Ο «περήφανος τσιγκούνης» – Ποιος μπορεί να ξοδέψει μόνο 66 ευρώ τον μήνα για φαγητό;

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

 Το αποκαλούν « περήφανος τσιγκούνης», και αφορά ένα challenge εξοικονόμησης χρημάτων, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται, και η αγορά εργασίας στερεύει.

Η  τάση για λιγότερες αγορές και περισσότερη αποταμίευση, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την καταναλωτική έξαρση των προηγούμενων ετών, όταν οι Κινέζοι νεόπλουτοι με βαθιές τσέπες, επιδείκνυαν τα σπορ αυτοκίνητά τους, τα ρολόγια υψηλής ποιότητας και τις τσάντες πολυτελείας

Πλέον, καθώς η γενικευμένη απαισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές και την αγορά εργασίας, εξαπλώνεται,  η μεσαία τάξη μετράει και το τελευταίο κέρμα, για το φαγητό.

H νέα «πρόκληση» για τους Κινέζους, που έχει απογειωθεί τους τελευταίους μήνες, είναι να μην ξοδεύουν περισσότερα από 70 δολάρια το μήνα (66 ευρώ) ή 500 γουάν , για τη διατροφή τους.

Οι συμμετέχοντες ανεβάζουν φωτογραφίες από το τι τρώνε κάθε μέρα, και αναφέρουν λεπτομερώς το κόστος κάθε είδους, στη δημοφιλή πλατφόρμα Xiaohongshu.

Κάποιοι που καταφέρνουν να τελειώσουν τον μήνα με χρήματα να τους περισσεύουν συνεχίζουν, με νέο στόχο ακόμη χαμηλότερο προϋπολογισμό.

 Αλλαγή προτεραιοτήτων μετά από την απώλεια εργασίας

Η Xue Yang, μια 28χρονη γυναίκα στη Σαγκάη, είχε μια καλοπληρωμένη δουλειά ως οικονομικός σύμβουλος σε εταιρεία λογισμικού υπολογιστών μέχρι το τέλος του 2023. Αγόρασε διαμέρισμα με τον σύζυγό της, ξόδευε γενναιόδωρα σε ταξίδια και ρούχα και δεν διανοήθηκε ποτέ να ελέγχει τα καθημερινά της έξοδα. Στη συνέχεια, απολύθηκε.

Ενώ στέλνει βιογραφικά η Xue συμμετέχει στην πρόκληση να κρατήσει τον μηνιαίο προϋπολογισμό της για φαγητό κάτω από 70 δολάρια. Σταμάτησε να παραγγέλνει απέξω, και καθώς ο σύζυγός της τρώει συνήθως στην κυλικείο της δουλειάς του,  μαγειρεύει τις περισσότερες φορές μόνο για τον εαυτό της.

«Ξοδεύω το ένα τριτο, απ’ ό,τι όταν είχα δουλειά. Το delivery για δύο γεύματα την ημέρα κόστιζε τουλάχιστον 60 γιουάν, με τα οποία τώρα τα χρησιμοποιώ για να περάσω τρεις έως τέσσερις ημέρες “, δήλωσε η Xue στην Washington Post, ενώ πρόσθεσε ότι προσδοκά πως αυτός οι τρόπος ζωή θα διαρκέσει ακόμη και όταν βρει δουλειά

ο«Θα είμαι πιο συνειδητοποιημένη όσον αφορά την αποταμίευση και θα προσπαθήσω να μην ξαναζήσωστο εξής, από μισθό σε μισθό».

 Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Η Ζάο Γιονγκφάνγκ προσέγγισε το εγχείρημα  ως έναν τρόπο να επιταχύνει τις προσπάθειές της να επιστρέψει στο φυσιολογικό της βάρος μετά τον τοκετό πριν από τρία χρόνια.

Έτσι, όταν η 32χρονη μηχανικός, η οποία μετατέθηκε για να εργαστεί στο Πεκίνο για μερικούς μήνες, σκέφτηκε ότι ήταν η ιδανική στιγμή για να συνδυάσει τη δίαιτά της και την πρόκληση της μείωσης των δαπανών. Εξάλλου, ζούσε σε κατοικία της εταιρείας δεν είχε σχεδόν καθόλου κοινωνική ζωή, ενώ μαζί με τον σύζυγό της είχαν ήδη γίνει πιο προσεκτικοί με τα χρήματα, από τότε που γεννήθηκε ο γιος τους.

Στην αρχή νόμιζα ότι δεν θα λειτουργούσε: Πώς θα μπορούσα να ζήσω με λιγότερα από 20 γουάν  την ημέρα σε μια πόλη πρώτης κατηγορίας;». είπε η Ζάο στην Washington Post.

Αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι ήταν εφικτό, ειδικά όταν το αφεντικό της ανέλαβε τον λογαριασμό για τα γεύματα που έκανε στην δουλειά.

Όταν χρειαζόταν να μαγειρέψει για τον εαυτό της, έβρισκε φτηνά τρόφιμα από τις αγορές της γειτονιάς, έφτιαχνε σούπα ντομάτας και τηγανητό ρύζι και συχνά αποθήκευε το μεσημεριανό της γεύμα.

Σε αντίθεση με πολλούς Κινέζους που προτιμούν τα ζεστά πιάτα, η Ζάο δεν ενοχλείται από το κρύο φαγητό. Αυτό την οδήγησε σε πιο απλά γεύματα κατά το  δείπνο: ένα μπολ με δημητριακά και γάλα, συνοδευόμενο από ένα αγγούρι ή μια μπανάνα.

«Δεν το βλέπω ως πρόκληση να γίνω τσιγκούνα. Ο πειραματισμός με έναν σφιχτό προϋπολογισμό με έκανε να επανεξετάσω πώς μπορώ να κάνω τον τρόπο ζωής μου υγιεινό και τη διατροφή μου οικονομικά αποδοτική», σημείωσε.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο