Μια Ελληνίδα «Ρομπέν των Δασών» των ενοικιαστών στην Αυστραλία

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Η στεγαστική κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο, υπάρχει σε όλον τον κόσμο, ως τη μακρινή Αυστραλία. Εκεί όμως υπάρχει μια Ελληνίδα δικηγόρος, που είναι στην πρώτη γραμμή για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας στους ενοικιαστές κατοικίας.

Το όνομά της είναι Λόρεν Μιχαηλίδη.

Είναι μια νεαρή δικηγόρος, σπουδαγμένη στην Αγγλία και έχει δημιουργήσει στη Μελβούρνη τον ιστότοπο «Shitrental.org».

Μια δημόσια βάση δεδομένων, στην οποία μπορεί να απευθυνθεί κάθε ενοικιαστής που έχει παράπονα με τους ιδιοκτήτες ή τους πωλητές κατοικιών.

Όπως αναφέρει το «Shitrental.org», «τα μεσιτικά γραφεία παρέχουν συχνά φωτογραφίες ακινήτων που είναι παλιά και δεν σας λένε πώς είναι να ζεις πραγματικά εκεί. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε μια νέα ενοικίαση γνωρίζοντας πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για εσάς να ζητήσετε να ολοκληρωθούν οι βασικές επισκευές. Αυτή η ιστοσελίδα είναι εδώ για να βοηθήσει. Θα είναι πάντα δωρεάν και δεν θα υπάρχει δυνατότητα για τους ιδιοκτήτες ή τους κτηματομεσίτες να πληρώνουν ώστε να αφαιρούνται οι κριτικές σας. Βοηθήστε όσους θέλουν να νοικιάσουν ένα σπίτι, γράφοντας μια ανώνυμη κριτική για το ακίνητο ή το κτηματομεσιτικό γραφείο»

Η ομάδα της Λόρεν Μιχαηλίδη εξετάζει  μάλιστα «κάθε βράδυ τις κριτικές που στέλνονται από ενοικιαστές και τις αναρτά στην ιστοσελίδα»

Προστάτιδα των ενοικιαστών

Η νεαρή Ελληνίδα , μετανάστρια δεύτερης γενιάς στην Αυστραλία, δημιούργησε την ιστοσελίδα «Shitrental.org» σε συνεργασία με τον 28χρονο Αυστραλό δικηγόρο Τζόρνταν βαν ντεν Μπεργκ, με στόχο να βοηθήσουν εκατομμύρια ενοικιαστές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σπίτι όπου διαμένουν:

«Σας ζητούν αύξηση στο ενοίκιο ,ενώ οι τοίχοι του σπιτιού «λυγίζουν» από τη μούχλα; Η έλλειψη αερισμού του σπιτιού σας κάνει τη ζωή το καλοκαίρι εντελώς αφόρητη; Η Shitrental.org είναι εδώ για να σας βοηθήσει», είναι το σλόγκαν της Λόρεν και του Τζόρνταν- των δύο «Ρομπέν των Δασών» για τους Αυστραλούς ενοικιαστές.

Η βάση  δεδομένων Shit Rentals συγκεντρώνει ήδη περισσότερες από 3.000 κριτικές από ανώνυμους ανθρώπους σχετικά με μέρη όπου μένουν ή όπου τους προσφέρθηκε να ζήσουν, συνοδευόμενα από εικόνες στις οποίες μπορείτε να δείτε τις κακές συνθήκες διαβίωσης: εκτεθειμένες ηλεκτρικές καλωδιώσεις, τοίχοι που διαλύονται, ραγισμένα δάπεδα, μούχλα και μύκητες.

Στην ίδια τη βάση, υπάρχουν ιστορίες για παράνομες και απροειδοποίητες επισκέψεις από ιδιοκτήτες, ρατσιστικές επιθέσεις  από κτηματομεσίτες και αμέτρητους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι εκδιώχθηκαν αφού ζήτησαν να γίνουν στα σπίτια, ουσιαστικές επισκευές.

«Είναι ένας ιστότοπος όπου μπορείτε να ελέγξετε το δικό σας ενοικιαζόμενο ακίνητο ή μεσιτικό γραφείο», αναφέρουν.

«Είναι για εσάς είτε είστε τρέχων ενοικιαστής, προηγούμενος ενοικιαστής ή ακόμα και αν έχετε επιθεωρήσει μόνο το ακίνητο».

Η ιστοσελίδα των «Ρομπέν των Δασών» των ενοικιαστών, είναι δωρεάν για χρήση και περιήγηση. Βοηθάει τους ανθρώπους να βρουν αξιοπρεπή σπίτια και να εκθέσουν τα προβληματικά ενοικιαζόμενα σπίτια σε μια δημόσια βάση δεδομένων. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στη Λόρεν και τον Τζόρνταν να αποκτήσουν έναν μεγάλο αριθμό οπαδών. Αλλά και πολλούς εχθρούς στο εσωτερικό.

Οι ιδιοκτήτες και οι κτηματομεσίτες έχουν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες για τους ενοικιαστές, αλλά οι ενοικιαστές δεν έχουν το ίδιο επίπεδο διαφάνειας σε αντάλλαγμα, λέει ο Τζόρνταν, τονίζοντας ότι η βάση δεδομένων Shit Rentals προσπαθεί να καταπολεμήσει αυτήν την «ανισότητα».

Στεγαστική κρίση

Η κρίση της στέγασης στην Αυστραλία είναι τεράστια. Η αγορά σπιτιού είναι αστρονομικά αδύνατη λόγω του υψηλού κόστους , το οποίο κατακλύζει την ήδη μειωμένη αγορά ενοικίων και δεν υπάρχουν αρκετές δημόσιες κατοικίες για να γεμίσουν το κενό.

«Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι ευάλωτοι άνθρωποι στην Αυστραλία, ενοχληθήκαμε πολύ» αναφέρουν.

«Η κρίση αύξησε τα ενοίκια σε επίπεδα ρεκόρ και τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας σε ιστορικά χαμηλά, αναγκάζοντας πολλούς Αυστραλούς να ζουν σε επισφαλή, μη οικονομικά προσιτή κατοικία ή να παραμένουν στους δρόμους», αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο