Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμιεύει την τέταρτη πληρωμή, ύψους 998.6 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

4 ώρες πριν
ΝΕΑ ΤΩΡΑ Ευρώπη

generationΣήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε στην Ελλάδα την τέταρτη πληρωμή, ύψους 998,6 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις (μετά την αφαίρεση της προχρηματοδότησης) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Όπως ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, οι πληρωμές προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΜΑΑ εξαρτώνται από τις επιδόσεις και από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Στις 6 Ιουνίου 2024 η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή την τέταρτη αίτηση πληρωμής, ύψους 998,6 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του ΜΑΑ, οι οποίες αφορούν 16 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η βελτίωση των πληροφορικών συστημάτων της δικαιοσύνης και η ενίσχυση της δυναμικότητας της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Περιλαμβάνονται επίσης επενδύσεις για την αναδάσωση, την πρόληψη πυρκαγιών και την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής της Ελλάδας. Η θετική γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου επί της αίτησης πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση τελικής απόφασης από την Επιτροπή για την εκταμίευση των κονδυλίων.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 35,9 δισ. ευρώ: 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 εκατ. ευρώ σε δάνεια. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας είναι διαθέσιμες στη σχετική σελίδα, η οποία περιλαμβάνει διαδραστικό χάρτη των έργων που χρηματοδοτούνται από τον ΜΑΑ, καθώς και στον πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία των αιτήσεων πληρωμής στο πλαίσιο του ΜΑΑ είναι διαθέσιμες στις σχετικές ερωταπαντήσεις.

Πηγή και Εικόνα: greece.representation.ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;

Με μία ματιά

                               

Τελευταία Νέα από europa.eu

To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο