Ιράν: Πού είναι ο Ισμαήλ Γκάνι; Όργιο φημολογίας για τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης

2 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Καθώς το Ιράν περίμενε μια πιθανή αντεπίθεση από το Ισραήλ, ανώτεροι αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι ιρανικών ειδησεογραφικών μέσα έθεταν όλοι μια παρόμοια ερώτηση: Πού είναι ο στρατηγός Ισμαήλ Γκάνι, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και αρχηγός των επίλεκτων δυνάμεων Quds των Φρουρών της Επανάστασης;

Οι αξιωματούχοι στο Ιράν δεν έχουν δώσει ακόμη σαφή απάντηση, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η κοινή γνώμη περιμένει νέα ότι ο στρατηγός μας είναι ζωντανός και καλά», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Tabnak. Ένα άλλο ειδησεογραφικό site, το Shahreh Khabar, δημοσίευσε μια μακρά βιογραφία των δεκαετιών υπηρεσίας του στρατηγού ως βετεράνου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Η δύναμη Quds είναι ο κλάδος των Φρουρών που είναι επιφορτισμένος με τις εξωτερικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης μαχητών ομάδων που υποστηρίζει το Ιράν στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι Χούθι στην Υεμένη, ομάδες πολιτοφυλακής στο Ιράκ και τη Συρία καθώς και η Χαμάς στη Γάζα. Το δίκτυο είναι περιφερειακά γνωστό ως «άξονας αντίστασης».

Οι ανησυχίες για τον στρατηγό Γκάνι ακολούθησαν αναφορές σε ορισμένα ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο ότι είτε σκοτώθηκε είτε τραυματίστηκε σε μία από τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό. Οι Φρουροί δεν έχουν εκδώσει ακόμη δήλωση που να επιβεβαιώνει το πού βρίσκεται ή εάν ήταν σε κίνδυνο.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση

Σύμφωνα με τους New York Times o στρατηγός Γκάνι, 67 ετών, εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια στα γραφεία της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη, δύο ημέρες αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον αρχηγό της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, στον Λίβανο. Δημοσιεύτηκαν μάλιστα σχετικές φωτογραφίες από ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο στρατηγός απουσίαζε ιδιαίτερα την Παρασκευή, όταν ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ηγήθηκε μιας προσευχής για τη μνήμη του Χασάν Νασράλα.

Τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι ο στρατηγός Γκάνι ταξίδεψε στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ και να βοηθήσει την ομάδα να ανακάμψει από το κύμα των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο. Οι αξιωματούχοι δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια και ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.

Το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ την Τρίτη ως αντίποινα για τη δολοφονία του Νασράλα και για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί και ετοιμάζεται να το πράξει με τον πλέον δημόσιο και σκληρό τρόπο.

Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο ότι όλες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή, αναμένοντας ισραηλινά πλήγματα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, από τη Δαμασκό το Σάββατο, προειδοποίησε σε ανάρτησή του στο X ότι η απάντηση του Ιράν σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα ήταν «πιο ισχυρή και μπορούν να θέσουν την αποφασιστικότητά μας σε αυτή τη δοκιμασία».

Η σιωπή προκαλεί πανικό

Ένα μέλος των Φρουρών που σταθμεύουν στη Βηρυτό, το οποίο ζήτησε την ανωνυμία του για να συζητήσει ευαίσθητες πληροφορίες, είπε ότι η σιωπή από ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους σχετικά με τον στρατηγό Γκάνι δημιουργούσε πανικό μεταξύ των βαθμοφόρων μελών.

Ο στρατηγός Γκάνι είναι γνωστός για την αυστηρή και ψυχρή του συμπεριφορά. Ήταν επιμελής στην υλοποίηση των σχεδίων που ξεκίνησε ο προκάτοχός του στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ενσωματώνοντας ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν σε διάφορες χώρες, έτσι ώστε να λειτουργούν συνεκτικά και να είναι αυτάρκεις στην κατασκευή όπλων, όπως πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. εκπαίδευση και βοήθεια του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δολοφόνησαν τον στρατηγό Σουλεϊμανί το 2020 στο Ιράκ.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν τους αξιωματούχους να επιβεβαιώσουν το πού βρίσκεται ο στρατηγός. «Εάν ο στρατηγός Ghaani είναι ζωντανός και καλά, ο καλύτερος τρόπος για να διευκρινίσουμε και να μας διαβεβαιώσουμε ότι είναι καλά είναι να δημοσιεύσουμε ένα σύντομο βίντεο του», σύμφωνα με το Tabnak.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο