταία μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που αγοράζει πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τις αυξανόμενες απαιτήσεις από τα κέντρα δεδομένων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ενέργεια από την SMR Kairos Power. Και πριν από λίγο καιρό η Constellation Energy γνωστοποίησε ότι επανεκκινεί το Three Mile Island για να τροφοδοτήσει τα κέντρα δεδομένων της Microsoft.

«δεν πρόκειται να υπάρξουν αρκετά αιολικά και ηλιακά έργα για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες, και έτσι τα πυρηνικά είναι μια μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε ο Μάθιου Γκάρμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της AWS. «Επίσης, η τεχνολογία εξελίσσεται. Οι αντιδραστήρες SMR είναι ασφαλείς και εύκολο να κατασκευαστούν», πρόσθεσε.

Η Data Center Alley

Η Βιρτζίνια φιλοξενεί σχεδόν τα μισά από όλα τα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ, σε μία περιοχή, που έλαβε ευλόγως την ονομασία Data Center Alley. Υπολογίζεται ότι το 70% της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο ταξιδεύει μέσω της Data Center Alley κάθε μέρα.

H Dominion εξυπηρετεί περίπου 3.500 μεγαβάτ για 452 κέντρα δεδομένων στη Βιρτζίνια. Περίπου το 70% αυτών βρίσκεται στην Data Center Alley. Ένα ενιαίο κέντρο δεδομένων απαιτεί συνήθως περίπου 30 μεγαβάτ ή περισσότερα, σύμφωνα με την Dominion Energy.

Ο Μπομπ Μπλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία λαμβάνει πλέον μεμονωμένα αιτήματα για 60 μεγαβάτ έως 90 μεγαβάτ ή περισσότερα.

Άλμα 85% στην ζήτηση ενέργειας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια

Η Dominion προβλέπει ότι η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 85% τα επόμενα 15 χρόνια. Η AWS αναμένει ότι τα νέα SMR θα φέρουν τουλάχιστον 300 μεγαβάτ ισχύος στην περιοχή της Βιρτζίνια.

Η AWS σχεδιάζει να επενδύσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040 για να δημιουργήσει πολλαπλές πανεπιστημιουπόλεις κέντρων δεδομένων σε όλη τη Βιρτζίνια. Ανακοίνωσε επίσης μια νέα συμφωνία με την εταιρεία κοινής ωφελείας Energy Northwest, μια κοινοπραξία κρατικών δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της αδειοδότησης και της κατασκευής τεσσάρων SMR στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Οι αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν, θα ανήκουν και θα διαχειρίζονται από την Energy Northwest, αλλά θα παρέχουν ενέργεια απευθείας στο δίκτυο, το οποίο θα βοηθήσει επίσης τις λειτουργίες της Amazon.

Η Amazon θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τις τέσσερις πρώτες μονάδες. Η Energy Northwest έχει την επιλογή να δημιουργήσει έως και οκτώ επιπλέον μονάδες. Αυτή η ισχύς θα είναι επίσης διαθέσιμη στην Amazon και σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στα βορειοδυτικά για την τροφοδοσία κατοικιών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο