Συνοπτική οδηγία εκλογικής διαδικασίας

4 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ ΚΙΝΑΛ

Ο εκλογέας ψηφίζει ως εξής:


 Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι “υποδοχής” με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
 Στο τραπέζι της Εφφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτόττητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγρραφή του στην κατάσταση ψηφισάάντων από το Γραμματέα, στον οποίο κατααβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόννο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υππογράφει. Μετά ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με το ψηφοδέλτιο στονν ψηφοφόρο.
 Μπαίνει πίσω απόό το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο. Εππισημαίνεται ότι αποδεκτά γίνονται ταα σύμβολα + (σταυρός) ή x (χι) ή ν (τικ), αρκει να τίθεται εντός τουυ τετράγωνου πλαισίου στο όόνομα του υποψηφίου, ώστε να είνααι ευκρινής η προτίμηση.
 Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.

 Σε περίπτωση ππου ο ψηφοφόρος διαθέτει ταυτότητα μέσσω gov.gr στο κινητό του τηλέέφωνο, παραδίδει το κινητό του στηην εφορευτική επιτροπή, παίρνεει το ψηφοδέλτιο με τον σφραγισμένο φάκελλο, πηγαίνει στο παραβάν και αφοού ψηφίσει, παραλαμβάνει το κινητό τουυ και αποχωρεί από το εκλογικό τμήμα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επιβεβαιώνεται ότι ο αριθμός ψηφισάντων στην κατάσταση, ο αριθμός διαπιστεύσεων στο tablet και ο αριθμός φακέλων στην κάλπη είναι ίδιος. Παράλληλα, ελέγχεται εάν οι φάκελοι έχουν σφραγίδα και υπογραφή Προέδρου.

 Εάν είναι ίδιος, ξεκινάει η αποσφράγιση των φακέλων. Για κάθε φάκελο που ανοίγει, αριθμείται το ψηφοδέλτιο, μονογράφεται από τον πρόεδρο της Ε.Ε και εάν έχει ένα σταυρό, τοποθετείται στα έγκυρα και καταχωρείται στον υποψήφιο που φέρει σταυρό πρότίμησης, αν δεν έχει σταυρό χαρακτηρίζεται λευκό και αν έχει οποιαδήποτε άλλη σημείωση χαρακτηρίζεται άκυρο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποσφράγισης διαχωρίζονται τα ψηφοδέλτια κατά υποψήφιο και αφού καταμετρηθούν, καταγράφεται ο συνολικός αριθμός των ψήφων που έλαβε στο αντίστοιχο πλαίσιο του εντύπου καταγραφής των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια καταγράφεται ο αριθμός των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων. Είναι αυτονόητο ότι το άθροισμα εγκύρων, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων θα είναι ίσο με τον αριθμό των ψηφισάντων. Το πρακτικό, στο οποίο θα καταχωρηθεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης, και το έντυπο απόδοσης εισπράξεων θα φωτογραφίζεται και θα αποστέλλεται στην ΕΔΕΚΑΠ μέσω του tablet. Αν δε γίνει αυτό, δε θα προσμετράται το αποτέλεσμα της κάλπης.
 Αν βρεθούν μέχρι 3 επιπλέον φάκελοι, τότε ο Προεδρος αφαιρεί τυχαία τον αντίστοιχο αριθμό επιπλέον φακέλων και προχωρά τη διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω.
 Αν όμως βρεθούν περισσότεροι από 3 επιπλέον φάκελοι, τότε δεν ξεκινάει η διαδικασία αποσφάγισης των φακέλων και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, το αποτέλεσμα της εν λόγω κάλπης δε θα γίνει αποδεκτό. Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφίσαντες του εν λόγω τμήματος διατηρούν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν την 2η Κυριακή και το εισπραχθέν πόσο αποδίδεται κανονικά στο Κίνημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

 Σε περίπτωση συνέχισης της διαδικασίας χωρίς να ταυτοποιούνται οι εκλογείς μέσω του tablet, είτε λόγω συμφόρησης, είτε λόγω μη λειτουργίας του συστήματος, και χωρίς να έχει προηγηθεί η ρητή συγκατάθεση της ΕΔΕΚΑΠ, το εκλογικό τμήμα θα θεωρείται άκυρο και δεν θα καταμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.
 Επισημαίνεται ότι για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα, θα πρέπει το ποσό που θα συγκεντρωθεί ανά εκλογικό τμήμα να αντιστοιχεί στον αριθμό των ψηφισάντων επί 3 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, που τα χρήματα υπολείπονται του αριθμού των ψηφισάντων, το αποτέλεσμα θεωρείται ως μη έγκυρο και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.

Για την ΕΔΕΚΑΠ

Η Πρόεδρος

Νανά Βρυώνη

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο