ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Έδωσαν «στίγμα» Φάμελλος – Φαραντούρης με νέες αιχμές κατά Κασσελάκη

2 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Το στίγμα τους για την «επόμενη ημέρα» του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- Σ. Φάμελλος, Ν. Φαραντούρης και Παύλος Πολάκης- με ομιλία του πρώτου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώσεις των άλλων δύο με νέες επιθέσεις κατά Κασσελάκη

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για να δοθεί βήμα στους υποψηφίους  είχε προκαλέσει την αντίδραση μελών της ΚΕ που πρόσκεινται στον Στ. Κασσελάκη με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση.

Δηλώσεις έκανε και ο Νίκος Παππάς, ενώ κατά την τοποθέτησή του ο Θ. Θεοχαρόπουλος που μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Μπουλέκο κατέθεσε τροπολογία για τις προσβλητικές αναφορές  περί διαπλοκής, ανέφερε ότι «η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη».

«Να διαψεύσουμε όσους θέλουν να κλείσει η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ, η προοπτική της κυβερνώσας Αριστεράς» σημείωσε η Ράνια Σβίγγου.

Αναλυτικά:

Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ελληνική κοινωνία

Όπως ενημέρωσε τα μέλη της ΚΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει στην κατάθεση υποψηφιότητας για την θέση του προέδρου «τηρώντας όλες τις προβλέψεις, δηλαδή την κατάθεση προθεσμίας και τις απαραίτητες υπογραφές αλλά και την δήλωση για το σεβασμό και την συμφωνία με τις αποφάσεις του κόμματος».

Ερωτηθείς σε δηλώσεις του αν οι υποψήφιοι, στο βαθμό που διαφωνούν με την αρμοδιότητα της ΚΕ να εφαρμόσει μια μομφή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι, απάντησε ότι «υπάρχουν όργανα, υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει καταστατικό» και πως «όλα θα λυθούν, δεν υπάρχουν αποκλεισμοί». «Υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα: θέλουμε να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα; Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει καλύτερος ή θα υπάρχει ένα σχέδιο τροποποιήσεις αλλαγής υποβάθμισης», γιατί «όλα όσα ζήσαμε το τελευταίο εξάμηνο δυστυχώς παίζουν το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη». Ερωτηθείς σχετικά με την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη σχολίασε ότι «σήμερα ακούστηκε μέσα στην ΚΕ μία διαθεσιμότητα υποψηφιότητας. Αυτό σημαίνει καταρχήν κάτι. Εγώ παίρνω το θετικό ότι πράγματι υπάρχει η διαδικασία της άρσης εμπιστοσύνης και προχωράμε στην διαδικασία της εκλογής προέδρου με τις προϋποθέσεις που βάζουν τα όργανα. Κρατάω το θετικό και λέω πάμε στο επόμενο».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ενότητα και μπορώ να διασφαλίσω και να υποστηρίξω την ενότητα όπως έχω κάνει μέχρι σήμερα αλλά και γιατί χρειάζεται να σοβαρός και αξιόπιστος ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία». Τόνισε ότι «η χώρα μας χρειάζεται ένα κόμμα προοδευτικό, αριστερό που να καταθέτει βαθιές μεταρρυθμίσεις σύμφωνες και με την ευρωπαΐκή οικολογική ανάγνωση». Πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες δύσκολες στιγμές τα στελέχη της προοδευτικής παράταξης δεν κάνουν πίσω, αναλαμβάνουν την ευθύνη. Είναι δύσκολες στιγμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό φάνηκε και στην σημερινή συζήτηση. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε δημοκρατικό και συντροφικό κλίμα και η σημερινή ΚΕ πρέπει να καλέσει και νέους φίλους στις οργανώσεις μας αλλά και όσους έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη σημερινή ΚΕ ανοίγει ένα πλούσιο διάστημα συζήτησης. Ελάτε να συζητήσουμε, δυναμώστε την προοδευτική σκέψη. Αυτό χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα και σε αυτό θα βάλουμε όλοι πλάτη. Δεν περισσεύει κανένας και πρέπει να βγάλουμε την τοξικότητα και την ένταση μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογράμμισε ότι και από το βήμα της ΚΕ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά ρετσινιά στο ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή αλλά και καμιά ρετσινιά για αποκλεισμούς. Έχουμε όλοι δεσμευτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα καθαρό, τίμιο, αγωνιστικό, δημοκρατικό. Ακούγονται και από δηλώσεις και από βίντεο προχειρότητες και ανακρίβειες που δεν αντιστοιχούν στην σοβαρότητα της πολιτικής». Είπε ακόμη ότι «εδώ ερχόμαστε να υπηρετήσουμε τους πολίτες και δεν μπορεί να παίζονται προσωπικά παιχνίδια. Οι πολίτες έχουν ανάγκη σοβαρή πολιτική πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να στηρίξει την επόμενη μέρα». «Αυτό θα συνεχίζω να υπηρετώ, ένα ΣΥΡΙΖΑ της δημοκρατίας και της κοινωνίας όχι έναν ΣΥΡΙΖΑ ενός αρχηγού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.

Παύλος Πολάκης: «Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες…» 

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες. Οπότε θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί συγκροτημένα προς το συνέδριο που για λόγους τεχνικούς πήρε μια βδομάδα αναβολή χωρίς να αλλάξει ημερομηνία της εκλογής προέδρου», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει «τις φωνές που μίλησαν για μεθοδεύσεις» με αφορμή τη μετάθεση του συνεδρίου, ο κ. Πολάκης σχολίασε ότι «αυτά είναι μικροκακομοιριές και ότι όποιος δεν μπορεί να διατυπώσει συγκεκριμένο όραμα, συγκεκριμένη πρόταση ή συγκεκριμένη γραμμή για το τι πρέπει να γίνει σήμερα, πάει και καθίζει σαν τη σουχλίστρα γυναίκα, αυτή δηλαδή που βάζει όλο σπιουνιές και συνέχεια κουτσομπολεύει και λέει: ‘μου έκαναν αυτό, μου έκαναν το άλλο’…».

Την υποψηφιότητα του κατέθεσε ο Ν. Φαραντούρης 

«Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων μας», όπως δήλωσε, ο Νικόλας Φαραντούρης κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ΚΕ, συνοδεύοντας την από 34 υπογραφές μελών της ΚΕ και το πόθεν έσχες του.

Ο κ. Φαραντούρης παρουσίασε σε αδρές γραμμές ένα πρόγραμμα 10 σημείων που αποτελεί και την πολιτική πρόταση του, από το δημογραφικό μέχρι την λειτουργία της αγοράς και από τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέχρι τις σύγχρονες προκλήσεις στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα. «Πρέπει να επικρατήσει η ενότητα, η συγκράτηση και κυρίως η αίσθηση ευθύνης απέναντι σε μία ιστορική παράταξη της θυσίας και της προσφοράς». «Δεν περισσεύει κανείς, τα φαινόμενα διχασμού αλλά και ένα υπέρμετρο εγώ που πρυτάνευσε το προηγούμενο διάστημα δεν χαρακτηρίζει την παράταξη μας και ο δικός μου λόγος και η δική μου παρουσία ήρθε για να ενώσει και όχι για να διχάσει, να συσπειρώσει και όχι να διαιρέσει».

Ερωτηθείς αν η αποδοχή της απόφασης για μομφή είναι προϋπόθεση για κάθε υποψηφιότητα, απάντησε ότι «ένα συγκροτημένο κόμμα και μάλιστα ένα κόμμα της αριστεράς, έχει ένα τρίπτυχο μελών, οργάνων, ηγεσίας» και πως «και τα τρία πρέπει να συναρμόζουν και να συνεργάζονται». «Τα κόμματα έχουν όργανα, αποφασίζουν συλλογικά, έχουν και μέλη που συμμετέχουν, έχουν και ηγεσίες που αποφασίζουν και βάζουν το στίγμα τους. Τα κόμματα δεν είναι υπηρέτες των προέδρων τους, τα κόμματα πρέπει στο τρίπτυχο αυτό αρμονικά και με διάθεση συντροφική. Πρόσθεσε ότι «αν πρυτανεύσει η ενότητα και η συσπείρωση και υποχωρήσει λιγάκι το εγώ έναντι του εμείς και αντιληφθούμε ότι έχουμε μια ιστορική υποχρέωση έναντι της κοινωνίας να βγούμε μπροστά και να ηγηθούμε των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου -γιατί αυτό ζητά ο λαός- και να αποτελέσουμε τον έτερο κυβερνητικό πόλο, την εναλλακτική για μία διακυβέρνηση του τόπου, μπορούμε να το πετύχουμε». «Διαφορετικά», σημείωσε, «θα συρικνωθούμε και θα εξαφανιστούμε».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει μπροστά. Η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη»

«Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά)», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι «προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ». Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ακόμη ότι «η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης. Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθεί από την διαπλοκή. Ντροπή». «Ακούστηκαν και σήμερα κατηγορίες ότι δεν είναι δημοκρατικό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Είναι δυνατόν; Ο μόνος που το αμφισβήτησε εμπράκτως με τις πράξεις του αυτό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που είχε προχωρήσει σε τακτικές δολοφονίας χαρακτήρων, στοχοποίηση, κατασκευή εσωτερικών εχθρών κ.α. Κατηγορεί ο Στέφανος Κασσελάκης την Κ.Ε. για τις αποφάσεις της, η οποία ήταν η ίδια μέχρι το καλοκαίρι που ψήφιζε τις προτάσεις του ίδιου. Όταν τον καταψήφισε έγινε απονομιμοποιημένη! Τέτοια αντίληψη περί Δημοκρατίας», είπε. Υποστήριξε ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα συλλογικά από το κόμμα», προτείνοντας «για αυτό να αποφασίσουμε σήμερα τα εξής με προσθήκη στην σημερινή απόφαση: ‘Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος, προσβάλλουν την προσωπικότητα των μελών και είναι αντίθετες με τις καταστατικές και θεμελιώδεις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία’».

Ο κ. Θεοχ αρόπουλος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει και θα προχωρήσει μπροστά», προσθέτοντας ότι «η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη και θα εκλέξει νέα ηγεσία. Μακριά από την τοξικότητα και την εσωστρέφεια. Και με δύο στόχους την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ  και την απεύθυνση για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία».

Ράνια Σβίγκου: Να διαψεύσουμε όσους θέλουν να κλείσει η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ, η προοπτική της κυβερνώσας Αριστεράς. 

«Δεν είναι μόνο αναγκαίο, είναι και επείγον να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο. Με ομοψυχία και σοβαρότητα, με πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων μας», τόνισε η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου κατά την τοποθέτηση της στην έναρξη της συνεδρίασης.

Είπε ότι «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, που ο μισθός τελειώνει από τις 20 του μήνα, στη χώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ένα νοικοκυριό χρειάζεται σχεδόν 350 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, και η κυβέρνηση σχεδιάζει επιβολή φορολογίας ακόμα και στα φιλοδωρήματα των εργαζόμενων στην εστίαση».

Η Γραμματέας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή προέδρου ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός, από τις ΝΕ και τις ΟΜ μέχρι το Οργανωτικό και το Γραφείο Τύπου, θα εργαστεί ισότιμα για να βοηθήσει και να συνδράμει όλους τους υποψηφίους. «Με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες και με απόλυτη αμεροληψία, όπως άλλωστε έγινε και στις προηγούμενες εκλογές». «Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, κι ας μην δυναμιτίζουμε το κλίμα», είπε.

Ν. Παππάς: «Ψυχραιμία»

« Ο κόσμος περιμένει από τους υποψήφιους να ακούσει πώς θα ενώσουν το κόμμα και πώς θα εφαρμόσουν τη συλλογική μας απόφαση για συγκρότηση μίας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας. Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι μία καινούργια φάση. Πλέον έχουμε υποψήφιους προέδρους, έχουμε επίσημα κατατεθειμένες υποψηφιότητες»,σημείωσε ο Νίκος Παππάς στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος τόνισε ότι «και από τους υποψήφιους, όλοι μας και όλος ο κόσμος που παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όλος ο προοδευτικός κόσμος, περιμένει να ακούσει πώς θα ενώσουν το κόμμα και πώς θα εφαρμόσουν τη συλλογική μας απόφαση για την συγκρότηση μίας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας». «Εκεί είναι τα πολιτικά επίδικα και πρέπει αυτή η συζήτηση να γίνει δημόσια και όσες φορές χρειαστεί», υπογράμμισε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο