Στέφανος Κασσελάκης: Διεκδικούμε την πρωτιά - Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ ΣΥΡΙΖΑ

24/04/2024

Στέφανος Κασσελάκης: Διεκδικούμε την πρωτιά - Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία

 Διεκδικούμε την πρωτιά - Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία



Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στο Open TV

***Για δηλώσεις Μαρινάκη

»Πετάνε, λοιπόν, λάσπη για υποκίνηση βίας από τη μία και από την άλλη βάζουν υμνήτρια του Κασιδιάρη στο ευρωψηφοδέλτιο και δεν αποπέμψουν βουλευτή με ρατσιστικό λόγο»

»«Ξέρετε τι είναι ακροδεξιά; Είναι το να συγκαλύπτεις ένα έγκλημα. Ξέρετε τι είναι δύο μέτρα κάτω από τη γη; Είναι τα οστά των ανθρώπων από τα Τέμπη που τα μπάζωσαν και τα μετακίνησαν με εντολή κάποιου σε αυτή τη χώρα. Ποιος έδωσε την εντολή για τη μονταζιέρα; Ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα; Ποιος έδωσε την εντολή να μετακινηθούν αυτά τα οστά, που είναι δύο μέτρα κάτω από τη γη; Θα μου πει κανείς;». Και επισήμανε: «Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης και η κυβέρνηση έχουν απαντήσει σε αυτή την ερώτηση που κάνει όλος ο ελληνικός λαός; Όχι, δεν έχουν απαντήσει, γιατί δεν έχουν την ευθιξία. Και όταν δεν απαντάς, δείχνει κάτι. Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται».

Στο Open ΤV και στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, από την Αστυπάλαια όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στη νησιωτική Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες όπως τα εκφράζουν στις συζητήσεις που έχει μαζί τους, «υγεία, συγκοινωνίες, παιδεία» όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κύρια προτεραιότητα όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δημόσια υγεία. Εστίασε, δε, στην απροθυμία της κυβέρνησης να χτυπήσει τα ολιγοπώλια για να καταπολεμήσει την ακρίβεια, αλλά και στην άρνησή της να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης και στην επιμονή της Νέας Δημοκρατίας να επιδιώκει να τοποθετηθεί στο προοδευτικό κέντρο, τονίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι όντως ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά είναι πολυσυλλεκτικό προς την άκρα δεξιά», επισημαίνοντας ότι έχει τοποθετήσει στο ευρωψηφοδέλτιο της μια υμνήτρια του νεοναζί Κασιδιάρη, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απέπεμψε τον βουλευτή Δράμας του κόμματός του για τις πρόσφατες ομοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις του. «Εμείς επιλέγουμε να είμαστε πολυσυλλεκτικοί στο προοδευτικό κέντρο και στην Αριστερά, στον κόσμο της αλληλεγγύης και της προόδου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Στ. Κασσελάκης υπενθύμισε ακόμα, απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του Π. Μαρινάκη, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πετούσε λάσπη «λίγο πριν την 25η Μαρτίου λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί τη βία στις παρελάσεις, πετώντας καταγγελίες έτσι στον αέρα, ενώ εγώ ήμουν μέσα στο στρατόπεδο», ενώ ταυτόχρονα αρνείται να δώσει απαντήσεις για τη «μονταζιέρα»

Και το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο Στ. Κασσελάκης τόνισε συγκεκριμένα: «Ξέρετε τι είναι ακροδεξιά; Είναι το να συγκαλύπτεις ένα έγκλημα. Ξέρετε τι είναι δύο μέτρα κάτω από τη γη; Είναι τα οστά των ανθρώπων από τα Τέμπη που τα μπάζωσαν και τα μετακίνησαν με εντολή κάποιου σε αυτή τη χώρα. Ποιος έδωσε την εντολή για τη μονταζιέρα; Ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα; Ποιος έδωσε την εντολή να μετακινηθούν αυτά τα οστά, που είναι δύο μέτρα κάτω από τη γη; Θα μου πει κανείς;». Και επισήμανε: «Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης και η κυβέρνηση έχουν απαντήσει σε αυτή την ερώτηση που κάνει όλος ο ελληνικός λαός; Όχι, δεν έχουν απαντήσει, γιατί δεν έχουν την ευθιξία. Και όταν δεν απαντάς, δείχνει κάτι. Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται».

«Με την πρώτη ευκαιρία, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών φεύγει, οι βουλευτικές ασυλίες φεύγουν. Οι πολιτικοί επιτέλους να είναι ισότιμοι πολίτες μπροστά στον νόμο», επισήμανε σε άλλο σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα κατά της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών. Αναφερόμενος στην καπηλεία του θρησκευτικού συναισθήματος των ανθρώπων από την ακροδεξιά, στηλίτευσε την ψηφοθηρία και υπογράμμισε ότι στόχος του προοδευτικού κόσμου πρέπει να είναι μια σύγχρονη χώρα, μια κοινωνία όπου δεν θα επικρατεί η λογική της ατομικής ευθύνης και του γρήγορου πλουτισμού αλλά θα κερδίσει έδαφος η αριστερή αλληλεγγύη και η συλλογικότητα. Ώστε οι νέοι να εμπνευστούν και να συμμετέχουν ξανά ενεργά αλλά και να μπορέσουν να διαπρέψουν στη χώρα τους.

Επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εκλογές προκειμένου να μπει ξανά στο ζύγι η αλαζονεία της ΝΔ για το 41% και να εκφραστεί το ρεύμα που υπάρχει στην κοινωνία υπέρ των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η οργή για την απαξίωση του Κράτους Δικαίου.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη στο Open ΤV το πρωί της Τετάρτης 24/4:

- Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι μαζί μας από την Αστυπάλαια. Πείτε μας λοιπόν, τι καταγράφετε σε αυτή την περιοδεία που κάνετε αυτή τη στιγμή στα νησιά; Τα βασικά προβλήματα των νησιωτών. Τι σας περιγράφουν; Τι σας λένε;

«Υγεία, συγκοινωνίες, παιδεία. Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα. Πέρα από αυτά, έχουμε και μεγάλο θέμα με τα απορρίμματα και επίσης ζητήματα με την πολεοδομία, τον σχεδιασμό της ανάπτυξης, του τουρισμού κ.λπ. Αλλά το πιο βασικό είναι η Υγεία. Ούτως η άλλως έχουμε τεράστια θέματα στο ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, το οποίο κατά τη γνώμη μου ξεκάθαρα πάει να γίνει ντε φάκτο ιδιωτικό με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας στην Υγεία. Εδώ όμως είναι πολύ πιο έντονο το πρόβλημα, διότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και έχουν και θέμα νησιωτικότητας. Εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία πριν από δύο εβδομάδες περίπου για να μπορούμε να φέρουμε γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία των νησιών, προτείνοντας πριμ χιλίων ευρώ για κάθε γιατρό και νοσηλευτή που θα έρθει σε νησιά, με βοήθεια στην στέγη και σε όλο τον οικογενειακό σχεδιασμό, να εξομοιωθούν δηλαδή με τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με βοήθεια στην αγορά της πρώτης κατοικίας εφόσον παραμείνουν 5 χρόνια. Επίσης με ψηφιακά μεταπτυχιακά και διδακτορικά, διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιστήμονες και θέλουν να έχουν μια εξέλιξη στην επιστήμη τους, ακόμα και αν είναι σε μικρές κοινωνίες.

»Όλα αυτά, αυτά και ειδικά το μπόνους στην αρχή, το κίνητρο, κοστίζει 35 εκατομμύρια ευρώ. 35 εκατομμύρια ευρώ ξέρετε τι είναι; Είναι 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά τουρίστα, Ένα ευρώ τη νύχτα ανά επισκέπτη. Με 1 ευρώ τη νύχτα λοιπόν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μεγάλη τομή στην υγεία στα νησιά αλλά η Νέα Δημοκρατία - και πρέπει οι τηλεθεατές να το γνωρίζουν αυτό - απέρριψε αυτή την τροπολογία. Άρα η Νέα Δημοκρατία απέρριψε μια ξεκάθαρη, παραγωγική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, απλά και μόνο γιατί είναι δογματική».

-Η κυβέρνηση λέει ότι έχει δώσει επιπλέον χρήματα ως μπόνους, όπως το λέτε κι εσείς, στους γιατρούς που θα πηγαίνουν στα νησιά, αλλά οι σχετικές προκηρύξεις που κάνει βγαίνουν άγονες, δεν τα επιλέγουν. Η διαφοροποίηση η δική σας ποια είναι;

«Μόλις σας έδωσα ένα τετράπτυχο, ας το πούμε έτσι, των προτάσεών μας, Είναι πολύ ξεκάθαρες οι προτάσεις μας: δεν φτάνει μόνο το χρηματικό κομμάτι, υπάρχει και μια οικογένεια κι ένα θέμα στέγης. Δίνει ελάχιστα χρήματα η κυβέρνηση, και μόνο χρήματα, για να έρθει κάποιος στα νησιά. Πώς θα πληρώσει το ενοίκιο του στην Πάρο ή στη Μύκονο;».

- Άρα λέτε ότι θα πρέπει ο Δήμος, ή το κράτος, να έχει κάποια σπίτια ή να επιδοτεί το ενοίκιο;

«Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα στέγασης το οποίο να αποδώσει. Και επίσης τα ενοίκια αυτά δεν είναι δυνατόν να είναι μόνο για ένα μικρό διάστημα και μετά να τους πετάνε έξω. Πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη λύση. Επίσης πρέπει να υπάρχει ένα γενναίο πρόγραμμα στελέχωσης των νοσοκομείων, διότι προφανώς πολλοί γιατροί φοβούνται, ξέρετε, να είναι μόνοι τους, να έχουν υπερεφημέρευση - το οποίο δεν επιτρέπεται από τον νόμο, παρεμπιπτόντως, αλλά έχουν φιλότιμο οι άνθρωποι. Και θέλω πραγματικά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό των νοσοκομείων που λειτουργεί με μεγάλη καρδιά, με τεράστιο φιλότιμο και καταβάλλει υπέρογκες προσπάθειες για να μπορεί να κρατάει τον κόσμο κυριολεκτικά εν ζωή και οφείλουμε όλοι τους να τους ανταμείψουμε ανάλογα».

- Αν καταλαβαίνω καλά, αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τα απογευματινά χειρουργεία τα καταργείτε αμέσως.

«Ναι, προφανώς. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την υγεία να είναι ένα παρακλάδι του καπιταλισμού. Η υγεία είναι δημόσια, και πρέπει να είναι για όλους και πρέπει να αποδώσει. Άρα το βασικό είναι να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία. Ξέρετε, στην Ελλάδα έχουμε σχετικά καλό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, έχουν υπάρξει και σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ. Δεν έχουμε όμως ανθρώπινο δυναμικό. Ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα, να σπουδάζουμε, να μορφώνουμε γιατρούς, και μετά φεύγουν. Φεύγουν έξω από την Ελλάδα. Χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία. Και έχετε την προσωπική μου εγγύηση ότι όταν είμαστε κυβέρνηση η πρώτη προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος. Θα είναι να υπάρχει πραγματικά δημόσια υγεία».

- Και σε τι ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι η δημόσια κάλυψη για την υγεία κ. πρόεδρε;

«Πιστεύω πως ως το ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να το μετράς και δυναμικά. Γιατί δεν είναι μόνο ότι επενδύεις στην υγεία και μετά οι μισθοί αυτοί δεν ανακυκλώνονται στην οικονομία. Πρέπει να έχεις στα νησιά και υγεία και παιδεία, να έχεις τουλάχιστον τηλεκπαίδευση, όπως στη Γαύδο π.χ. – όπου δεν έχουμε τηλεκπαίδευση, κι ας το υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, κωλοτούμπα και σ’ αυτό.

Και μετά πρέπει να υπάρχει συγκοινωνία ανάμεσα στα νησιά, να βάλουμε άγονες γραμμές στις Κυκλάδες, να μπορούν να μετακινούνται οι κάτοικοι, να υπάρχει εμπόριο στις Κυκλάδες. Αυτή η επένδυση στην υγεία έχει τεράστια απόδοση. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ η επένδυση στην υγεία, αλλά πρέπει να είναι κάτι δυναμικό. Μπορείς να φέρεις τεράστια ανάπτυξη και αποκέντρωση επενδύοντας στην υγεία. Αν δεν επενδύσουμε στην υγεία και στην παιδεία, τι κάνουμε σαν χώρα;»

- Πάμε λίγο στην ακρίβεια, γιατί φαντάζομαι σας το λένε τώρα στην περιοδεία που κάνετε στα νησιά και όχι μόνο. Σε όλη την Ελλάδα η ακρίβεια είναι και παραμένει το πρώτο θέμα. Η κυβέρνηση λέει ότι παίρνει κάποια μέτρα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ποια θα είναι τα μέτρα για την ακρίβεια που θα πάρετε, πώς θα πέσουν οι τιμές; Γιατί η κυβέρνηση λέει ότι προσπαθεί και δεν πέφτουν οι τιμές;

«Η κυβέρνηση προεκλογικά έλεγε ότι είναι εισαγόμενη ακρίβεια. Το θυμάστε; Είπε λοιπόν ψέματα ο κ. Μητσοτάκης γι` αυτό το θέμα; Όταν μετά τις εκλογές λέει ότι είναι μπανανία η χώρα; Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που λέει ψέματα ο κ. Μητσοτάκης. Και για την εμπορική αμαξοστοιχία και το φορτίο της είπε ψέματα πριν από τις εκλογές. Και για τις μειώσεις των φόρων είπε ψέματα. Αλλά βέβαια υπάρχει και ένα σύστημα προπαγάνδας που έχει στήσει το οποίο δεν τα παρουσιάζει αυτά… Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί αυτή τη στιγμή να νομοθετήσει, αν θέλει, να υπάρχει ένα πλαφόν, ένα όριο κέρδους στην κερδοφορία στο ηλεκτρικό ρεύμα. Εμείς προτείνουμε 5%. Δεν το κάνει. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξέρουν: μπορεί να μπει ένα όριο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι δημόσιο αγαθό. Αλλά η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να υπάρχει ένα πολύ δυνατό, πολύ μικρό ολιγοπώλιο με τεράστια κέρδη, μεγαλύτερα σχεδόν απ’ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, εξ ου και είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες στο ρεύμα. Είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Πώς γίνεται "απ` το χωράφι στο ράφι" να μην μπορεί να επιβιώσει ούτε ο αγρότης ούτε ο καταναλωτής; Πώς μπορούμε να λύσουμε αυτή την εξίσωση; Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν ολιγοπώλια στη μέση, στους μεσάζοντες».

-Μπορεί να χτυπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ολιγοπώλια;

«Προφανώς. Εμείς έχουμε ήδη προτείνει, στο θέμα της ακρίβειας, να υπάρχει ένα σύστημα "Τειρεσία" για όποιες εταιρείες αισχροκερδούν, που όταν παίρνουν πρόστιμο για αισχροκέρδεια δεν θα έχουν καμία δουλειά με το δημόσιο για τουλάχιστον 5 χρόνια. Γιατί δεν το κάνει αυτό η Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν αποκλείει αυτές τις εταιρείες από τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό;».

- Δεν θέλει η κυβέρνηση; Δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια δηλαδή;

«Όχι βέβαια. Δεν θέλει. Εννοείται. Γιατί υπάρχουν συμφέροντα στη μέση, τα οποία χρηματοδοτούν όλη τη δομή της. Προφανές είναι αυτό».

- Τι εννοείτε όταν λέτε ότι χρηματοδοτούν τη δομή της;

«Εννοώ αυτό το οποίο εννοώ».

- Εξηγήστε το, σας παρακαλώ, αν θέλετε.

«Το αφήνω εκεί».

- Εννοείται ότι στηρίζει επιχειρηματικά συμφέροντα; Ότι στην ουσία αφήνει τους πολίτες να πληρώνουν τα πάντα στο ταμείο. Όταν λέτε ότι χρηματοδοτείται, εννοείται ότι παίρνει λεφτά από τους επιχειρηματίες; Δεν τη φθείρει αυτό όμως;

«…Και επίσης να σας πω ότι το πιο βασικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, είναι να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στο 0% σε ψωμί και γάλα. Σε ψωμί και γάλα το ΦΠΑ στο μηδέν, αφήστε να πέσουν οι τιμές. Έχει δουλέψει σε άλλες χώρες».

-Μόλις μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κύριε πρόεδρε, ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ στο 0% που λέτε, αυτό θα κοστίσει 2,3 δισ. Αυτά πού θα τα βρείτε;

«Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας λέει ότι πρέπει να πεινάει ο ελληνικός λαός όσο βγάζουν υπερκέρδη οι τράπεζες και οι πάροχοι του ρεύματος. Κι αυτό όταν λέει ότι η χώρα είναι οικονομικό θαύμα; Άρα, δεν καταλαβαίνω: λέει ότι είμαστε οικονομικός παράδεισος και μετά, ενώ πεινάει ο λαός μας, μας λέει ότι δεν μπορεί να βάλει 0% στον ΦΠΑ – ενώ, παρεμπιπτόντως, το κόστος θα έρθει πίσω στην οικονομία. Και υπάρχουν και αντίβαρα, τα οποία έχω παρουσιάσει για όλα τα μέτρα της ακρίβειας. Μέσα σε αυτά είναι προφανώς και τα πρόστιμα και η φορολογία στα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων.

Το 0% σε αυτή την ελάφρυνση μπορεί να είναι άπαξ. Δεν λέω ότι επ’ άπειρον θα είναι αυτό το μείγμα της πολιτικής., Αλλά αυτή τη στιγμή, με την τεράστια ακρίβεια, με τη χώρα να είναι στην 2η κατώτερη θέση στην Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη, πρέπει να κάνουμε κάτι. Η πολιτεία έχει ένα ρόλο. Δεν μπορεί μία χώρα που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1981, να αφήνει τους πολίτες της να πεινάνε».

- Υποθέτω πως αυτά θα πείτε και στην Βουλή, στη συζήτηση που θα γίνει για την ακρίβεια.

«Ναι, ήδη έχουμε προτείνει ακριβώς συζήτηση γι’ αυτό το θέμα στη Βουλή».

- Το αποδέχεται η κυβέρνηση, το είπε ο κ. Μαρινάκης πριν από λίγο. Αυτό περί του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μου το απαντήσετε παρακαλώ; Επειδή λέει διαρκώς η κυβέρνηση ότι δεν είναι κοστολογημένο, ότι είστε θαυματοποιοί…

«Ε, τι θα πει η κυβέρνηση, θα παραδεχτεί η κυβέρνηση κάτι θετικό; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει ξεκάθαρη κοστολόγηση και μάλιστα έχουμε ένα καινοτόμο φορολογικό πλαίσιο, το οποίο είναι απολύτως λογικό. Και ξέρετε κάτι; Όταν το αναλύω και σε διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιριών στην Ελλάδα, λένε ναι, αυτό βγάζει νόημα. Δηλαδή είναι δυνατόν και να βοηθάμε τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, με μεγάλες μειώσεις στο φόρο εισοδήματος, και να αλλάζουμε το μείγμα στον τρόπο τον οποίο φορολογείται μια επιχείρηση. Να συμφωνούν και οι δύο μεριές. Και μετά μας λέει η Νέα Δημοκρατία ότι δεν ξέρουμε τι λέμε...»

-Όταν λέτε ότι έχει αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι εννοείτε; Ότι προηγουμένως δεν ήταν κοστολογημένο το πρόγραμμά του;

«Δεν ξέρω σε τι βάθος ήταν η κοστολόγηση, πάντως αναφέρομαι πιο πολύ στο μήνυμα. Προηγουμένως ήταν ένα προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε σχετικά κοντά στις εκλογές. Εμείς χτίζουμε το πρόγραμμά μας από τώρα, κάθε μέρα, και θα γίνουν όλα προτάσεις νόμων με διαφανή κοστολόγηση και από κει και πέρα να ξέρετε ότι θα καταθέσουμε και προτάσεις νόμου στη Βουλή έτσι ώστε να ξέρει η Ελληνίδα και ο Έλληνας τι θα γίνει νόμος του κράτους όταν γίνουμε κυβέρνηση. Θα ξέρετε ακριβώς ποιες είναι οι προτάσεις νόμων και ποια τα σχέδιά μας».

-Μας εξηγείτε, κύριε πρόεδρε, πως ορίζετε την ανατροπή στο εκλογικό αποτέλεσμα; Πάτε για πρωτιά ή σας ικανοποιεί ένα καλό αποτέλεσμα στη δεύτερη θέση;

«Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διεκδικεί να κυβερνήσει και να αλλάξει τον τόπο προς το καλύτερο. Άρα η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί την πρωτιά. Από εκεί και πέρα έχω πει ότι αλλάζουμε τις δομές του κόμματός μας έτσι ώστε να είναι ανοιχτές σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Να κάνω και μια ερώτηση για όσους είναι στη Νέα Δημοκρατία ως προοδευτικό κέντρο: τι γνώμη έχουν για το βουλευτή τους της Δράμας, ο οποίος με αποκαλεί με το αρσενικό και το θηλυκό και ο κύριος Μητσοτάκης δεν τον αποπέμπει; Τι γνώμη έχουν όταν στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει υμνήτρια του Κασιδιάρη; Το προοδευτικό κέντρο, σας διαβεβαιώνω, έχει χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί είναι η φυσική του θέση, και θα έχει και δομικά μέσα στο κόμμα τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί».

-Το προοδευτικό κέντρο ταυτίζεται λίγο με αυτό που περιγράφεται ως «σημιτικό ΠΑΣΟΚ», τέλος πάντων, το οποίο έχει πάει στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό λέγεται ως κριτική στη Νέα Δημοκρατία. Εσείς λέτε «ελάτε στο ΣΥΡΙΖΑ»;

«Όλος ο κόσμος ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του κόσμο της προόδου, πρέπει να ξανασκεφτεί τις αξίες των πολιτικών αρχηγών και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δρουν βάσει αυτών των αξιών και ποιοι δεν είναι. Θυμίζω, επειδή αναφέρατε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι πριν από την 25η Μαρτίου έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί τη βία στις παρελάσεις, πετώντας καταγγελίες έτσι στον αέρα, ενώ εγώ ήμουν μέσα στο στρατόπεδο».

-Δεν είστε μόνο εσείς ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς είναι και το κόμμα σας. Αν και μια κριτική που δέχεστε είναι ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είστε μόνο εσείς.

«Να σας πω κάτι; Μην το στρίβετε τώρα αυτό που σας είπα. Σας είπα ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκίνηση βίας χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αυτό είναι λάσπη, είναι λάσπη από την κυβέρνηση. Πετάνε λοιπόν λάσπη για υποκίνηση βίας, από τη μία, και από την άλλη βάζουν υμνήτρια του Κασιδιάρη στο ευρωψηφοδέλτιο και δεν αποπέμπουν βουλευτή με ρατσιστικό λόγο».

- Άρα λέτε ότι πρέπει να αποπεμφθεί η κυρία Μελέτη; Γιατί για τον κ. Κυριαζίδη πριν από λίγο ρωτήσαμε τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος είπε ότι επανόρθωσε και δήλωσε τον σεβασμό του στο πρόσωπό σας. Θέτετε θέμα και για την κυρία Μελέτη;

«Πως επανορθώνεις αυτό το πράγμα;.. Το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας απείχε από την ψηφοφορία για τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, και πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν εκμεταλλευτεί τον ομοφοβικό και ρατσιστικό λόγο εδώ και χρόνια. Ξέρετε πολύ καλά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι όντως ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, απλά είναι πολυσυλλεκτικό προς την άκρα δεξιά. Ενώ εμείς επιλέγουμε να είμαστε πολυσυλλεκτικοί στο προοδευτικό κέντρο και στην Αριστερά, στον κόσμο της αλληλεγγύης και της προόδου».

- Πριν από λίγο ο κ. Μαρινάκης είπε ότι εσείς δεν καταθέσατε υπόμνημα για τους Σπαρτιάτες. Ότι προσχηματικά είπατε, ενώ ξέρατε ότι είχε τελειώσει η προθεσμία από τις 20 του μήνα, ότι θα καταθέσετε υπόμνημα χθες, γιατί ψαρεύετε στα θολά νερά και του συγκεκριμένου κόμματος. Ότι θέλετε το συγκεκριμένο κόμμα για να κόβει από τη Νέα Δημοκρατία, αν κατάλαβα καλά.

«Σας λέω πολύ ξεκάθαρα ότι η άκρα δεξιά και οι νεοναζί δεν έχουν κανένα ρόλο και καμία επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι άκρως αντίθετο από τις αξίες μας. Εμείς είμαστε η κοινωνία που έχει ιστορία, που έχει παλέψει ενάντια στο φασισμό και δεν πρόκειται να απολογηθούμε για τίποτα. Άλλοι είναι αυτοί που παρακολουθούν νεοναζί στους σταθμούς των τρένων με ρόπαλα και δεν κάνουν τίποτα».

-Τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών τους θέλετε;

«Όχι».

- Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο λόγος κάποιων στον ΣΥΡΙΖΑ π.χ. του κυρίου Πολάκη, «θα σας χώσω δύο μέτρα κάτω από τη γη», φράσεις που έχουν ακουστεί κατά το παρελθόν, «να μπουν κάποιοι πολιτικοί στη φυλακή», προσιδιάζει σε ακροδεξιό λόγο ή σε λόγο τέτοιου τύπου.

«Ξέρετε τι είναι ακροδεξιά; Είναι το να συγκαλύπτεις ένα έγκλημα. Ξέρετε τι είναι δύο μέτρα κάτω από τη γη; Είναι τα οστά των ανθρώπων από τα Τέμπη που τα μπάζωσαν και τα μετακίνησαν με εντολή κάποιου σε αυτή τη χώρα. Ποιος έδωσε την εντολή για τη μονταζιέρα; Ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα; Ποιος έδωσε την εντολή να μετακινηθούν αυτά τα οστά, που είναι δύο μέτρα κάτω από τη γη; Θα μου πει κανείς;»

-Έχετε βρει απαντήσεις;

«Είχατε τον κ. Μαρινάκη εκεί, σωστά; Δεν τον ρωτήσατε;»

-Έχετε βρει απαντήσεις;

«Ρωτήσατε τον κύριο Μαρινάκη ποιος έδωσε εντολή να μετακινηθούν τα ίχνη;»

-Τον έχουμε ρωτήσει πολλές φορές. Κάθε μέρα, πολλές φορές, κ. πρόεδρε. Ειδικά εμείς εδώ για τα Τέμπη, εμείς έχουμε σηκώσει το συγκεκριμένο θέμα, το έχουμε αναδείξει πολλάκις.

«Δεν είναι ανταγωνισμός δημοσιογραφίας, καλά κάνετε. Εγώ ρωτάω: ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης έχει απαντήσει σε αυτή την ερώτηση που κάνει όλος ο ελληνικός λαός; Όχι, δεν έχουν απαντήσει, γιατί δεν έχουν την ευθιξία. Και όταν δεν απαντάς, δείχνει κάτι. Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται».

-Αν έχετε εσείς τις απαντήσεις γιατί δεν τις δίνετε;

«Είμαι εγώ κυβέρνηση;»

-Είστε αξιωματική αντιπολίτευση – η δικαιοσύνη πρέπει να δώσει τις απαντήσεις…

«Ακριβώς αυτό θέλω. Κάποιος έδωσε εντολή. Αυτός ο κάποιος ανήκει στην κυβέρνηση. Και θέλουμε να ξέρουμε ποιος είναι. Πού αλλού να ανήκει»;

-Ωραία, αφού το ξέρετε, εσείς πρέπει να το κάνετε…

«Δεν το ξέρουμε. Είμαστε Έλληνες πολίτες και ζητάμε να ξέρουμε την αλήθεια. Και η κυβέρνηση μας αρνείται την αλήθεια. Και αρνείται να στείλει τον κ. Καραμανλή με πρόθεση να τον αμνηστεύσει μέσω αυτής της στρεβλής προστασίας περί ευθύνης υπουργών. Με την πρώτη ευκαιρία αυτός ο νόμος φεύγει. Οι βουλευτικές ασυλίες φεύγουν. Οι πολιτικοί επιτέλους να είναι ισότιμοι πολίτες μπροστά στον νόμο».

-Θα κάνετε κάποια αυτοκριτική σαν κόμμα για το γεγονός ότι στις Συνταγματικές Αναθεωρήσεις δεν αλλάξατε τα προηγούμενα χρόνια τον νόμο περί ευθύνης υπουργών; Και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ και όλοι. Δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό.

«Είναι 2024. Πρέπει να πάμε μπροστά. Η ιστορία θα κρίνει όλες και όλους. Εγώ σας λέω ακριβώς τι θα γίνει με το που υπάρχει αυτή η ευκαιρία. ‘Όταν υπάρχει αυτή η ευκαιρία συνταγματικά, θα είναι το πρώτο πράγμα που ως Πρωθυπουργός της χώρας θα κάνω».

-Κύριε πρόεδρε, θα πάτε στην Εκκλησία τώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα;

«Ναι, θα πάω».

-Πού, στην Κέρκυρα;

«Αυτή είναι η πρόθεσή μου, ναι».

-Ο Μητροπολίτης εκεί είναι από τους σκληρούς στην ουσία, έχει πει διάφορες ακρότητες.

«Τι πάει να πει σκληρός; Η Εκκλησία είναι για τη αγάπη».

-Βλέπουμε επιθέσεις κατά πολιτικών που έχουν ψηφίσει για την ισότητα στον γάμο…

«Μιας και λέμε για Εκκλησία, να σας πω ότι εδώ η Παναγία στην Αστυπάλαια κάηκε τον Οκτώβριο που πέρασε και την έχουν αφήσει μόνη της. Δεν έχουν καμία υποστήριξη να την ανακατασκευάσουν. Και θα παρακαλούσα τον κόσμο να το δει αυτό το θέμα. Και αν μπορεί να συνεισφέρει εδώ πέρα στο νησί για να ανακατασκευαστεί η εκκλησία».

-Τις επιθέσεις κατά πολιτικών πώς τις βλέπετε; Υπάρχει υποκίνηση…

«Και όσον αφορά στην Κέρκυρα, εγώ θα πάω στην εκκλησία γιατί έχω πει ξεκάθαρα ότι πιστεύω. Δεν εμπορεύομαι την πίστη μου, σέβομαι τη πίστη κάθε συμπολίτη μου και φυσικά σέβομαι τους συμπολίτες μου οι οποίοι είναι άθεοι. Θέλω όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες να ζουν σε μια σύγχρονη χώρα η οποία σέβεται την ελευθερία του καθενός να πιστεύει αυτό το οποίο επιθυμεί να πιστέψει».

-Η κυβέρνηση βλέπει ότι ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου προσπαθεί να καπηλευτεί στην ουσία την Εκκλησία και κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Και είδαμε και βουλευτή να λέει ότι θα έρθουν τα χειρότερα. Θα έρθουν σφιαλιάρες για όσους ψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων, την ισότητα στον γάμο…

«Μην λέτε γάμο των ομόφυλων. Δεν είναι ουσιαστικό το ομόφυλων. Ή θα λέτε γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή θα λέτε ισότητα στον γάμο».

-Το έχουμε υποστηρίξει πολύ κ. Κασσελάκη…

«Και καλά κάνετε. Αλλά το λεκτικό είναι σημαντικό. Δεν μπορούμε να λέμε τα ομόφυλα. Τι είναι τα ομόφυλα. Η γλώσσα μετράει να ξέρετε. Οι λέξεις πληγώνουν και έχουν σημασία. Και ειδικά από εσάς τους δημοσιογράφους».

-Θα μας πείτε για το κόμμα Νίκη τώρα;

«Τι να σας πω για τη νίκη; Το πιο εύκολο πράγμα είναι κάποιος να καπηλευτεί την πατρίδα, την θρησκεία, την οικογένεια με αναχρονιστικούς όρους. Έτσι όλοι μπορούν να μαζέψουν ψήφους, το θέμα είναι τι χώρα θέλουμε να είμαστε. Θα είμαστε μια σύγχρονη χώρα; Ξέρετε, το αισθάνομαι και εδώ, στις επισκέψεις μου: έχουμε γίνει μια κοινωνία της ατομικής ευθύνης και ίσως του γρήγορου πλουτισμού. Μας λείπει κατά τη γνώμη μου λίγη αριστερή αλληλεγγύη. Η ιδέα της συλλογικής ευθύνης. Θα ήθελα να βρούμε έναν τρόπο να μονιάσουμε ως κοινωνία αλλά και να εμπνεύσουμε στους νέους τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την πολιτική, με τον ακτιβισμό. Δεν μπορεί να είμαστε μια χώρα όπου – εντάξει ξέρουν να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα- το μόνο που κάνουμε είναι να κοιτάμε τον γρήγορο πλουτισμό και το τηλέφωνό μας. Και από εκεί και πέρα ο καθένας να αισθάνεται ότι είναι άξιος της μοίρας του. Πρέπει να υπάρχει και ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο να αισθάνονται όλοι ότι μπορούν να ζήσουν και αξιοκρατικά να διαπρέψουν στη χώρα τους».

-Κύριε πρόεδρε διαβάζω εδώ στα στατιστικά ότι αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση στην Υγεία είναι στο 6%. Εσείς μου είπατε 5% θέλετε να φτάσει…

«Είπα τουλάχιστον 5%. Και όπως σας είπα, εξαρτάται τι χρηματοδότηση είναι. Πώς την αξιοποιείς. Μακάρι να είναι και 7% και 8% και αυτό να δημιουργήσει μια αποκεντρωμένη ανάπτυξη. Αυτό είναι το βασικό. Λοιπόν, ένα 7% στην Παιδεία, παραδείγματος χάριν, στη δημόσια Παιδεία, είναι ένας αυτονόητος στόχος».

-Νομίζω στο πρόγραμμά σας λέτε 7% ή 7,5 % αν δεν απατώμαι.

«Σωστά. Αλλά το θέμα είναι πώς επενδύουμε αυτούς τους πόρους. Πρέπει να φτιάξουμε Στέγη η οποία να μην είναι μόνο μια διαχειριστική μεταχείριση του ζητήματος. Πρέπει να έχουμε καινούργια Στέγη. Και πράσινη, και με την κατάλληλη αντισεισμική υποδομή, σε άλλες πόλεις της χώρας μας, εκτός Αθηνών, για να μπορέσουν να επιστρέψουν και οι απόδημοι από τον υπόλοιπο κόσμο».

-Αν η ΝΔ όπως επιδιώκετε δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές, θα ζητήσετε εκλογές άμεσα;

«Έχω ήδη ζητήσει εκλογές γιατί θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελέγη η κυβέρνηση ήταν ένας τρόπος στημένος σε ένα ψέμα. Το είδατε και με τους πόρους. Πήγαν και εργαλειοποίησαν τον φράκτη στον Έβρο, έναν μήνα μετά τα Τέμπη για να αλλάξουν την ατζέντα. Είδατε τα ψέματα που ξέρουμε για την αμαξοστοιχία στα Τέμπη, για το φορτίο. Τι να πω; Για τη μονταζιέρα. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να ξαναζυγιστούμε. Εγώ σας υπόσχομαι ότι βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία. Βλέπω πολύ κόσμο ο οποίος έχει μετανιώσει με τις τελευταίες εκλογές».

-Θα είστε στο 20%; Υπάρχει περίπτωση να είστε στο 20%;

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ καλή περίπτωση να ξεπεράσουμε το 20%».

-Υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης κ. Κασσελάκη; Αυτό λέτε;

«Θεωρώ ότι αυτό το ζύγι του 41% το οποίο μου είπε και εμένα ο πρωθυπουργός στο γραφείο του, όταν ανέφερα τη δυνατότητα που έχει να προβεί σε άρση του απορρήτου των στελεχών της ΕΥΠ, για να μπορούμε να ξέρουμε ποιος παρακολουθούσε ποιον, με ποιου την εντολή. Μπορεί από τον νόμο να το κάνει αυτή τη στιγμή, αύριο μπορεί να το κάνει αν θέλει. Να προσπαθήσει να μην έχουν το απόρρητο από πάνω τους. Ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Και μου λέει στο γραφείο του ότι αυτά έχουν μπει στο ζύγι του 41%. Άρα λοιπόν μιλάμε για ατομικά δικαιώματα και για θεσμικές εκτροπές και η απάντηση είναι το ζύγι του 41%. Αυτή η αλαζονεία στον γυάλινο πύργο στον οποίο βρίσκονται, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Άρα λοιπόν, μακάρι να πάμε και σε εθνικές εκλογές. Προφανώς εκείνος πρέπει να αποφασίσει το πότε, αλλά τουλάχιστον να τελειώνουμε με αυτήν την αλαζονεία».

-Γιατί επιμένετε να αποκαλείτε περίπου εκβιαζόμενο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν είναι θύμα υποκλοπών και αυτός ο οποίος μαζί με τον κ. Κουκάκη μπήκε σε αυτή τη διαδικασία;

«Έχω πει ό,τι έχω να πω σχετικά με τον κύριο Ανδρουλάκη και το αφήνω εκεί».

-Άρα το κλείνετε το θέμα, θεωρείτε ότι δεν είναι εκβιαζόμενος;

«Ο στόχος μου είναι να χτίσουμε την αξιωματική αντιπολίτευση, με ανοιχτές τις θύρες της και το μυαλό της, με ξεκάθαρες προτάσεις για να κυβερνήσει τη χώρα. Το αφήνω εκεί».

-Σας είπε αλαζόνα προηγουμένως ο κ. Ανδρουλάκης, ότι έχετε αλαζονική συμπεριφορά μερικές φορές…

«Πείτε μου κάποιο άτομο στη χώρα αυτή που να λέει για εμένα κάτι καλό. Όλο το πολιτικό σύστημα, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, οι υπόλοιποι, χτυπάνε έναν άνθρωπο – ένα κόμμα».

- Ε, καλά, δεν λέτε κι εσείς καλό πράγμα για κανέναν απ’ ότι θυμάμαι. Κι εσείς ως κόμμα δεν λέτε καλό λόγο για τους άλλους. Πολιτική αντιπαράθεση είναι.

«Για την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου έχω πει πολύ καλά λόγια. Κάνετε λάθος, απλά δεν κάνετε την έρευνά σας για να δείτε για ποιον λέω καλά λόγια…»

-Τι έχετε πει καλό για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;

«Θεωρώ ότι η εκπροσώπηση που έχει προσφέρει στην κυρία Καρυστιανού και η μαχητικότητά της στη Βουλή για τα Τέμπη ήταν πολύ θετικά».

-Θα βλέπατε θετικά μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πολιτική, κομματική, δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο;

«Δεν αναφέρομαι σε αυτό, έχω πει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει αυτόνομος και θα μεγαλώσει. Αλλά προφανώς υπάρχουν και άνθρωποι στη Βουλή και στελέχη τους που πρεσβεύουν παρόμοιες ιδέες και παρόμοια ιδεώδη και αξίες».

-Κύριε πρόεδρε, σας βλέπω λίγο θυμωμένο, οργισμένο…

«Μάλλον κουρασμένος είμαι, έχουμε φάει ξύλο στη θάλασσα, έχουμε πάρα πολλή δουλειά. Δεν είμαι θυμωμένος αλλά πρέπει να λέμε και τη αλήθεια στον κόσμο. Το μόνο εύκολο πράγμα είναι να έχεις μια κυβέρνηση με ένα σωρό χρήματα και ένα χρέος το οποίο κάπως μεγαλώνει επ’ άπειρον. Η ΝΔ έχει κάνει την καλύτερη ρύθμιση χρέους στην ιστορία. Μεγαλώνει επ’ άπειρον το χρέος της και δεν ξέρουμε ποιος το πληρώνει. Το κομματικό χρέος. Κάθε χρονιά μεγαλώνει. Εγώ δεν ξέρω ρύθμιση χρέους που το συνολικό ποσό, τόκοι κλπ μεγαλώνει κάθε χρονιά επ’ άπειρον».

-Είχατε πει ότι θα δημοσιοποιήσετε την περιουσιακή σας κατάσταση…

«Το έχω πει ότι πριν τις ευρωεκλογές θα το κάνω. Το έχουμε πει εκατό φορές, ναι».

-Καλό ταξίδι. Να είστε καλά, χάρηκα για τον χρόνο σας.

«Ευχαριστώ πολύ, καλή είναι η διάδραση. Ευχαριστώ και που έχετε στηρίξει και το θέμα των Τεμπών και την ισότητα στον γάμο. Το εκτιμώ πολύ».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο