Στο μικροσκόπιο οι ελεγκτικές στη Μεγάλη Βρετανία- Υψηλού κινδύνου το 29% των ελέγχων

1 μήνα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Fortune

Συνήθως, στον κλάδο του ελέγχου δεν υπάρχουν καλά νέα. 

Οι καλώς βαίνουσες εταιρείες παρουσιάζουν τα ίδια αποτελέσματα κάθε τρίμηνο, εξάμηνο ή χρόνο, με τη σφραγίδα κάποιου ευυπόληπτου μεγάλου ελεγκτικού οίκου.

Οι ελεγκτές έχουν «κολλήσει» σε μια δυστυχή ρουτίνα. Ο ετήσιος έλεγχος της ποιότητας ελέγχου από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, συνήθως, δεν μεταλλάσσονται. Ωστόσο, σύμφωνα το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς της Μεγάλης Βρετανίας, το ένα τρίτο των ελέγχων στις επτά μεγαλύτερες εταιρείες χρειάστηκε βελτίωση ή σημαντική βελτίωση.

Στον τελευταίο έλεγχο των… ελεγκτών διαπιστώθηκε ότι το 29% από τους 103 ελέγχους «υψηλού κινδύνου» εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες, έναντι 33% ένα χρόνο νωρίτερα. 

«Κάποιοι μπορεί να αμφισβητήσουν τι έκανε η FRC και γιατί η βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου παραμένει αργή» δήλωσε ο Sir Jon Thompson, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού. 

Λοιπόν, πράγματι. Η ευθύνη της βελτίωσης βαραίνει τα ελεγκτικά γραφεία. Κανένα δεν είναι τέλειο, αλλά η FRC ξεχώρισε την KPMG για έλλειψη των απαιτούμενων προτύπων για τρίτο συνεχόμενο έτος και επεσήμανε «σημαντικές αδυναμίες» στη διαδικασία των ελέγχων της εταιρείας στον τραπεζικό τομέα. 

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων των Mazars και BDO, δύο από τους επίδοξους ανταγωνιστές των PwC, Deloitte, EY και KPMG. Σημειώνεται πως η FRC εξετάζει μικρό δείγμα. 

Ακόμα κι έτσι, όμως, οι αμφισβητίες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να διατηρήσουν υψηλή την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε χρόνος που περνά χωρίς σημαντική βελτίωση στην ποιότητα υπηρεσιών των ελεγκτικών εταιρειών αφήνει εργαζόμενους και επενδυτές εκτεθειμένους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο