Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ανακοίνωσαν την Πέμπτη νέες κυρώσεις στο Ιράν μετά την επίθεσή του στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Στόχος βιομηχανίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων του Ιράν

Σε κοινή ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Πέμπτη ότι στοχεύει τις βιομηχανίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων του Ιράν πλήττοντας άτομα και εταιρείες που «εμπλέκονται στενά» στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Ιράν: «Αβάσιμες» οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, απαγορεύτηκε σε δύο άτομα η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, ενώ τέσσερις εταιρείες υπόκεινται σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ταυτόχρονα ότι «επιβάλλει κυρώσεις σε πάνω από μία ντουζίνα οντότητες, άτομα και πλοία που έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση και χρηματοδότηση της παράνομης πώλησης ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

«Η επικίνδυνη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος κατά του Ισραήλ εγκυμονούσε τον κίνδυνο χιλιάδων θυμάτων μεταξύ των αμάχων και ευρύτερης κλιμάκωσης στην περιοχή», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωση που συνόδευε την ανακοίνωση.

«Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι μας έστειλαν ένα σαφές μήνυμα – θα θέσουμε τους υπεύθυνους για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν προ των ευθυνών τους».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, και πάλι κυρίως σε σχέση με την ιρανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στην επικερδή πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τις εμπορικές κυρώσεις κατά του Ιράν με απαγορεύσεις στην εξαγωγή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο