Τι θα σήμαινε μια ισραηλινή επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν;

2 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου  να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

«Όπως είπε ο πρόεδρος, συνεχίζουμε να έχουμε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς για την απάντησή τους στην επίθεση της Τρίτης και καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο τι ακριβώς θα κάνουν», λέει ο αξιωματούχος στους Times of Israel.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός  πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, άφησε νωρίτερα σήμερα να εννοηθείί ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο επίθεσης σε πετρελαϊκούς σταθμούς του Ιράν, ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Τι θα συνεπαγόταν όμως αυτό και τι αποτέλεσμα θα είχε;

Από την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τη Δευτέρα, η τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent έχει αυξηθεί 10%, στα 77 δολάρια το βαρέλι, αν και παραμένει κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι αιμοδότες της ιρανικής οικονομίας και σημαντική πηγή εσόδων για το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Ως εκ τούτου, ένας προφανής στόχος για ένα Ισραήλ που είναι αποφασισμένο για αντίποινα.

Ο κύριος τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν είναι το υπεράκτιο νησί Χαργκ στον βόρειο Κόλπο, κοντά στο λιμάνι Μπουσέρ.

Κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980  το νησί ήταν συχνός στόχος αεροπορικών επιδρομών της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας.

Εκτεταμένος ανεφοδιασμός και ο κίνδυνος για «μπουρλότο»

Το Ισραήλ έχει δείξει ότι έχει την εμβέλεια να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, αφού βομβάρδισε δύο φορές το λιμάνι της Υεμένης Χοντέιντα από απόσταση 2.000 χιλιομέτρων και χτύπησε επίσης μια ιρανική τοποθεσία ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν.

Ο βομβαρδισμός του Χαργκ ωστόσο θα ήταν πολύπλοκος, καθώς τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη θα έπρεπε είτε να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο των αραβικών κρατών είτε γύρω απόόλη την ακτή της αραβικής χερσονήσου, πράγμα που θα απαιτεί εκτεταμένο ανεφοδιασμό.

Το αποτέλεσμα  της πιθανής επίθεσης του Ισραήλ, θα ήταν διττό.

Οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα εκτοξευθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Για το Ιράν από την άλλη θα είναι μονόδρομος μια σκληρή απάντηση. 

Και είναι αυτός ο τελευταίος, άγνωστος, παράγοντας που αναγκάζει τις ΗΠΑ να προειδοποιούν για αυτοσυγκράτηση.

naftemporiki.gr

Συνεχής ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο