Ζαχάροβα: Νόμιμοι στόχοι τα γαλλικά στρατεύματα εάν σταλούν στην Ουκρανία

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Απάντησε η Μόσχα στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επαναλαμβάνει συχνά πυκνά ότι αν χρειαστεί θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, και του διεμήνυσε πως εφόσον το κάνει «τότε αυτά θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι από το ρωσικό στρατό».

Ο Μακρόν προκάλεσε διαμάχη τον Φεβρουάριο λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία στο μέλλον. Ο Γάλλος ηγέτης προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, τότε η αξιοπιστία της Ευρώπης θα εκμηδενιστεί.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Μακρόν εξηγεί τη ρητορική αυτή με την επιθυμία να δημιουργήσει κάποιου είδους ‘στρατηγική αβεβαιότητα’ για τη Ρωσία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε δημοσιογράφους.

«Θα τον απογοητεύσουμε –για εμάς η κατάσταση φαίνεται πιο βέβαιη», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Εάν οι Γάλλοι εμφανιστούν στην ζώνη μαχών, θα γίνουν αναπόφευκτα στόχοι για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μου φαίνεται ότι το Παρίσι έχει ήδη αποδείξεις γι’ αυτό».

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία ήδη βλέπει αυξανόμενο αριθμό Γάλλων υπηκόων μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στον Economist, δήλωσε ότι θα έπρεπε να «θέσουμε το ερώτημα αν θα στείλουμε στρατεύματα» εάν η Μόσχα έσπαγε «την πρώτη γραμμή άμυνας» και το Κίεβο το ζητούσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μακρόν φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αποστολή στρατευμάτων

«Εάν οι Ρώσοι πήγαιναν να σπάσουν την πρώτη γραμμή, εάν υπήρχε ένα ουκρανικό αίτημα – κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα – θα έπρεπε εύλογα να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη βρετανική εφημερίδα. «Το να το αποκλείεις εκ των προτέρων σημαίνει ότι δεν έμαθες τα μαθήματα των τελευταίων δύο ετών», τονίζοντας πως και η αποστολή τανκς και αεροπλάνων είχε αποκλειστεί από το ΝΑΤΟ πριν τελικά οι ηγέτες της Συμμαχίας αλλάξουν γνώμη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο