Πρόσθετα κέρδη 170 δισ. στις τράπεζες το 2028, λόγω AI

3 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά… 170 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Citi.

Σύμφωνα με 90 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων 71 τραπεζών) που ερωτήθηκαν παγκοσμίως από τη Citi, ο τραπεζικός τομέας θα μπορούσε να κερδίσει έως και 170 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον το 2028 χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Η εξάρτηση του τραπεζικού κλάδου από τα δεδομένα είναι τεράστια», τονίζει η Citi, η οποία εξηγεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή μετασχηματιστική δύναμη σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας.

Το ποσό είναι αρκετό για να κάνει τον τραπεζικό τομέα αισιόδοξο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η κερδοφορία υφίσταται πίεση εδώ και χρόνια.

Αναλυτικά, ο αριθμός των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι θεωρητικός, αλλά βασίζεται στο γεγονός ότι ο κλάδος είχε κέρδη 1,44 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως το 2023.

Εξαιρουμένης της AI, η Citi εκτιμά ότι αυτά τα κέρδη θα φτάσουν τα 1,82τρισεκατομμύρια δολάρια το 2028, σύμφωνα με την αναμενόμενη ανάπτυξη του κλάδου. ΑΕΠ. Ωστόσο, το 93% των επιχειρήσεων αναμένει κέρδη παραγωγικότητας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, με αποτέλεσμα το σύνολο των κερδών να φτάσει κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά αυτό το σενάριο είναι ίσως λίγο πολύ ρόδινο. «Θυμηθείτε, οι πελάτες των τραπεζών, οι ανταγωνιστές τους και οι επόπτες θα έχουν επίσης τεχνητή νοημοσύνη στην εργαλειοθήκη τους», προειδοποιεί η Citi. Η τάση είναι ότι οι πελάτες θα γίνουν πιο απαιτητικοί, οι τιμές θα πέσουν και ο ανταγωνισμός θα γίνει πιο σκληρός.

Οι επιτροπές εποπτείας επίσης, με ολοένα και καλύτερο εξοπλισμό, θα είναι πιο αυστηροί στους ελέγχους τους.

Μείωση στην απασχόληση

Σύμφωνα με στοιχεία της Citi, οι τραπεζικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι ακριβώς οι δύο κλάδοι που είναι πάντως πιο πιθανό να επηρεαστούν σε ανθρώπινο επίπεδο. Περίπου τα δύο τρίτα των ωρών εργασίας στον κλάδο (66% για τις τράπεζες, 62% για τις ασφάλειες) παρουσιάζουν «μεγάλες δυνατότητες» ή «πολύ μεγάλες δυνατότητες» για αυτοματισμό. Σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων, « θα αλλάξει το 23% των σημερινών θέσεων εργασίας », εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

«Θα υπάρξει απογοήτευση; », ρωτούν οι συντάκτες της μελέτης, η οποία υπογραμμίζει ότι «το χάσμα μεταξύ «διαφημιστικής εκστρατείας» και μαζικής παραγωγής παραμένει ακόμη σημαντικό».

«Ο τραπεζικός τομέας παραμένει μια βαριά βιομηχανία και έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη. Η όλη πρόκληση για τις ομάδες πληροφορικής θα είναι να καταφέρουν να το κάνουν με βιομηχανικό τρόπο», εξηγεί τραπεζική πηγή.

Ωστόσο, τα μοντέλα της ΑΙ προορίζονται συνήθως για τις απλούστερες περιπτώσεις. Από τη στιγμή που η υπόθεση φαίνεται πιο περίπλοκη, είναι και πάλι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης άλλωστε,δεν είναι μόνο τεχνική. Πολλοί ειδικοί ήδη τονίζουν την ηθική τους προσέγγιση σε αυτήν την τεχνολογία. Έτσι, η Credit Mutuel Arkham ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το “γραφείο δεδομένων” της είχε λάβει πιστοποίηση “Trusted AI”, που παραδόθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Μετρολογίας και Δοκιμών (LNE) και έχει ήδη αποκτηθεί από την Credit Agricole.

Νέα επαγγέλματα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενθαρρύνει πάντως τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων και αυξάνει τη ζήτηση για ειδικούς στην αγορά,σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Microsoft μαζί με την SWG. Η έρευνα υπό τον τίτλο

«Νέοι άνθρωποι και Τεχνητή Νοημοσύνη» έδειξε ότι χάρη στην επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογικής καινοτομίας, οι πιο περιζήτητοι θα είναι μηχανικοί βιομηχανίας και διαχείρισης, ειδικοί στο μάρκετινγκ αγαθών και υπηρεσιών, φυσικοί, αναλυτές αγοράς, ψυχολόγοι, αρχιτέκτονες.

Η ίδια η Microsoft, η οποία έχει εγκαινιάσει ένα Εργαστήριο AI, προσφέρει πάνω από 1300 ευκαιρίες για διάφορους επαγγελματίες:από ανώτερο μηχανικό μηχανικής εκμάθησης στο Ορεγκον, έως ειδικό σε θέματα Cloud στην Αθήνα, μέχρι διευθυντή τεχνολογίας στο Τορόντο έως ανώτερο ειδικό πωλήσεων στο Μιλάνο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο