«Η Θεσσαλονίκη είναι η αγαπημένη πόλη όλων των Ελλήνων»-Το Αργυρό μετάλλιο της πόλης στον Διονύση Σαββόπουλο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

8 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ ThessToday

Το Αργυρό μετάλλιο της Θεσσαλονίκης απέδωσε ο Στέλιος Αγγελούδης στον σπουδαίο Διονύση Σαββόπουλο έπειτα από ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΟΒΙΑΣ

Με την ερμηνεία του «Μην μιλάς άλλο για αγάπη» και της «Συννεφούλας» η εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο τον σπουδαίο ερμηνευτή ταξίδεψε, νοστάλγησε και δημιούργησε ένα όμορφο κλίμα στο κοινό.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η αγαπημένη πόλη όλων των Ελλήνων..όλων των Ρωμιών»τόνισε ο μεγάλος ερμηνευτής Σαββόπουλος

«Για τους Έλληνες η Θεσσαλονίκη έχει την σημασία που έχει μια αγαπημένη θεία όταν χάσουμε την μητέρα μας, γιατί η μητέρα μας είναι η Κωνσταντινούπολη και μας έμεινε η αγαπημένη της αδερφή.»

Στην συνέχεια, δεν παρέλειψε ακόμη να ευχηθεί περαστικά στην Μαρινέλα έπειτα από το το τραγικό περαστικό που συνέβη μερικές μέρες πριν.

Τα πρώτα λόγια του Διονύση Σαββόπουλου μετά την παραλαβή του Αργυρού μεταλλίου ήταν «Η ανησυχία όσο ήμουν νέος…Τι θα γίνει αυτό το παιδί..Να προόδευσα με αναγνωρίζει η γενέθλια πόλη… Είμαι Σαλονικιός, γεννήθηκα εδώ στις 2 Δεκεμβρίου του 44 δηλαδή την μέρα που παραιτήθηκαν οι υπουργοί του ΕΑΜ, μια μέρα πριν αρχίσει στην Αθήνα η αλληλοσφαγη και ο εμφύλιος…»

«Μεγάλωσα σε μια γειτονιά που ήταν όλο αρχοντικά διώροφα και τριώροφα, αρχοντικά σε παρακμή δηλαδή πέφταν οι σοβάδες, μερικά δεν είχανε κουφώματα, οι κήποι εγκαταλελειμμένοι..όμως πάνω σε αυτήν την φθαρμένη όψη υπήρχε η αντανάκλαση ενός μεγαλείου το οποίο προϋπήρξε μιας Θεσσαλονίκης άλλης πολυεθνικής ανεκτικής και προπαντώς κοσμοπολίτικης.Το ωραίο είναι ότι αυτή η αίσθηση υπήρχε στον αέρα και το ξέρουμε πολύ καλά όσοι γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εκείνα τα χρόνια εδώ.Εμείς μέναμε σε ένα τέτοιο σπίτι διώροφο επι ενοικίου, με το ενοικιοστάσιο όπως λεγαμε τότε.»

Να σημειωθεί ότι δέχθηκε θερμή υποδοχη κατά την άφιξη από τους παρευρισκόμενους στον κατάμεστο προαυλιακό χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης,όπου μόλις αντίκρισαν την παρουσία του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Στην αρχή της εκδήλωσης η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Μικτή Χορωδία, υπό τη Διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου απέδωσε φόρο τιμής στον καλλιτέχνη με σπουδαίες μουσικές νότες από προσωπικά άσματα του τιμώμενου αυτού προσώπου.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης λίγο πριν την απόδoση του
Αργυρού μεταλλίου δήλωσε ότι «Κυρίες και κύριοι,Αγαπητέ Νιόνιο,Εμείς του ΄60, του ’70, του ’80, του ‘90 οι εκδρομείς, εμείς που μεγαλώσαμε με «τραπεζάκια έξω», με «βρώμικο ψωμί» και «με Μάγους», εμείς που ανεβήκαμε μαζί σουσε ένα Φορτηγό που μας ταξιδεύει εδώ και 58 ολόκληρα χρόνια, χρωστάμε πολλά στονάνθρωπο που παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς και κορυφαίους διαμορφωτές της ελληνικής τέχνης. Διονύση, θα μου επιτρέψεις τον ενικό, είσαι πολλά παραπάνω από ένας «Έλλην που παίζει ροκ».

Στην συνέχεια πρόσθεσε «Το δικό σου το «Μπουλούκι» δε φοβήθηκε ποτέ ούτε να συστρατευτεί ούτε να αποστασιοποιηθεί, διατήρησε το θάρρος της γνώμης του αγνοώντας τις συνέπειες, πολέμησε με συνέπεια το fake, έμεινε ενεργό για να τραγουδήσει την Ελλάδα όπως πραγματικά είναι, χωρίς φτιασιδώματα, με τα καλά της και τα άσχημά της…Είναι αυτή η ολοζώντανη,κοσμοπολίτικη,πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη με τη ζεστή αγκαλιά της, με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της, που επέδρασε καταλυτικάστα τραγούδια σου. Σε ενέπνευσε βιωματικά αυτή η πόλη, η βαλκανική μουσική, το δημοτικό τραγούδι, ο Τσιτσάνης, ο Χριστιανόπουλος, ο Καζαντζίδης, ο Χατζιδάκις.
Για την ακρίβεια, ενσωμάτωσες στα τραγούδια σου την αιώνια ψυχή της Θεσσαλονίκης, τα 2300 χρόνια και πλέον της πολυκύμαντης ιστορίας της. Μιας πόλης – σταυροδρόμι πολιτισμών που πάντα παρήγε και πάντα θα παράγει.
Από το πολιτικό τραγούδι στη ροκ και μετά στο έντεχνο, στο λαϊκό, στο ρεμπέτικο, στο παραδοσιακό ακόμη και στη ραπ μουσικήπου ήσουν πρωτοπόρος, το 1982, με το «Τηλέφωνο σε παίρνω από τη γωνία», η μουσική σου πορεία στο χρόνο ταυτίζεται με τον ιδιαίτερο, μοναδικό χαρακτήρα αυτής της πόλης.»

«Με τις σκέψεις αυτές, με ιδιαίτερη χαρά, τιμή και συγκίνηση, τύχη αγαθή μου επιτρέπει να κάνω πράξη την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και να απονείμω απόψε στη μουσική ψυχή της Ελλάδας το Αργυρό μετάλλιο της πόλης. Τιμούμε το Διονύση Σαββόπουλο γιατί πήγε την ελληνική μουσική πολλά βήματα παρακάτω. Για τημεγαλειώδη προσφορά του στον Πολιτισμό, για την ιδιαίτερη συμβολή του στην προβολή της Θεσσαλονίκης, για την αφοσίωσή του στη δύναμη των ιδεών και την ενεργό συμμετοχή σου στους κοινωνικούς αγώνες, συμμετοχή που αποτελεί πηγή έμπνευσης και παρότρυνσης για όλους εμάς.
Διονύση, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για τον άνθρωπο που άνοιξε νέους δρόμους, όρισε και διαμόρφωσε με τη μουσική και τον ανήσυχο στίχο του την ιδιαίτερη ταυτότητά μας.
Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα σε ευχαριστούν!»

The post «Η Θεσσαλονίκη είναι η αγαπημένη πόλη όλων των Ελλήνων»-Το Αργυρό μετάλλιο της πόλης στον Διονύση Σαββόπουλο (ΦΩΤΟ-VIDEO) appeared first on Thesstoday.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο