Παρέμβαση του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα: “Επανασχεδίαση της Δημοκρατίας: Συμμετοχική Διακυβέρνηση, Ψηφιακή Διακυβέρνηση και ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης”

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ ΚΙΝΑΛ

Κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στη συζήτησή μας με θέμα “Επανασχεδίαση της Δημοκρατίας: Συμμετοχική Διακυβέρνηση, Ψηφιακή Διακυβέρνηση και ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης”.

Χαίρομαι πολύ που συνδιοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση με την ομάδα Women@PACE και την πρόεδρο Πέτρα Μπάιρ. Οι γυναίκες, μέσα από τους αγώνες τους, έχουν βρεθεί στο προσκήνιο της κοινωνικής αλλαγής, πολύ πιθανόν επειδή έχουν βιώσει την αρνητική πλευρά της εξουσίας και την καταπίεση – μερικές φορές στην καθημερινή τους ζωή. Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουν στη μάχη για μια καλύτερη δημοκρατική και περιεκτική χρήση της τεχνολογίας.

Καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα σημαντικών εκλογών στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο να συζητήσουμε τη μετασχηματιστική σχέση της ψηφιακής τεχνολογίας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Σήμερα, θα εξετάσουμε πώς συνυπάρχουν η συμμετοχική δημοκρατία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Η ψηφιακή πρόοδος προσφέρει νέες ευκαιρίες για την εμπλοκή των πολιτών αλλά παρουσιάζει επίσης προκλήσεις όπως οι ψηφιακές διακρίσεις, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραπληροφόρηση και θέματα απορρήτου.

Σκοπός μας είναι να αναλύσουμε αυτές τις δυναμικές και να προτείνουμε εφαρμόσιμες στρατηγικές για την ενίσχυση των δημοκρατικών πρακτικών.

Θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή ανάγκη για ένα “τέταρτο κλάδο” της συμμετοχικής δημοκρατίας μέσω διαφορετικών μέσων όπως τα συμβούλια πολιτών αλλά και πώς το ΑΙ και οι αλγόριθμοι μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων.

Αυτός ο νέος κλάδος θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση ότι οι τεχνολογικές πρόοδοι δεν θα υπονομεύσουν ή θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία αλλά αντίθετα θα ενισχύσουν τις δημοκρατικές αξίες και θα εμβαθύνουν δημοκρατικές πρακτικές όπως η συμμετοχή των πολιτών, η λογοδοσία, ο διάλογος, η διαφάνεια, η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη. Η Σούννα έχει ασχοληθεί με αυτό στην έκθεσή της για το ΑΙ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε σχέση με τη Σύμβαση για το ΑΙ.

Επιπλέον, θα αξιολογήσουμε τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο σχηματισμό ενός τεχνολογικά υποστηριζόμενου δημοκρατικού μέλλοντος. Αυτό περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία των διαδικτυακών ελευθεριών, την προώθηση της ψηφιακής γραμματείας και τη ρύθμιση των τεχνολογιών ΑΙ, διασφαλίζοντας ότι θα στηρίζουν τις βασικές αξίες της δημοκρατίας.

Οι συζητήσεις μας σήμερα θα αντιμετωπίσουν επίσης κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο του ΑΙ στις δημοκρατικές αξίες, τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται για την προσαρμογή σε νέα μοντέλα διακυβέρνησης, και πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να προωθήσουν ένα πιο περιεκτικό πολιτικό τοπίο.

Συμμετέχοντας σε αυτό το διάλογο, ελπίζουμε να χαράξουμε τον δρόμο προς ένα ανθεκτικό και συμμετοχικό δημοκρατικό μέλλον, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να ενδυναμώσουμε τους πολίτες και να ενισχύσουμε τα θεσμικά μας όργανα. Ευχαριστούμε που συμμετέχετε σε αυτήν την κρίσιμη συζήτηση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο