Τουρκία: Έκλεισαν ραδιοφωνικό σταθμό επειδή καλεσμένος μίλησε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

1 ώρα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Ένας ανεξάρτητος τουρκικός ραδιοσταθμός, ανακοίνωσε ότι σταματά σήμερα να εκπέμπει, λίγους μήνες αφότου καλεσμένος μίλησε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Ατσίκ Ράντιο (Açik Radyo), ο οποίος εκπέμπει εδώ και 30 χρόνια και δηλώνει «ανοικτός σε όλες τις φωνές και σε όλα τα χρώματα», είδε την άδειά του να ανακαλείται από το τουρκικό Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK).

«Η εκπομπή του Ατσίκ Ράντιο θα σταματήσει από τις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα», ανέφερε μέσω του X αυτός ο ραδιοσταθμός της Κωνσταντινούπολης.

«Ο Ατσίκ Ράντιο δεν μπορεί να φιμωθεί και δεν θα φιμωθεί», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο ραδιοσταθμός και δήλωσε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ακυρώσει αυτή την απόφαση.

Στον σταθμό είχε επιβληθεί στα τέλη Μαΐου πρόστιμο ενώ είχε απαγορευθεί για πέντε ημέρες η μετάδοση εκπομπής του, στην οποία στα τέλη Απριλίου ένας προσκεκλημένος είχε μιλήσει για τις σφαγές των Αρμενίων, που διαπράχθηκαν το 1915 από τα οθωμανικά στρατεύματά, χαρακτηρίζοντάς τις «γενοκτονία».

Ακυρώθηκε η άδεια

Το τουρκικό Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο είχε κατηγορήσει το ραδιοσταθμό ότι «δεν επιχείρησε να διορθώσει τις δηλώσεις που έγιναν από τον προσκεκλημένο», ακύρωσε στη συνέχεια την άδεια του ραδιοσταθμού λέγοντας ότι η διεύθυνσή του δεν σεβάστηκε την πενθήμερη απαγόρευση της εκπομπής του που επιβλήθηκε για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας».

«Ζητούμε από τις αρχές να επιτρέψουν στον Ατσίκ Ράντιο να εκπέμπει και να βάλουν τέλος σ’ αυτή τη σκανδαλώδη αγριότητα», δήλωσε σήμερα ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία, χαιρετίζοντας ένα «ραδιοσταθμό που από την ίδρυσή του, πριν από 30 χρόνια, ενσαρκώνει την πλουραλιστική ενημέρωση (…), σε μια χώρα όπου η πόλωση των μέσων ενημέρωσης δεν έχει πάψει να ενισχύεται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο