Ισλανδία: Νεκρή από αστυνομικά πυρά σπάνια πολική αρκούδα

3 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Νεκρή από αστυνομικά πυρά έπεσε μια σπάνια πολική αρκούδα που εντοπίστηκε έξω από εξοχικό σπίτι σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ισλανδίας καθώς θεωρήθηκε απειλή για τους κατοίκους.

Η αρκούδα εξοντώθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στα βορειοδυτικά της Ισλανδίας αφού προηγουμένως η αστυνομία «συμβουλεύτηκε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος», η οποία αρνήθηκε να μεταφέρει το ζώο, σύμφωνα με το Associated Press. Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε ευρέως χθες Δευτέρα, με δημοσίευμα του CNN.

«Δεν είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας. «Εν προκειμένω, η αρκούδα ήταν πολύ κοντά σε εξοχικό. Και μέσα σε αυτό ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα».

Η ιδιοκτήτρια, που ήταν μόνη, φοβήθηκε και κλειδώθηκε στον επάνω όροφο του σπιτιού της καθώς η αρκούδα αναζητούσε τροφή στα σκουπίδια της, είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας. Επικοινώνησε μέσω της κόρης της με το Ρέικιαβικ, μέσω δορυφορικής σύνδεσης και κάλεσε σε βοήθεια.

A rare polar bear showed up on the shores of Iceland. Police shot it https://t.co/TA5b3lGfkp pic.twitter.com/jLy28BQago

— The Independent (@Independent) September 20, 2024

Ταξιδεύοντας με παγόβουνα

Οι πολικές αρκούδες δεν είναι ιθαγενές είδος της Ισλανδίας. Φθάνουν όμως ως εκεί  ταξιδεύοντας πάνω σε παγόβουνα από τη Γροιλανδία, σύμφωνα με την Άννα Σβέϊνσντοτιρ (Anna Sveinsdóttir), της διευθύντρια επιστημονικών μελετών στο Ισλανδικό Ινστιτούτο Φυσικής Ιστορίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά παγόβουνα έχουν εντοπιστεί ανοιχτά της βόρειας ακτής τα Ισλανδίας.

Πεινασμένες

Αν και οι επιθέσεις από πολικές αρκούδες σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνιες, μελέτη του 2017 (δημοσιευθείσα στο Wildlife Society Bulletin) ανέφερε ότι η απώλεια των πάγων που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει περισσότερες (πεινασμένες) αρκούδες να βγαίνουν στη στεριά, οδηγώντας τες σε μεγαλύτερη πιθανότητα επαφής με τους ανθρώπους και προκαλώντας μεγαλύτερο κίνδυνο για αμφοτέρους.

Από τις 73 τεκμηριωμένες επιθέσεις από πολικές αρκούδες μεταξύ 1870 και 2014 σε Καναδά, Γροιλανδία, Νορβηγία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες -με θύματα 20 ανθρώπους και 63 τραυματίες- οι 15 σημειώθηκαν την τελευταία πενταετία της εν λόγω περιόδου.

Η αρκούδα που πυροβολήθηκε την Πέμπτη ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε στην Ισλανδία από το 2016.

Προστατευόμενο είδος, αλλά…

Στην Ισλανδία, οι αρκούδες είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η εξόντωσή τους στη θάλασσα. Μπορούν να θανατωθούν μόνο εάν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο ή άλλα ζώα.

Η απόφαση για θανάτωσή της φαίνεται να βασίζεται σε ένα περιστατικό του 2008, με την άφιξη, τότε, δύο αδέσποτων αρκούδων. Ομάδα εργασίας που μελέτησε το θέμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το η εξόντωση των αδέσποτων αυτών ζώων ήταν η πιο κατάλληλη λύση.

Η ομάδα εργασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μη ιθαγενές αυτό είδος αποτελούσε απειλή για ανθρώπους και ζώα και το κόστος επιστροφής του στη Γροιλανδία -περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά- ήταν ασύμφορο.

Η θανατωθείσα αρκούδα ζύγιζε περίπου 150 με 200 ​​κιλά και μεταφέρθηκε 400 λίβρες) και μεταφέρθηκε στο Ισλανδικό Ινστιτούτο Φυσικής Ιστορίας  για περαιτέρω έρευνα.

Ελικόπτερο της ακτοφυλακής ερεύνησε την περιοχή για πιθανώς περισσότερες αρκούδες χωρίς να βρει άλλες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο