Περί φωτίσεως

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

«Κακός καιρός για ψήφο, παραπονέθηκε ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος αριθμός δεκατέσσερα κλείνοντας με βία τη μουλιασμένη ομπρέλα και βγάζοντας την γκαμπαρντίνα».

Αυτή είναι η πρώτη φράση του σπουδαίου και σκωπτικού βιβλίου του Ζοζέ Σαραμάγκου, Περί Φωτίσεως. Στην υπόθεση του βιβλίου, σε μια χώρα γίνονται εκλογές και το 70% των ψήφων βγαίνει λευκό.

Τη συνέχεια μπορείτε να τη διαβάσετε στο βιβλίο του Πορτογάλου Νομπελίστα.

Οι ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να αλλάξουν μετά τις 9 Ιουνίου. Κάποιοι θεωρούν πως θα αλλάξουν άρδην, με το κόμμα της Ταυτότητας & Δημοκρατίας να κυνηγάει την 3η θέση, ρίχνοντας το Renew.

Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απάντησαν πως έχουν προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%). Η ασφάλεια έρχεται Τρίτη, με αυξημένο ποσοστό – εννοείται πως αλλιώς απάντησαν Σκανδιναβοί και πολίτες χωρών της Βαλτικής και αλλιώς πολίτες του ευρωπαϊκού Νότου.

Άγνωστο αν το ακούει αυτό η ευρωπαϊκή ηγεσία, που καλεί συνεχώς σε αύξηση δαπανών για την Άμυνα και τους εξοπλισμούς. Πρόεδροι και πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν πολεμική γλώσσα, αλλά η προτεραιότητα των πολιτών δεν είναι αυτή, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ψυχροπολεμικές (για την ώρα) σχέσεις Δύσης – Ρωσίας.

Λιγότερες από 50 ημέρες πριν τις ευρωπαϊκές κάλπες, περνάμε πλέον στην τελική ευθεία, για την εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην ΕΕ. Οι ηγέτες σε όλη την Ευρώπη απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά κατεύθυνση, μετά από μια ταραχώδη 5ετία με πανδημία, σκάνδαλα και έναν πόλεμο. Έδειξε από τη μια εξαιρετικά αντανακλαστικά στη λήψη άμεσων αποφάσεων όταν αυτό χρειάστηκε (βλ. Covid). Παράλληλα όμως, απώλεσε μια δυνατότητα για δικιά της «αυτονομία» μπροστά στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και ένα κοινό όραμα στην ΕΕ είναι απαραίτητο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο