Η Επιτροπή δημοσιεύει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τις αξίες και τα δικαιώματα

4 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ευρώπη

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις αξίες, η οποία παρέχει μια επισκόπηση των αντιλήψεων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με τις αξίες και τα δικαιώματα που προωθεί η ΕΕ μέσω της νομοθεσίας, των πολιτικών και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της, καθώς και για τα διαθέσιμα μέσα προώθησης και προστασίας τους.

Η έρευνα που διεξήχθη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024 δείχνει ότι πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με το κράτος δικαίου στη χώρα τους, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα δικαιώματα και οι αξίες της ΕΕ —όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου— προστατεύονται επαρκώς. Όταν ερωτήθηκαν σχετικά με τις γνώσεις τους για τη νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα αυτό, παρά μια ελαφρά μείωση, πάνω από το 60% δήλωσε ότι είναι ενημερωμένο. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι γνωρίζουν το δικαίωμά τους να διαμένουν ελεύθερα οπουδήποτε στην ΕΕ και το δικαίωμά τους για ίση μεταχείριση στην απασχόληση.

Επιπλέον, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν ακουστά τον κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν οι μισοί έχουν ακουστά την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας, ενώ πάνω από το 40% γνωρίζουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Μεταξύ των πιο γνωστών εκστρατειών ευαισθητοποίησης είναι το Europride, καθώς και η Ημέρα Ίσης Αμοιβής, η Προσβάσιμη Πόλη και η Εβδομάδα των Ρομά. Το Ευρωβαρόμετρο παρέχει επίσης μια επισκόπηση των γνώσεων των πολιτών της ΕΕ σχετικά με δύο χρηματοδοτικά προγράμματα για την προώθηση της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου: το 29% είναι ενήμερο για το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη», ενώ το 36% γνωρίζει το πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» (CERV). Σήμερα, η Επιτροπή ξεκίνησε επικοινωνιακή εκστρατεία σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να γίνει πιο γνωστό το πρόγραμμα CERV. Το CERV και το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη» έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ.

Πηγή: greece.representation.ec.europa.eu

Εικόνα: Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;

Με μία ματιά

                               

Τελευταία Νέα από europa.eu

To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο