«Ζαμάν» Food Stories – Κρατάει χρόνια αυτή η γεύση και αυτή η κολόνια!

2 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ ThessToday

Πέντε θεματικές εκδηλώσεις γύρω από τις ιστορίες των γεύσεων από το βάθος του χρόνου μέχρι και σήμερα, οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και το Τμήμα Τουρισμού στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων.

Η αρχή γίνεται την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024, στις 19:00, με την παρουσίαση θρυλικών εστιατορών της πόλης, όπως το «Ζύθος Ντορέ» της Δέσποινας Μαυρομάτη, το «Όλυμπος Νάουσα» της Ισμήνης Τορνιβούκα, το «Τίφαννυς Χ 1905» του Nίκου Νυφούδη και το «Mαϊάμι» της Ντίνας Τέρτση, τα οποία χαρακτηρίζονται ως γαστρονομικά τοπόσημα, γράφουν ιστορία από τον περασμένο αιώνα και προσθέτουν τη σφραγίδα τους στις πιο λαμπρές στιγμές της θεσσαλονικιώτικης αστικής κουζίνας.

Οι Chefs Δημήτρης Τασιούλας, Σοφία Τεφτσή, Πρόδρομος Ασημάκης και Δέσποινα Μαυρομάτη, αποκαλύπτουν τα ιδιαίτερα γευστικά μυστικά της κουζίνας τους, τα οποία τοποθετούν τα εστιατόριά τους ως εμβληματικά στη γαστρονομική σκηνή της πόλης. Η αγάπη, η γνώση, το μεράκι και η επιχειρηματική ενόραση, είναι τα απαραίτητα συστατικά, ώστε ένα ιστορικό εστιατόριο να μη χάσει τη μαγεία του στο χρόνο.

Η Χαρίτα Βλάχου, καθηγήτρια Γαστρονομικού Τουρισμού & Αγροδιατροφής στο ΑΠΘ, σχολιάζει το πως τα εμβληματικά εστιατόρια της πόλης μπορούν να αναδείξουν την τοπική γαστρονομία και να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών, ενώ ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού Citymag, Άγγελος Βάσος, μιλάει για την σημασία που έχει για μια πόλη να διατηρεί αλώβητα στον χρόνο, τα μαγαζιά όπου στα τραπέζια τους δείπνησε η ιστορία.
Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο εξειδικευμένος σε θέματα γαστρονομίας δημοσιογράφος Κώστας Γιάντσιος από το Biscotto.gr.

O chef Δημήτρης Τασιούλας θα παρουσιάσει το εμβληματικό αρνάκι φρικασέ του εστιατορίου Όλυμπος Νάουσα, με τους σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής La Chef Levi με τη συνοδεία των κρασιών «Γοργόνες» του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την performance The Kitchen Dance _ A House Trance Vocabulary (ώρα έναρξης 21.00). Στο Kitchen Dance πρωταγωνιστεί η Καίτη, μια γυναίκα που ζει σχεδόν αποκλειστικά στην κουζίνα της! Εκεί, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περνούν μπροστά από τα μάτια της με τρόπο συνειρμικό και μετατρέπονται σε μια οικουμενική και συλλογική γυναικεία αφήγηση. Ερευνώντας τη διάσταση του ελεύθερου χρόνου και την υπόστασή του μέσα σε ένα ασφυκτικό καθημερινό περιβάλλον, προσδιοριζόμενο αποκλειστικά από τον περιορισμό της εργασίας, η χορογράφος ήρθε σε επαφή με γυναίκες από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ελευσίνας, όλες εργαζόμενες, σύζυγοι και μάνες. Οι μαρτυρίες και οι αφηγήσεις τους την οδήγησαν στον πυρηνικό και οικουμενικό τόπο, στον οποίο ο ελεύθερος χρόνος και η δουλειά συνυπάρχουν σε λεπτή ισορροπία: την κουζίνα.

Η κουζίνα, παρότι ταυτισμένη απόλυτα με την οικιακή εργασία, αποτελεί παράλληλα έναν τόπο ελεύθερης γυναικείας εξομολόγησης, απαλλαγμένης από το άγχος για τυχόν κοινωνική κριτική. Αποτελεί δηλαδή, πέρα από φυλακή και πεδίο ατελείωτων χειρωνακτικών εργασιών, συχνά επιπρόσθετο καθήκον της ήδη εργαζόμενης γυναίκας, και έναν τόπο συνάντησης και τόπο γιορτής, στον οποίο μια γυναίκα μπορεί να κάνει απολογισμό μιας ολόκληρης ζωής, στήνοντας τη μικρή προσωπική της επανάσταση.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στην Ελευσίνα_ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 με την υποστήριξή της μέσω του προγράμματος U(R)TOPIAS _ Academy of Choreography.

Σύλληψη | Χορογραφία | Ερμηνεία: Κατερίνα Φώτη
Πρωτότυπη Μουσική: Jan Van Angelopoulos
Σκηνογραφία: Τζίνα Ηλιοπούλου
Ενδυματολογία: Λίνα Σταυροπούλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Trailer: Τάσος Γκολέτσος
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Μοδιάνο και εντάσσεται στις δράσεις του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της Unesco.

The post «Ζαμάν» Food Stories – Κρατάει χρόνια αυτή η γεύση και αυτή η κολόνια! appeared first on Thesstoday.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο