Ντάουνινγκ Στριτ: Αλλάζοντας τις…κουρτίνες σε χρόνο ρεκόρ

3 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Την ώρα που στο ένα δωμάτιο στήνεται η νέα κυβέρνηση, στα άλλα δίνεται αγώνας δρόμου, για την έγκαιρη μετακόμιση της νέας πρωθυπουργικής οικογένειας. Ο λόγος για την αλλαγή φρουράς στην Ντάουνινγκ Στριτ, μια από τις πιο αγχωτικές διαδικασίες για τους νεοφώτιστους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, την ώρα που δεν έχουν καν σβήσει οι προβολείς των εκλογών.

Μετά από έξι εβδομάδες αμείλικτης προεκλογικής εκστρατείας , εκτός όλων των άλλων, ο Κιρ Στάρμερ πρέπει να βιαστεί να μετακομίσει .

Μέσα στις επόμενες μία ή δύο ημέρες, οι Στάρμερ – ο Κιρ, η Βικτόρια και τα δύο έφηβα παιδιά τους – θα μετακομίσουν από το σπίτι τους στο βόρειο Λονδίνο στην Βρετανική πρωθυπουργική κατοικία.

Οι Σούνακ από την πλευρά τους, θα μετακομίσουν σε ένα από τα ακίνητά τους – ίσως στο σπίτι πέντε υπνοδωματίων στο Kensington, ή στο διατηρητέο Γεωργιανό αρχοντικό βαθμού στο Βόρειο Yorkshire.

Οι περισσότερες δημοκρατίες εφαρμόζουν μια περίοδο προσαρμογής αρκετών εβδομάδων πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νικητή των εκλογών, δίνοντας χρόνο τόσο για την πολιτική μετάβαση όσο και για την διευθέτηση εκρεμοτήτων.

«Πρόκειται για ένα βίαιο σύστημα»,  δήλωσε ο Άλεξ Άλαν, πρώην προσωπικός γραμματέας των Τζον Μέιτζορ και Τόνι Μπλερ.

«Ολα γίνονται μέσα σε περίπου μία ώρα. Το 1997, ο Τζον Μέιτζορ αποχαιρέτησε το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ και πήγε στο παλάτι για να παραιτηθεί  περίπου στις 11 το πρωί. Γύρω στις 12 το μεσημέρι άνοιγα την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ 10 και έλεγα «καλώς ήρθες, πρωθυπουργέ»στον Τόνι Μπλερ.

Παρόλο που η νίκη των Εργατικών μετά από 18 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς ήταν αναμενόμενη οι Μπλερ δεν είχαν καταστρώσει τη μετακόμισή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα της Σέρι Μπλερ.

Η σύζυγος του -τότε -νέου πρωθυπουργού φωτογραφήθηκε τότε με το νυχτικό της στο κατώφλι του σπιτιού τους στο Islington, ενώ ο σύζυγός της περνούσε το Σαββατοκύριακο φτιάχνοντας το υπουργικό συμβούλιο, «προσπαθούσα να καταλάβω πώς θα κάνω την μετακόμιση μέχρι την Δευτέρα» έγραψε.
«Τελικά, το μόνο που πήραμε ήταν τα προσωπικά μας αντικείμενα, τα ρούχα, τα παιχνίδια των παιδιών και γενικά μικροπράγματα, τα οποία μπήκαν όλα σε ένα από τα φορτηγά του Νο 10″.

Ο Τζον Μέιτζορ,και η σύζυγός του, Νόρμα, είχαν αφήσει στους Μπλερ ένα μπουκάλι σαμπάνια με ένα σημείωμα που έγραφε “Καλή τύχη. Είναι μια σπουδαία δουλειά. Απολαύστε την”.

Οι Μέιτζορ είχαν ήδη προετοιμαστεί για την αποχώρησή τους από την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς ήταν βέβαιοι ότι οι Εργατικοί θα κέρδιζαν τις εκλογές του 1997.

Η Νόρμα μετέφερε διακριτικά αρκετά ρούχα κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που προηγήθηκαν των εκλογών. Ήθελαν (δικαιολογημένα) να αποτρέψουν την παρουσία ενός φορτηγού μετακόμισης έξω από το κτίριο.

Όταν ήρθε η σειρά των Μπλερ να αποχωρήσουν – όχι ως αποτέλεσμα εκλογών, αλλά μιας από καιρό προγραμματισμένης παράδοσης στον Γκόρντον Μπράουν – ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι.

«Πακετάραμε τα υπάρχοντα των Μπλερ κατά διαστήματα, για περίπου έξι εβδομάδες», δήλωσε ο Στίβεν Μόρις, ιδρυτής της Stephen Morris Shipping, η οποία βοήθησε και στη μετακόμιση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2010.

«Το προσωπικό μας δεν φορούσε στολές, τα χαρτοκιβώτια μας δεν είχαν το λογότυπο της εταιρείας, χρησιμοποιούσαμε οχήματα χωρίς σήμανση και είχαμε ανθρώπους που μπαινόβγαιναν σε ασυνήθιστες ώρες».

Η οικογένεια Μπλερ είχε ζήσει στην Ντάουνινγκ για 10 χρόνια. «Ήταν μια μεγάλη μετακόμιση», ανέφερε. Έφυγαν περίπου στις 5 το απόγευμα και μας τηλεφώνησαν στις 8 για να μας ζητήσουν να είμαστε εκεί στις το επόμενο πρωΐ».,

Και στις δύο περιπτώσεις, στον Μόρις και στο προσωπικό του προσφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να αποκαλύψουν λεπτομέρειες στον Τύπο. Κανείς δεν δέχτηκε. «Το θέμα είναι να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό και να κάνεις καλή δουλειά».

Από το 2010, πέντε συντηρητικοί πρωθυπουργοί έχουν διαμείνει στη Ντάουνινγκ Στριτ – όλοι τους ξεπεράστηκαν από τον Larry the cat, ο οποίος έχει περάσει 13 χρόνια στη θέση του.

Σύμφωνα με «κουτσομπολιά» που άκουσε ο Μόρις. ο Στάρμερ, είχε stand by μια εταιρεία μετακόμισης εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η μετακόμιση της οικογένειας θα είναι πρόκληση για τον έφηβο γιο και την κόρη του, τα σχολεία – και οι φίλοι – των οποίων βρίσκονται στο βόρειο Λονδίνο.

Εξάλλου τα δύο παιδιά, δεν έχουν συνηθίσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Ο Σταρμερ μιλάει σπάνια για αυτά και δεν έχει αναφέρει ποτέ το όνομά τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο