Συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Διεθνές Συνέδριο OUR OCEAN CONFERENCE 2024

2 εβδομάδες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Esos

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο OUR OCEAN CONFERENCE (OOC) 2024, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τη Δευτέρα 15 έως και την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.

 Κατά την έναρξη του Συνεδρίου τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 σε ειδική εκδήλωση, παρουσιάστηκε η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Στέφανο Καλογήρου, Επίκουρο Καθηγητή. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Cyclades Preservation Fund (CPF) σε συνεργασία με το Blue Marine Foundation, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και τη Θηραϊκή Θάλασσα, με θέμα τη «Δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (Marine Protected Areas/MPAs) και Περιοχών Περιορισμού Αλιείας (Fisheries Protected Areas/FRAs) με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων».

Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Στέφανος Καλογήρου τεκμηρίωσε επιστημονικά τη βιωσιμότητα της Αλιείας και την προστασία των αποθεμάτων της στην παράκτια ζώνη περιμετρικά της Αμοργού. Ειδικά, η αποχή των ψαράδων από την αλιεία κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο στις συγκεκριμένες περιοχές,  κρίνεται αναγκαία, ώστε να επέλθει μια ισορροπία στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αφού εδώ και δεκαετίες κλονίζεται ο κύκλος αναπαραγωγής των ψαριών και οι πληθυσμοί μειώνονται δραματικά. Η παραπάνω μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, συμμετείχε ως Επίτιμος Καλεσμένος στο Διεθνές Συνέδριο OUR OCEAN CONFERENCE (OOC) 2024, χαρακτηρίζοντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ ως ένα τέλειο παράδειγμα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και ανακοίνωσε ότι τα πορίσματα της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες εξετάζουν τις πιθανές οδούς μέσω των οποίων θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο με την στήριξη της πολιτείας. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη  εκδήλωση συμμετείχε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και οι αρμόδιες Διευθύνσεις, με σημαντική παρουσία στελεχών τους. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ημεδαποί και αλλοδαποί  ερευνητές, εκπρόσωποι χρηματοδοτικών Ιδρυμάτων και δημοσιογράφοι.

Στην κεντρική εκδήλωση του συνεδρίου OUR OCEAN CONFERENCE για την Προαγωγή της Βιώσιμης Αλιείας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στο ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ, ως «άλλη μία δέσμευση της κυβέρνησης», αναγνωρίζοντας και χαιρετίζοντας το παράδειγμα και τις προτάσεις των αλιέων ως «μια πρωτότυπη ιδέα που πρέπει να λειτουργήσει, ως πρότυπο για όλα τα νησιά» αλλά και ως «ένα τέλειο παράδειγμα αγροτικής οικονομίας που ενισχύει τη συνεργατικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ ομάδων της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προωθεί ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».  

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Διεθνές Συνέδριο OUR OCEAN CONFERENCE (OOC) έχει εξελιχθεί σταδιακά σε ένα γενικό φόρουμ διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων που συγκεντρώνει ένα ετερόκλητο κοινό, αποτελούμενο από κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους ιδιωτικών εταιρειών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την προστασία των ωκεανών και αναλαμβάνουν ενεργό δράση για να υποστηρίξουν αυτό το όραμα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο: 
OUR OCEAN CONFERENCE 2024

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο