Χρηματιστήριο: «Βγάζει» αντίδραση με αρκετούς πρωταγωνιστές

1 εβδομάδα πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ναυτεμπορική

Ένα πρώτο «μαξιλάρι» ασφαλείας από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων προσπαθεί να δημιουργήσει σήμερα (18/6) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να βάζουν «φρένο» στο 3ήμερο καθοδικό σερί.

Η βραχυπρόθεσμη βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό συνδράμει την ελληνική αγορά στο να ανακάμψει προς τις 1.420 μονάδες, ενόσω οι traders επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις ελκυστικές αποτιμήσεις.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επενδυτική ορατότητα παραμένει χαμηλή, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί έως την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, όταν και διεξαχθεί ο β’ γύρος των εκλογών στη Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντική αύξηση κατά 0,99% και διαμορφώνεται στις 1.417,94 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.404,11 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.407,20 έως 1.418,40 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική Τράπεζα δίνει «μάχη» για να επιστρέψει στα 8 ευρώ, ενώ από τα χαμηλά 5μηνου «ξεκολλά» η Πειραιώς. Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ κάνει προσπάθεια ανάκαμψης στα 11 ευρώ (+2,4%), με τις Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ να πραγματοποιούν ράλι 5% και 3%, αντίστοιχα.

Κέρδη 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης ψάχνει μια πρώτη αντίδραση στο σερί των τριών αρνητικών συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα σήμερα να ενισχύεται στο +1,23% και τις 1.243 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σκαρφαλώνει στο +1,96% και τα 8,00 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διευρύνεται στο +1,14% και τα 3,556 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +1,12% και το 1,541 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ανέρχεται στο +0,25% και τα 2,039 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,86% και 3.435 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ εκτινάσσεται στο +5,7% και τα 2,48 ευρώ εν όψει της επιστροφής κεφαλαίου 0,5 ευρώ, η αποκοπή της οποίας είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουλίου. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν, παράλληλα, οι μετοχές των ΔΕΗ, Motor Oil και Aegean, ενώ οι μετοχές των Autohellas, Helleniq Energy και Jumbo ακολουθούν άνω του +1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,60% και 2.265 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κάνει μίνι ράλι στο +3,3% και τα 2,19 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά τριμηνιαία αποτελέσματα. Τεχνική Ολυμπιακή, Κρι – Κρι, Intracom, ΑΒΑΞ και Profile κερδίζουν από 1% έως 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Austriacard χάνει 2,2% και αναδιπλώνεται τα 5,7 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 73 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,6 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: Η διόρθωση γεννά… ευκαιρίες για αγορές

Ανοδική διέξοδος για το Χρηματιστήριο

Φρένο στις τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις επιχειρεί να βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κρατά με νύχια και με… δόντια τις πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η βελτιωμένη ατμόσφαιρα στο εξωτερικό, οπωσδήποτε, συνδράμει σ’ αυτήν την προσπάθεια, η οποία έρχεται ως αντίδραση στην πρόσφατη αναδίπλωση από τις φετινές «κορυφές».

Μην ξεχνάμε ότι από τις 20 Μαΐου, όταν ο Γενικός Δείκτης «τρύπησε» το ταβάνι των 1.500 μονάδων, οι απώλειες αγγίζουν τις 100 μονάδες ή αλλιώς το 6,5%, στη μεγαλύτερη καθοδική κίνηση από την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 (-15%).

Ο ιός της πολιτικής αβεβαιότητας, ο οποίος έχει μολύνει τη Νο.2 οικονομία της Ευρώπης, δηλαδή τη Γαλλία, αποτελεί τη βασική «πληγή» για το Χ.Α., το οποίο αδυνατεί να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί.

Έτσι, μοιραία, δέχεται το κύμα των εισαγόμενων πιέσεων, το οποίο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη επενδυτική ορατότητα, δηλαδή έως και τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 7 Ιουλίου.

Σήμερα, πάντως, οι αγοραστές προσπαθούν να χτίσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από το ψυχολογικό στήριγμα των 1.400 μονάδων, τυχόν διάσπαση του οποίου θα προλειάνει το έδαφος για τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.339 μονάδες).

Στο μεταξύ, την Πέμπτη η αγορά θα μάθει επισήμως αν ο οίκος MSCI θα εντάξει το Χρηματιστήριο σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές σε βάθος 12-24 μηνών. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς στόχους της ΕΧΑΕ, ο οποίος εφόσον επιτευχθεί είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα –προς το καλύτερο, φυσικά.

Όσον αφορά το ταμπλό, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στη μετοχή της Lamda Development, η οποία χθες πέτυχε την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου, χάρη στην απόκτηση του 2% από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή εστιάζει και στις τράπεζες, οι οποίες απέχουν περίπου 8% από τα πρόσφατα υψηλά, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να έχουν ασκηθεί στην Πειραιώς, η οποία έχει κατρακυλήσει σε χαμηλό 5μήνου.

Θετική κίνηση στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς ένα ανοδικό «γύρισμα», μετά τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τον Stoxx 600 να ανακάμπτει στο +0,59% και τις 514 μονάδες. Κατά 0,5% αυξάνεται και ο CAC 40 στο Παρίσι.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες της Wall Street συνεχίζουν το… πάρτι, με τον S&P 500 να απέχει ελάχιστα από το ορόσημο των 5.500 μονάδων, καταγράφοντας ένα ράλι άνω του 15% από τις αρχές του 2024.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το χαμηλό 5μήνου στην Πειραιώς και το άλμα 2μήνου στη Lamda

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο