«Η Γαλλία σταθερός φίλος του Ισραήλ», απαντά ο Μακρόν στον Νετανιάχου

3 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Μετά τα πυρά του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά του Εμανουέλ Μακρόν για την πρόταση του τελευταίου για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, τα Ηλύσια Πεδία τονίουν ότι ο Μακρόν «υποστηρίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και το αποδεικνύει στην πράξη».

Το προεδρικό γραφείο σε ανακοίνωσή του θυμίζει ότι η Γαλλία κινητοποίησε τον στρατό της αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν, όπως έκανε τον Απρίλιο.

Η δήλωση αναφέρει ότι ο Μακρόν «μετέφερε προσωπικά στον Ιρανό πρόεδρο τη δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ. Επανέλαβε ότι η Γαλλία δεν θα επιτρέψει στο Ιράν ή σε οποιονδήποτε από τους πληρεξουσίους του να επιτεθεί στο Ισραήλ και θα μας έβρισκε πάντα απέναντί ​​του εάν καταφύγει στη βία».

«Να επιστρέψουμε στις διπλωματικές λύσεις»

Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν πιστεύει ότι «η επείγουσα ανάγκη είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

«Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος ζητά να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που προορίζονται για χρήση στη Γάζα», συνεχίζει το γραφείο του Μακρόν. «Πρέπει να επιστρέψουμε στις διπλωματικές λύσεις».

«Η Γαλλία είναι ο σταθερός φίλος του Ισραήλ», καταλήγει το προεδρικό γραφείο. «Τα λόγια του κ. Νετανιάχου είναι υπερβολικά και δεν συνάδουν με τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ».

Τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό θα βρεθεί στο Ισραήλ για να τιμήσει. «Θα επιβεβαιώσει την έκκληση της Γαλλίας για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων υπηκόων Ofer Kalderon και Ohad Yahalomi», αναφέρει η γαλλική πρεσβεία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο