Βουτιά για το Bitcoin – Γιατί σβήστηκαν πάνω από 170 δισ. από την αξία των κρυπτονομισμάτων μέσα σε λίγες ώρες

3 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Σφυροκόπημα δέχονται σήμερα, Παρασκευή, τα κρυπτονομίσματα, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα 9 δισ. δολάρια που θα ρίξει στην αγορά το Mt.Gox, το άλλοτε πανίσχυρο και σήμερα χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο, για το οποίο έφτασε η ώρα της αποπληρωμής των χρηστών του.

Τo Mt. Gox είχε καταρρεύσει πριν από δέκα χρόνια, ύστερα από μεγάλη κυβερνοεπίθεση που είχε δεχθεί, κατά την οποία εκλάπησαν ποσότητες κρυπτονομισμάτων, των οποίων σήμερα η αξία θα προσέγγιζε τα 58 δισ. δολάρια. Τώρα θα επιστρέψει Bitcoin σε χρήστες, που είχαν πληγεί. Κάποιοι λίγοι έχουν αποφασίσει να πληρωθούν σε μετρητά. Οι περισσότεροι σε κρυπτονομίσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα «πέσουν» μεγάλες ποσότητες του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στην αγορά. Και δεν αποκλείεται πολλοί από τους αποζημιωθέντες να προβούν άμεσα σε ρευστοποιήσεις.

Η πορεία των τιμών

Το 2014 όταν κατέρρευσε το Mt. Gox η τιμή του Bitcoin ήταν κοντά στα 600 δολάρια. Πολύ πρόσφατα ήταν πάνω από τα 60.000 δολάρια και πλέον λόγω των πιέσεων που δέχεται τις τελευταίες ημέρες είναι λίγο κάτω από τα 55.000 δολάρια. Συγκεκριμένα σήμερα καταγράφει πτώση 6% στα 54.500 δολάρια. Είναι η πρώτη φορά που διαπραγματεύεται κάτω από το όριο των 55.000 δολαρίων από τις 27 Φεβρουαρίου.  Βουτιά 9% κάνει και η τιμή του Ether, στα 2.872,10 δολάρια.

Ο Νομπουάκι Κομπαγιάσι, διαχειριστής ορισθείς από το πτωχευτικό δικαστήριο, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αποπληρωμές σε Bitcoin και μετρητά άρχισαν. Δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής.

Πόσο θα κρατήσει η διόρθωση

Η αιμορραγία της αγοράς κρυπτονομισμάτων δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, αν και δεν προβλέπεται να είναι ανεξέλεγκτη. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η φάση της διόρθωσης δεν θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα, καθώς η τιμή έχει ήδη υποχωρήσει σχεδόν 20% από τα εφετινά υψηλά της. Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν δύο παράγοντες που δείχνουν ότι μπορούν οι απώλειες αυτές να καλυφθούν και το Bitcoin να επιστρέψει κοντά σε ρεκόρ.

Ο πρώτος είναι το halving, το οποίο έγινε τον Απρίλιο. Η τιμή του Bitcoin τείνει να σκαρφαλώνει στο απόγειό της περίπου 12 έως 18 μήνες μετά το halving. Αυτό σημαίνει ότι έως τον Απρίλιο ή και το φθινόπωρο του 2025 υπάρχουν περιθώρια ανόδου.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι τα ETFs που συνδέονται με το Bitcoin. Έλαβαν έγκριση στις αρχές του έτους και η απήχησή τους φαίνεται να αυξάνεται σταδιακά. Έχουν προσελκύσει καθαρές εισροές άνω των 14 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο