ΝΕΑ ΤΩΡΑ
Καθημερινή
|
Κάποτε µεταδιδόταν και στην ελληνική τηλεόραση μια αμερικανική σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Mayday». Παρουσίαζε τα μεγάλα αεροπορικά δυστυχήματα και ανέλυε με συνεντεύξεις και αναπαραστάσεις τα αίτια της πτώσης των αεροσκαφών. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι άνθρωποι για την «κακιά στιγμή», εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους για λεπτομέρειες στη λειτουργία των αεροσκαφών. Ενα μπουλόνι που δεν έχει σφιχτεί καλά και εξαιτίας των κραδασμών λασκάρει τελείως, ένα τόσο δα καλώδιο που δεν έχει μονωθεί και προκαλεί ένα μικρό σπινθήρα στον χώρο των αποσκευών κ.λπ.
Τα δυστυχήματα είναι η θεωρία του χάους στην πράξη. Μια πεταλούδα τη στιγμή της προετοιμασίας προκαλεί την καταιγίδα κατά τη διάρκεια του έργου. Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ένα δυστύχημα όταν έχει –διά πράξεων ή παραλείψεων– δρομολογηθεί. Αυτό που ονομάζουμε τραγωδία, δεν είναι ζήτημα ούτε ενός σταθμάρχη ούτε του συστήματος τηλεδιοίκησης, το οποίο έγινε κάτι σαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών: κάθε κόμμα δίνει τα δικά του ποσοστά ολοκλήρωσης του έργου. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι θέμα μιας κουλτούρας που θεωρεί τους κανόνες επιβραδυντικές λεπτομέρειες, τις ασφαλιστικές δικλίδες περιττές διαδικασίες. Και αυτή η νοοτροπία διατρέχει καθέτως την κοινωνία· από την κυβέρνηση μέχρι τον σταθμάρχη.
Τούτες τις μέρες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απογοήτευση και θυμό για την κυβέρνηση. Αυτό είναι άδικο, όσο άδικη ήταν η προηγούμενη άκριτη στήριξή της. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση έπεσε θύμα της επικοινωνιακής της επιτυχίας. Επειδή σε κάποιους τομείς έγιναν βήματα μπροστά, πολλοί πίστεψαν πως η οικονομία είναι θωρακισμένη, η παιδεία αξιολογημένη, τα Εξάρχεια ασφαλή, οι ΔΕΚΟ δουλεύουν ρολόι.
Οταν η ίδια η Βουλή καταστρατηγεί το Σύνταγμα, γιατί να ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας κάθε σταθμάρχης;
Τα Τέμπη έσπασαν τη βιτρίνα και όσοι έπεσαν από τα σύννεφα κακό του κεφαλιού τους· ας μην ανέβαιναν. Ο εκσυγχρονισμός μιας χώρας είναι διαδικασία μακράς πορείας. Δεν τελειώνει σε μια τετραετία, ούτε με...