Μέση Ανατολή: Οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου συναντώνται με τους επικεφαλής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

2 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι χωρών του Κόλπου συναντώνται σε μια εναρκτήρια σύνοδο κορυφής σήμερα σε ένα φόντο αναταραχής στη Μέση Ανατολή, κάνοντας προσπάθεια να βρεθεί μια ενιαία θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να διαρκέσει λίγες μόνο ώρες και περιλαμβάνει τα πάντα, από τις βίζες και το εμπόριο μέχρι την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και είναι απίθανο να αποφέρει περισσότερα από τις γενικές δεσμεύσεις για βελτίωση της συνεργασίας.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: είμαστε έτοιμοι να ενεργούμε όλο και περισσότερο μαζί για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, την παραμονή της συνάντησης.

Η ΕΕ των «27» διατηρεί εδώ και καιρό επαφές με το Συμβούλιο Συνεργασίας των έξι χωρών του Κόλπου, το οποίο περιλαμβάνει το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κουβέιτ.

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες μέχρι στιγμής να βρουν κοινή «γραμμή» για τους πολέμους του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και θα είναι δύσκολο να βρεθεί μια ισχυρή κοινή δήλωση με τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου, όπως λένε αξιωματούχοι που μετέχουν της συνάντησης.

Πηγή: Times of Israel 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο