Σταματά – Κερατέα: Διάσπαρτες μικροεστίες φωτιάς, σκηνικό μεγάλης καταστροφής και οσμή… εμπρησμού

1 ημέρα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στην Κερατέα και τη Σταμάτα Αττικής, όπου χθες ξέσπασαν το πρωί και νωρίς το απόγευμα αντίστοιχα μεγάλες φωτιές, εν μέσω θυελλωδών ανέμων. Κάποιοι είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη. Ένας 45χρονος άνδρας – στην προσπάθεια προφανώς να σώσει την περιουσία του – πέθανε από ανακοπή. Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν πολύωρη, σκληρή μάχη για να αποτραπούν τα χειρότερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

280 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη έδωσαν τη διπλή μάχη στην Αττική. Οι επίγειες δυνάμεις παρέμειναν όλη τη νύχτα και στα δύο μέτωπα για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Nick Paleologos / SOOC
A firefighting helicopter makes a water drop as a wildfire burns in Keratea, near Athens, Greece, June 30, 2024. REUTERS/Giorgos Moutafis
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Σήμερα θα αρχίσουν και πάλι στοχευμένες ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, προκειμένου να σβήσουν τα λεγόμενα «καντηλάκια», δηλαδή οι διάσπαρτες μικροεστίες, που καίνε χωρίς να απειλούν όσο οι άνεμοι στην περιοχή είναι ασθενείς, αλλά που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες, εάν οι καιρικές συνθήκες αλλάξουν.

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Καταμέτρηση ζημιών και έρευνα για τα αίτια

Εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσει και η καταμέτρηση των ζημιών. Μία τεράστια έκταση δάσους έχει καεί, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν σπίτια, αυτοκίνητα και χοιροστάσια. Σε εξέλιξη και η έρευνα για τα αίτια των δύο μεγάλων πυρκαγιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες των κατοίκων και των τοπικών αρχών ότι ακούστηκαν εκρήξεις ακριβώς πριν ξεσπάσει η φωτιά. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες για ανθρώπους να φεύγουν πάνω σε μηχανές.

Εμπρησμό έδειξε και ο Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αν και απέφυγε να μιλήσει ευθέως για εμπρησμό, έδειξε και αυτός ότι οι έρευνες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό γιατί μέσα σε λίγες ώρες είχαμε πάρα πολλά μέτωπα ανά την Αττική, αλλά και σε αρκετές περιοχές στη χώρα.

«Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση Πιο πάνω από τρία εικοσιτετράωρα προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Και όμως σήμερα μόνο είχαμε:

  • 12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα,
  • 14:45 στη Λαμία
  • 16:05 στο Αγρίνιο
  • 16:15 στη Σταμάτα
  • 17:20 στην Κόρινθο
  • 19:45 στο Δίστομο
  • 19:50 στον Ασπρόπυργο
  • 19:55 στο Ντράφι
  • 20:20 στην Ηλεία

Ακόμα και στο Φιλοπάππου, στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο