Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση στον Λίβανο

2 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Την ανησυχία τους για την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών στον Λίβανο εκφράζουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΗΠΑ: Δεν συμφέρει το Ισραήλ μια στρατιωτική κλιμάκωση

Μια στρατιωτική κλιμάκωση δεν είναι προς «το συμφέρον» του Ισραήλ, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση αυτής της σύρραξης είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Έκκληση Ε.Ε. για «επείγουσα» κατάπαυση του πυρός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από την κλιμάκωση στον Λίβανο, μετά τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις και απευθύνει έκκληση για μια «επείγουσα» κατάπαυση του πυρός, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την κλιμάκωση στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό», υπογράμμισε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του, απευθύνοντας έκκληση για μια «κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της μπλε γραμμής, όπως και στη Γάζα». Η μπλε γραμμή χωρίζει από το 2000 τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και του Ισραήλ.

«Οι άμαχοι πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα», την ώρα που «σφοδρές μάχες» συνεχίζονται σήμερα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο, είπε επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι άμαχοι «θα είναι εκ νέου εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο όποιος πρέπει να αποφευχθεί, μεταξύ άλλων μέσω νέων έντονων διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε.

Κατάπαυση πυρός άμεσα ζητεί η Βρετανία

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε για την «άμεση» εφαρμογή «μιας κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μπροστά σε μια «ανησυχητική κλιμάκωση» της κατάστασης.

«Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Λάμι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος των Εργατικών στο Λίβερπουλ.

«Το μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι σαφές: έχουμε ανάγκη από μια άμεση κατάπαυση του πυρός (…) προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Νετανιάχου: Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ όπως δεν είχε ποτέ φανταστεί

Το Ισραήλ κατάφερε στη Χεζμπολάχ «μια σειρά πληγμάτων που δεν είχε ποτέ φανταστεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με φόντο τις σφοδρές ανταλλαγές πυρών στον Λίβανο.

«Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε καταφέρει στη Χεζμπολάχ μια σειρά πληγμάτων που δεν θα είχε ποτέ φανταστεί. Αν η Χεζμπολάχ δεν κατάλαβε το μήνυμα, σας το υπόσχομαι, θα το καταλάβει» ανέφερε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Πρόσθεσε, δε, ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί να ανοίγουν πυρ εναντίον των κατοίκων της, εναντίον των πόλεών της και ούτε εμείς, το Κράτος του Ισραήλ, θα το ανεχθούμε».

Πρόεδρος Ισραήλ: Δεν έχουμε σχέση με τις εκρήξεις στους βομβητές

Νωρίτερα, ο Ιτσχάκ Χέρτζογκ, πρόεδρος του Ισραήλ, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν έχει καμία εμπλοκή με τους παγιδευμένους βομβητές της Χεζμπολάχ, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θέλουμε πόλεμο με τον Λίβανο».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα του θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να εξαλείψει τυχόν απειλές που είναι υπαρξιακές για το κράτος του Ισραήλ.

.@TrevorPTweets: ‘How far is Israel prepared to go against Iran?’

Israeli President @Isaac_Herzog: ‘Israel will go all the ways that’s needed to remove any threats that are existential to the state of Israel’#TrevorPhillips https://t.co/fhIHlpTGAF

Sky 501 and YouTube pic.twitter.com/0rSEctI2eJ

— Sky News (@SkyNews) September 22, 2024

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να βρίσκεται σε πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά ο Λίβανος έχει καταληφθεί από μια τρομοκρατική οργάνωση, που εξοπλίζεται από την Ιρανική Αυτοκρατορία του Κακού», ανέφερε επίσης κατά τη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News. «Δεν θέλαμε αυτόν τον πόλεμο. Τον ξεκίνησαν η Χαμάς και η Χεζμπολάχ», υποστήριξε.

Οι βομβητές, γουόκι τόκι και άλλες συσκευές επικοινωνίας που βρίσκονταν στα χέρια μελών της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εξερράγησαν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 3.000. Η ισραηλινή Μοσάντ φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, αν και δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Λίβανος: 3 νεκροί από νέα ισραηλινά πλήγματα

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας, με το Ισραήλ να δηλώνει από την πλευρά του πως στοχοθέτησε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως δύο μαχητές της σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια περιοχή.

Drones από τη Χεζμπολάχ

Η φιλοϊρανική οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «drones με εκρηκτικά» προς δύο θέσεις, όπου βρίσκονταν στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας πως ενήργησε «ως απάντηση» στις ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανέφερε πως έριξε δεκάδες ρουκέτες εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής του στρατού και μιας αεροπορικής βάσης κοντά στην ισραηλινή πόλη Χάιφα.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 150 ρουκέτες, πύραυλοι κρουζ και drones εκτοξεύθηκαν με κατεύθυνση το έδαφός του τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, με την πλειοψηφία εξ αυτών να προέρχεται από τον Λίβανο και να στοχεύει το βόρειο Ισραήλ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο