Μαραθώνιος ζέστης – Πόσο αναμένεται να διαρκέσει

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Για μαραθώνιο ζέστης, που ίσως φτάσει και τις 15 ημέρες, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις ο υδράργυρος θα συνεχίσει να ανεβαίνει φτάνοντας και πάνω από τους 40 – έως και  42 βαθμούς Κελσίου.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θόδωρος Κολυδάς, με ανάρτησή του στο Χ, εξηγεί:

«Μέχρι το Σάββατο, αν και εξασθενούν οι άνεμοι, διατηρείται η “σφήνα” του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους. Βέβαια σε τοπικό επίπεδο δεν θα λείψουν τοπικά οι 40 με 41°C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα” αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς.

«Στην περαιτέρω προοπτική υπάρχει τάση των θερμών αερίων μαζών που βρίσκονται στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της χώρας να καλύψουν πολλές περιοχές, που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου. Η κατάσταση αυτή θα επανεκτιμηθεί μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο»

️️ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
✅Μέχρι το Σάββατο, αν και εξασθενούν οι άνεμοι, διατηρείται η “σφήνα” του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους. Βέβαια σε τοπικό… pic.twitter.com/6c9pFzKrQq

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 11, 2024

Καιρός: Παρατεταμένη ζέστη το 2ο 10ήμερο Ιουλίου – 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο Facebook ζητά  «να αφήσουμε στην άκρη για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό».

«Δεν μιλάμε για ακραία ζέστη, αλλά όπως τονίζουμε κάθε καλοκαίρι, η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι μόνο» τονίζει.

O μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος , επίσης με ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν έως περίπου τις 22 Ιουλίου.

«Όσο μπορούμε να κοιτάξουμε στο βάθος του προγνωστικού τούνελ, δε φαίνονται ούτε δροσιές μα ούτε και βροχές. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τα μελτέμια και λάβουμε υπόψη μας και την έντονη ξηρασία που έχει προηγηθεί, καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες όχι μόνο ευχάριστες δεν θα είναι, αλλά αντιθέτως θα είναι και πολύ επικίνδυνες μιας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός και για πολλές πολλές ημέρες».

«Καμπανάκι» του Meteo:  Απειλή η θερμή επιβάρυνση για τον οργανισμό

Όπως αναφέρει το Meteo, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επηρεάζουν τη χώρα μας από τις αρχές της εβδομάδας, αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της θερμής επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο βαθμός και η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται, πέρα από την θερμοκρασία, από την υγρασία, τον άνεμο, και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας).

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM εκδίδει προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο