«Συμμετοχή της Ελλάδας σε προγράμματα σχεδίασης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών»

3 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ ΚΙΝΑΛ

Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, ο Βουλευτής Κέρκυρας και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, αναδεικνύει το ζήτημα της υστέρησης της χώρας μας, στον τομέα του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα και ποιοτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). 

Ο Δημήτρης Μπιάγκης, υπενθυμίζει τις ουσιαστικά αναπάντητες σχετικές ερωτήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ./Κινήματος Αλλαγής, αναφορικά με τα αποτελέσματα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, κατασκευή και τελική συναρμολόγηση, του πρώτου κοινού ευρωπαϊκού αεριωθουμένου μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους (UCAV) Τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να παράσχει ενδελεχή ενημέρωση επί της αποτίμησης των ωφελειών και της προοπτικής αξιοποίησης της συμμετοχής της Ελλάδας στο εν λόγω πρόγραμμα, όπως για το ενδεχόμενο συμπαραγωγής του εν λόγω αεροσκάφους με άλλες συνεργαζόμενες χώρες, όπως η Γαλλία. 

Ο βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να τοποθετηθούν επί της πρόθεσής τους να ληφθούν πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε η χώρα μας να εντείνει τις προσπάθειές της για ανάπτυξη τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αφενός, με άμεση εμπλοκή της εγχώριας ακαδημαϊκής κοινότητας και αμυντικής βιομηχανίας, και αφετέρου, με συμμετοχή σε αντίστοιχα σύγχρονα ευρωπαϊκά προγράμματα σχεδίασης και συμπαραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης παρατίθεται ως κάτωθι:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τους Υπουργούς

Εθνικής Άμυνας

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Συμμετοχή της Ελλάδας σε προγράμματα σχεδίασης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών»

Με τις υπ’ αριθμ. 9354/24.9.20 και 817/20.10.20 ερωτήσεις, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας μας, μέσω της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ), στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, κατασκευή και τελική συναρμολόγηση, του πρώτου κοινού ευρωπαϊκού αεριωθουμένου Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV:Unmanned Combat Aerial Vehicle) Τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, καλύπτοντας το 10% περίπου για την παραγωγή του πρωτοτύπου. 

Επί των παραπάνω ερωτήσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι το εν λόγω διακρατικό πρόγραμμα UCAV nEUROn ολοκληρώθηκε και η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ παρέλαβε τα συμβατικώς προβλεπόμενα παραδοτέα. Επίσης, ο Υπουργός σημείωσε ότι υφίσταται προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μέσω του νέου προγράμματος FCAS (Future Combat Air System), αφού πρώτα κοινοποιηθούν τα απαραίτητα στοιχεία του εν λόγω προγράμματος και τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, οπότε και θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο FCAS.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο:

. Τα διδάγματα από τις ένοπλες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν αναδείξει την κρισιμότητα της χρήσης και της αποτελεσματικότητας των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV:Unmanned Aerial Vehicle).

. Η αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην παραγωγή UAV δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.

. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και εγχώριες εταιρείες αμυντικού υλικού, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες σχεδίασης, κατασκευής και παραγωγής νέων συστημάτων UAV προς κάλυψη πρωτίστως των επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (27.6.24), ψηφίστηκε η προμήθεια των Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Camcopter S-100 προς κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), ενώ αποτυπώθηκε η έμφαση που δίνεται στην ποιότητα και στο εκάστοτε τεχνολογικό άλμα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτροπής, μέσω της ψήφισης της προμήθειας των αεροσκαφών F-35 και της συμμετοχής μας στη σχεδίαση για τη συμπαραγωγή και προμήθεια φρεγατών τύπου CONSTELLATION.

Δεδομένου ότι, η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα των UAV, ιδίως σε σύγκριση με την απειλητική γείτονά μας, και απαιτείται να κάνει έξυπνες κινήσεις σήμερα, προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Δεδομένου ότι, η ΕΑΒ συμμετείχε από την αρχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV) τεχνολογίας Stealth nEUROn (το οποίο ολοκληρώθηκε το 2016) και έχει αποκτηθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία, ενώ έχουν τεθεί οι βάσεις που θα ενίσχυαν τη συμμετοχή της σε συναφή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Δεδομένου ότι, η χώρα μας έχει δαπανήσει χρήμα και χρόνο, ως εργατοώρες στη σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, κατασκευή και τελική συναρμολόγηση του UCAV nEUROn.

Δεδομένου ότι, απέναντι στο ποσοτικό αποτύπωμα της Τουρκίας στον τομέα των UAV, απαιτείται να τολμήσουμε ένα μεγάλο ποιοτικό τεχνολογικό βήμα..

Δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία, όχι μόνο στη βάση της συμφωνίας στην άμυνα και στην ασφάλεια, αλλά και στον τομέα των εξοπλισμών, κρίσιμη θεωρείται μία νέα αμυντική σύμπραξη για την παραγωγή του UCAV τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Ποια είναι τα παραδοτέα του προγράμματος UCAV nEUROn, ποια είναι η καταγεγραμμένη προοπτική τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν από την κοινοπραξία και ποια είναι η αποτίμηση της ΕΑΒ από τη συμμετοχή της στην εν λόγω διαδικασία; 
  2. Είναι στις προθέσεις σας η συμμετοχή της χώρας μας, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Γαλλία, στην παραγωγή του UCAV τεχνολογίας Stealth “nEUROn ”; 
  3. Είναι στις προθέσεις σας να κάνουμε, ως χώρα, το ποιοτικό τεχνολογικό άλμα απέναντι στη μαζική παραγωγή UAV της Τουρκίας; 
  4. Υφίσταται σχεδιασμός ή πρόθεση συμμετοχής της χώρας μας στην ανάπτυξη του νέου προγράμματος FCAS;
  5. Ποιες είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις εγχώριες εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού, όσον αφορά στη σχεδίαση, κατασκευή και παραγωγή νέων συστημάτων UAV προς κάλυψη πρωτίστως των επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο